Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

RAMAZAN AYI BAŞLIYOR

08 Nisan 2021, 14:00 Okuma: 1467

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla.
13 Nisan 2021 Salı günü mübarek Ramazan ayı başlıyor. Rabbim selametle, huzurla ve bereketle geçirmeyi nasip etsin. "Ramazan" sözcük olarak "yaz sonunda yağıp yeryüzünü tozlardan temizleyen yağmur" manasında "er ramza" kelimesinden veya "Güneş ışınlarından taşların yanıp kızması" anlamında olan "er ramaz" kelimesinden alınmıştır. Bu yağmur yeryüzünü nasıl temizleyip yıkarsa, kızgın yer orada yürüyenlerin ayaklarını nasıl yakarsa, Ramazan ayı da müminleri günah kirlerinden öylece temizler, yakar, yok eder.
Hicretin ikinci yılında Şaban ayında farz kılınmıştır. Ramazan ayı hakkında Cenab-ı Allah (c.c) Kur-an-ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır: Ramazan ayı insanlara yol gösteren, hidayeti, doğruyu ve yanlışı ayırt edip açıklayan Kur'an'ın indirdiği aydır. İçinizden kim bu aya yetişir (ayı görür)se oruç tutsun. Kim hasta olur, yahut seferde bulunursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık ister, güçlük istemez, sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbir etmenizi ister. Şükredeseniz diye (size bu kolaylığı gösterir) Bakara 2/185 ayet)
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v)de şöyle buyurdu: "Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." Başka bir hadisinde de şöyle geçmektedir: "Ramazan geldiği zaman cennet kapıları sonuna kadar açılır, cehennem kapıları kapatılır ve şeytanlar bağlanır.” Ramazan ayını değerli ve ayrıcaklı kılan, insanlığa gönderilen son rehber kitap Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirilmesi, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesinin bu ayda olması, oruç farizasının bu ayda tutulması, teravih, mukabele, itikaf, iftar, sahur ve fıtır sadakası gibi önemli sünnetlerin hep bu ayda yaşanmasıydı. Nasıl "şerefü'l-mekan bi'l -mekin" yani mekanın şerefi, orada yaşayan kimseler sayesinde gerçekleşir ise aynı durum, zaman içinde söz konusuydu. Ramazan ayı bereket, rahmet, mağfiret, ziyafet, zerafet ayıdır. Ramazan ayı kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır. Ramazan oruç, kur-an, takva, Allah'ı yüceltme, şükür, doğruyu bulma, tövbe, itikaf, Allah'ın koyduğu sınırları gözetme ayıdır.
Ramazan ayı zenginin oruç tutarak yoksulu anlaması, kısmen de olsa onun halini yaşamasıdır. Ramazan ayına girince bir çok kavram hatırımıza gelmektedir. Örneğin Ramazan topu, Ramazan imsakiyesi, Ramazan mahyası, Ramazan davulu, Ramazan pidesi, Ramazan menüsü, Ramazan programı, Ramazan sofrası, Ramazan paketi, Ramazan indirimi, Ramazan kampanyası... Ramazan ayı yedisinden yetmişine bütün müslümanlar için bir neşedir, coşkudur, heyecandır, kültürdür, medeniyettir.
Peygamber efendimiz Ramazan günlerinde bol bol Kur'an okur, hayır ve hasenata bulunurdu. Cebrail (a.s) Ramazan sonuna kadar her gece kendisine gelir ve Hz. Peygamber (s.a.v) ona kur-an okuyup dinletirdi. Günümüzde yoğun bir şekilde uygulanan mukabele (karşılıklı okuma) buna dayanır. Mukabele konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı da gereken hassasiyeti göstermektedir. Yurt genelinde 81 ilde 67.176 camide sabah, öğle, ikindi vakitlerinde mukabele okunuyor. Rabbim başkanlığımızdan razı olsun hizmetlerini daim eylesin, eksiklikleri göstermesin. Kendi açımdan söyleyeyim ben her sene Ramazan ayında bir kaç öğrenciyle ikindi namazından sonra mukabele okuyoruz. Ramazan ayına girince nefsimize, dilimize dikkat edeceğiz. Günah sayılan hasletlerden mesela (gıybet, haset, yalan, dedikodu, vesaire, vesaire) uzak duracağız. Ramazan ayının hürmetine kendimizi daha çok ibadet ve zikre vereceğiz. Kur'an ayı olduğu için bu ayda bol bol Kur'an okuyacağız.
Orucun bir diğer özelliği de sağlık açısından pek çok yararları bulunmaktadır. Uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir ki, orucu zahiren bakıldığında bir yıl boyunca çalışan vücut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir. Oruç özellikle mide ve sindirim organlarının dinlenmesi için iyi bir moladır. Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, mağfireti, inayeti, hidayeti hepimizin üzerine olsun. Hakka namzet ol.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
653 gün önce
716 gün önce
730 gün önce
814 gün önce
849 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
911 gün önce
919 gün önce
961 gün önce
968 gün önce
975 gün önce
982 gün önce
1052 gün önce
1109 gün önce
1116 gün önce
1123 gün önce
1136 gün önce
1143 gün önce
1199 gün önce
1220 gün önce
1227 gün önce
1241 gün önce
1256 gün önce
1269 gün önce
1291 gün önce
1298 gün önce
1305 gün önce
1325 gün önce
1340 gün önce
1346 gün önce
1361 gün önce
1374 gün önce
1382 gün önce
1402 gün önce
1430 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=