Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

ORUÇLA İLGİLİ GELEN SORULAR - 2

14 Nisan 2022, 16:56 Okuma: 682

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Kıymetli okurlar Ramazan ayında oruçla ilgili şahsımıza sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

* Oruçlunun misvak kullanması orucu bozar mı ?
- Hanefi mezhebine göre su ile ıslatılmış da olsa oruçlu iken misvak kullanmak orucu bozmaz. Amir b. Rebia (r.a) "Ben Hz. Peygamber (s.a.s) oruçlu olduğu halde misvakla dişlerini temizlerken sayamayacağım kadar çok gördüm" demiştir. Ancak Ebu Yusuf'a göre, oruçlu olan kimsenin yaş misvak kullanması mekruhtur. Şafii mezhebine göre ise öğleden evvel kullanılmasında bir beis yoktur. Öğleden sonra kullanmak mekruhtur. Üzerinde macun bulunmayan diş fırçası ile dişleri fırçalamakta misvak kullanmak hükmündedir. Ancak diş macunu konulur ve bunun birazı boğaza giderse oruç bozulur.

* Oruçlu olan kimsenin abdest esnasında ağzına su verirken boğazına su kaçarsa orucu bozulur mu?
- Oruçlu olan kimsenin, abdest esnasında ağzına su verirken boğazına su kaçsa, oruçlu olduğunu hatırlamadan ağzına su almışsa ittifakla orucu bozulmaz. Hanefi mezhebine göre, oruçlu olduğunu hatırladığı takdirde ağzına su verirse orucu bozulur ve kaza etmek zorundadır. Şafii mezhebine göre ise, oruçlu olduğunu bildiği halde mübalağa yapmadan ağzına su almış ve boğazına kaçmış ise orucu bozulmaz. Fakat mübalağa yapmış ise orucu bozulur. Yalnız abdest ve gusül gibi mecburi olan şeylerden başka bir maksat için su verirse orucu bozulur.

* Oruçlu olan kimse iğne vurdurursa orucu bozulur mu?
- Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve Şafii mezhebine göre, iğne yaptırmak orucu bozmaz. Fakat imam-i Azam'ın görüşüne göre, iğne yaptırmak orucu bozar. Buna göre hasta olan bir kimse, gece vakti iğnesini yaptırmaya gayret sarf etmelidir. Bu sebeple hayati bir tehlike olmadıkça, iğne yaptırmanın iftardan sonraya bırakılması daha uygun olur. Hanefi olan bir kimse, gece vakti yaptıramazsa veya fazla hasta olursa Ebu Yusuf ve imam Muhammed'e göre iğnesini yaptırır. İmam-ı Azam'ın muhalefetinden kurtulmak içinde, ihtiyaten gününe gün kaza etmesi iyi olur. Kaza etmese de bir şey lazım gelmez.

* Orucu ne ile açmak efdaldir.
- Hanefi ve Şafii mezhebine göre, orucu varsa hurma ile açmak daha efdaldir. Nitekim Selman bin Amir(r.a)'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s) bir Hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur; "Sizden biriniz oruçlu olduğu zaman hurma ile hurma bulamazsa su ile iftar etsin. Çünkü su temizleyicidir." Herhangi bir yiyecekle de iftar edilebilir. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s)’in sünnetini icra etmek niyetiyle varsa hurma ile iftar etmek, yoksa su ile iftar etmek daha efdaldir.

* Çok zor işte çalışıyorum, inşaata yük taşıyorum ne yapmamı önerirsiniz?
- Öncelikle şunu söyleyeyim, sizin tutacağınız oruç, benim gibi serin bir ortamda, rahat şartlarda oruç tutacaklardan daha sevaptir. Yüce Rabbimiz kişileri şartlarına göre mükafatlandırır. Oruçla ilgili durumunuza gelince, orucunuza başlayın, gerçekten de dayanamaz hale gelince orucunuzu bozarsınız. Bundan dolayı ceza, kefaret yani 60 gün oruç tutma cezası ödemeniz gerekmez. İleride tutamadığınız günleri kaza edersiniz. Tutup tutamayacağınızı denemeden peşinen "tutmam" demeniz doğru olmaz. Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun. Hayırlı Ramazanlar dillerim.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
555 gün önce
618 gün önce
632 gün önce
716 gün önce
751 gün önce
772 gün önce
779 gün önce
813 gün önce
821 gün önce
863 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
884 gün önce
1011 gün önce
1018 gün önce
1024 gün önce
1038 gün önce
1045 gün önce
1101 gün önce
1108 gün önce
1122 gün önce
1129 gün önce
1143 gün önce
1158 gün önce
1171 gün önce
1193 gün önce
1200 gün önce
1207 gün önce
1227 gün önce
1242 gün önce
1248 gün önce
1263 gün önce
1276 gün önce
1284 gün önce
1304 gün önce
1332 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=