Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
1- Kur'an okumak ve hatim yapmak Ramazan-ı şerif Kur'an-ı Kerim nazil olduğu aydır. Bu ayda Kur'an-ı Kerim ile ilişkimizi artırmalı ve en az bir mukabele okumaya gayret etmeliyiz. Camilerde mukabele programlarına iştirak edebiliriz. Peygamber efendimiz bilhassa Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'e daha fazla ehemmiyet verirdi. Dostu CEBRAİL (a.s) ile bu ayda her gece Kur'an-ı Kerim mukabele ederlerdi.
2- Sahur yapmak Ramazan ayında mümkün olduğu kadar sahur yapmaya gayret etmeliyiz. Fazileti hakkında Peygamber efendimiz şöyle buyurmuşlardır: "Bir yudum su ile dahi olsa sahur yapınız."
3- Faziletine inanarak oruç tutmak. Resülullah efendimiz buyurmuşlardır: "Oruç tutunuz ki, (madden ve manen) sıhhat bulasınız."
4- Oruç tutarken haramlardan uzak duracağız. Hadisi şerifte şöyle ifade buyrulur: "Hiçbiriniz oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söve veya çatarsa ben oruçluyum desin (Buharı savm, 9)
5- İftar için acele etmek ve iftar vermeye gayret etmek. Bu konuda efendimizin hadisi şöyledir: "Allah-u Teala şõyle buyurdu: Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır." Ramazanda bir oruçluyu iftar ettirmenin sevabı büyüktür. Bu konuda Hz. Peygamber şöyle buyurdu; "Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.”
6- Teravih namazı kılmak, bu konuda Ebü Hüreyre'den rivayet edildiğine göre Resülulah şöyle buyurdu; "Kim Ramazan'ın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek teravih namazını kılarsa geçmiş günahları bağışlanır."
7- Dua etmek Ramazan ayında bilhassa gecelerde ve oruçlu iken Rabbimize yalvarmalı ve ona sığınmalıyız.
8- Allah Teâlâ’yı daha çok zikretmek. Bu konuda Allah resulü şöyle buyurur; "Allah'ı sevmenin alameti, Allah'ı Teâlâ’yı zikretmeyi sevmektir."
9- Tövbe ve istiğfar etmek Ramazan ayı af ve mağfiret ayı olduğundan bu ayda çok tövbe ve istiğfar etmeliyiz.
10- Son on gün itikâfa girmek. Ramazan'ın son on gününde dünya işleriyle ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadetle uğraşmaya denir. Peygamber efendimizin de son on gününde itikâfa girdiğine dair birçok hadis-i şerif mevcuttur.
11- Zekat vermek Ramazan ayına mahsus değildir. Ramazan ayının dışında da herhangi bir ayda verilebilir. Daha fazla sevap alabilmek için genellikle zekâtlar Ramazan ayında verilmektedir. Bu ayda amellerin ve ibadetlerin katlandığı için...
12- Fitre vermek Ramazan Bayramına yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mali ibadete fitre denir. Ramazan ayı içerisinde fitreleri vermek gerekir.
13- Sadaka ve infakları çoğaltmak Ramazan ayı içerisinde zekat ve fitrelerden ayrı olarak bolca fakir fukaraya sadaka vermeli ve infak etmek gerekir. Dua da buluşmak dileğiyle...