Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

MURAKABE

20 Ocak 2022, 13:47 Okuma: 820

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Murakabe, kulun sürekli olarak Cenab-ı Hakk'ın (c.c.) gözetimi altında bulunduğunun idrakinde olması halidir. İnsanın manevi alemine dalarak huzur halini zevk etmesi ancak her an Rabbin huzurunda olduğu şuuruna erişmesi ile mümkün olur. Her şeyi görüp gözetleyen hak tealanın her an bizimle olduğu ve bütün yaptıklarımızı hakkıyla gördüğü şuurunda olmak murakabedir ve aynı zamanda bu ihsan üzere Rabbimize kulluk yapmak anlamına gelir.
Murakabeyle insan birbiriyle ilişkili hallerdir. Hz. Peygamber, Cibril hadisinde insanı; "Allah'a sanki onu görüyormuş gibi ibadet etmendir. Her ne kadar sen Allah'ı görmüyorsan da şüphesiz o seni görür" şeklinde tarif etmiştir. Abdullah b. Mübarek kendisinden nasihat isteyen kişiye "Allah ile murakabe halinde ol" demiş ve murakabe halini şöyle açıklamıştır; "Sürekli olarak ulu ve yüce Allah'ı görüyormuş gibi ol." Murakabe ile iç alemine yönelen kişi dikkatini kalbi ve nefsi üzerine yoğunlaştırır. Kalbinden ve zihninden geçen düşünceleri kontrol eder. Hakka yönelerek o'ndan başka her şeyi unutur. Cüneyd-i Bağdadi murakabeyi bir kediden öğrendiğini söyler. Bir gün fare deliği önünde pür dikkat bekleyen ve tüm her şeyden sıyrılarak fare deliğine dikkat kesilen kedinin halinin murakabe konusunda kendisini irşat ettiğini söyler büyük sofi... İmam Gazali, murakabenin nasıl yapılacağı konusunda ayrıntılı izahatlar verir. Öncelikle kişi amel işlemeye başlamadan önce murakabe yapmalıdır. Kalbine gelen düşüncelerin melekten mi yoksa şeytandan mı geldiğine bakmalı, o ameli nefsi için mi, Allah için mi yaptığına dikkat etmelidir. Daha sonra ameli yerine getirme esnasında murakabe etmelidir.
İnsan günah, taat ve mübah olmak üzere üç türlü amelde bulunur. Günah işleme esnasındaki murakabe, günahını neden işlediğini tefekkür etmek ve arkasından pişmanlığını dile getirip tövbe etmek şeklinde gerçekleşir. Taatte murakabe, o taati ihlas ve samimiyetle işleyip işlemediğine bakmaktır. Yemek, içmek ve uyumak gibi mübah amellerdeki murakabe ise bu mübahları edeple, Allah'ı hazır, nazır görerek her zaman huzurda olduğu şuuruyla yerine getirmektir. Amelden sonra olan murakabe ise kişinin her gün yatarken o gün yaptıkları için nefsini muhasebe etmesidir. Her an Cenab-ı Hakk'ın (c.c.) huzurunda olduğu idrakine kavuşan kişinin niyeti halis hale gelir, düşünceleri ve davranışları saflaşır, amellerini ihlas ve samimiyetle ifa eder. Cenab-ı Hak ile rabıtası kuvvetlendiği gibi diğer insanlara ve varlıklara da ihsan şuuru ile muamele eder. Bunlar Allah'ın has kullarıdır. En başta gönüllerini her daim murakabe ederek bu şuura ulaşırlar. Hz. Mevlana'nın ifade ettiği gibi: "Sübhan'ın huzurunda gönüllerinizi koruyunuz ki sonra gönüllerinizden geçen kötü düşüncelerden dolayı utanmayasınız. Çünkü O, halis sütün üçündeki siyah kıl gibi bütün gizli şeyleri, düşünceleri, her şeyi görür."
Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
555 gün önce
618 gün önce
632 gün önce
716 gün önce
750 gün önce
772 gün önce
779 gün önce
813 gün önce
863 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
884 gün önce
1010 gün önce
1018 gün önce
1024 gün önce
1038 gün önce
1045 gün önce
1101 gün önce
1108 gün önce
1122 gün önce
1129 gün önce
1143 gün önce
1158 gün önce
1171 gün önce
1193 gün önce
1200 gün önce
1207 gün önce
1227 gün önce
1242 gün önce
1248 gün önce
1263 gün önce
1276 gün önce
1284 gün önce
1304 gün önce
1332 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=