Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

En cömert kimdir?

13 Ekim 2022, 14:34 Okuma: 336

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Hz. İbrahim (a.s) İsmail oğlu küçük İsmail-i kesmeye götürdüğü zaman annesine dedi ki güzel elbiseleri giydir. Bugün bayramdır fakat çok hüzünlüydü. Hz. Hacer anlamadı çünkü Allah emretmişti. Onu yolda giderken kes. (Ayettir) İbrahim dedi ki; “Evladım seni kestiğimi görüyorum ne diyorsun” İsmail dedi ki, “Hep ayetle Allah o, sözleri bize Kur'an dan indirmiştir. Babacığım neyle emir oluyorsan onu yap inşallah beni sabredenlerden bulacaksın.” Henüz 6 yaşında bakın kahramanlık taslanmak filan yok ben feda olayım değil inşallah sabredeceğim diyor. Bir baba ile evlat arasında ne hazin bir konuşmadır  ve şu oluyor, bu oluyor Allah onu O, beladan kurtarır. Koç geliyor ve İsmail kurtulur. Hz. İbrahim bıçağı kaldırdığı zaman Allah'ü Teala bütün meleklere hitap etti. Dedi ki; “Adem-i yaratığımda sana isyan edecek olanlarımı yaratıyorsun demiştiniz ve bende demiştim ki, siz benim bildiğimi bilmezsiniz” (ayettir) Melekler itiraz ettiler insanın yaratılıyor olmasına siz benim bildiğimi bilmezsiniz dedi. Allah'ü Teala şimdi melekelere gösteriyor manzarayı. Evladını yatırmış, bıçağı kaldırmış tablo bu...  Adem-i yarattığımda sana isyan edeceklerimi yaratıyorsun demiştiniz ya şimdi bakın hanginiz bunu yapardınız. Öz evladına bıçağı kaldırmış. Bir kere var gücüyle indiriyor ki, tek hamleyle işini bitirsin fakat Allah'ın hikmeti kesmiyor. Kesmeyince bıçağa sesleniyor O, kızgınlıkla O, daralmışlıkla niye kesmiyorsun. Bıçaktan fasih ibranice cevap geliyor. Bıçak konuşuyor. Diyor ki, "ğelil kes diyor, Celil kesme diyor" bi daha bıçağı kaldırdığında Hz. Cebrail'in semavi sesiyle gökleri titreten ve eriten sesiyle tekbir getirerek koçu getirdiğini görüyor. Allah'ü  ekber, Allah'ü ekber, Hz. Cebrail gökleri titretiyor. Onu görür görmez lütfü anlıyor, keremi anlıyor ve Hz. İbrahim diyor ki, Lailahe illallah'ü vellahü ekber. (Allah’tan başka ilah yoktur ve O, en büyüktür.) Hz. İsmail anlıyor ki, kurtuldu diyor ki; Allah'ü ekber welillahi hamd... (Allah en büyüktür ve hamd ona mahsustur.)
Kurban bayramında işte biz bunu tekrarlıyoruz. Bu kadar çok tekbirler getirilmesinin hikmetinde bu sahne vardır. Şimdi kalkıyorlar birbirine sarıyorlar, baba oğul ağlaşıyorlar. Yani büyük bir bela üzerinden kalkmıştır. Kolay değil ve dönüşte konuşuyorlar, sohbet ediyorlar, artık rahatlamışlar ya soruyor; oğlum sen mi daha cömertsin ben mi? Hz. İbrahim soruyor? Zannederim ben daha cömerdim evladım diyor. Çünkü bir babaya bunu yapmak kendimi öldürmek O, kadar zor değildi. Bir babanın kendi evladını kurban etmesi imkansız bir şey. Herhalde ben daha cömerdim. Evladımı feda ediyordum deyince... İsmail der ki; hayır babacım ben daha cömerdim senin daha çok çocuğun olurdu.ben bu canı veririm.ikisinede vahiy gelir.siz birbirinize cömertlik mi yapıyorsunuz.
 Allah buyuruyor: En cömert olanı benim. İsmail'i İbrahim'e bağışladım. İbrahim’in yeminini kabul ettim ve sevdiğim kulu sizin neslinizden gönderiyorum. Allah Resulünün geleceğini o zaman haber verir. Dua da buluşmak dileğiyle, Allah'a emanet olun.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
616 gün önce
630 gün önce
714 gün önce
749 gün önce
770 gün önce
777 gün önce
812 gün önce
819 gün önce
861 gün önce
868 gün önce
875 gün önce
882 gün önce
1009 gün önce
1016 gün önce
1023 gün önce
1036 gün önce
1043 gün önce
1100 gün önce
1106 gün önce
1120 gün önce
1127 gün önce
1141 gün önce
1156 gün önce
1169 gün önce
1191 gün önce
1198 gün önce
1205 gün önce
1225 gün önce
1240 gün önce
1247 gün önce
1261 gün önce
1275 gün önce
1282 gün önce
1303 gün önce
1330 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=