Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

Yılbaşı kutlamaları ve Milli Piyango…

16 Aralık 2020, 16:33 Okuma: 2159

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla.
Değerli Batman Medya Gazetesi okurları, bu hafta yine sosyal medya üzerinde Kozluk ilçesi Ünsaldı köyü (Günde dılşane) camii imam hatipi sayın Musab SEZGİN hocamıza şöyle iki soru yönelttik.
Birinci soru: Yılbaşı kutlamalarının islam dininde ki hükmü nedir?
İkinci soru: Yılbaşında alınan Milli Piyango'nun hükmü?
İşte sizlere hocamızdan gelen cevaplar:
- Malumunuz  müslümanlar bu illetle fazla müptela oldukları için bu konu hakkında defalarca din adamlarımız, hocalarımız tarafından detaylı bir şekilde açıklanmış izah edilmiştir.  Allah celle celaluhu onlardan razı olsun inşallah. Şahsım da bu konu hakkında bir kaç cümle yazmayı gerek buldum.
Malumunuz noel kutlamaları adı altında miladi yılbaşında, noel baba kostümü giyme, çam ağacı süsleme, hindi kesme ve bunlara benzer hristiyanların yılbaşında yaptıkları  ayinler, örf ve adetler  her neyse islam kültüründe kesinlikle yeri yoktur. Bunlar maalesef tamamıyla hristiyan kültüründen yavaş yavaş biz müslümanların kültürüne yerleşmiş ve yerleşmeye devam eden örf ve adetleridir. 
İslam kültüründe olmayan özellikle gayri müslim kültürü olup onların kültürüne mahsus olan bir şeyse, müslümanların bu kültürden uzak durmaları lazım. Ebu Davud'un ve imam Ahmed'in İbni Ömer’den rivayet ettikleri hadiste: “Resulullah (s.a.v)’min: Kim bir kavme (millete) teşbihte (benzemeye) bulunursa o kimse onlardandır.” Hadisinin gereği de bundan uzak durmayı gerektirir. Ama maalesef özellikle her yılbaşında sosyal medyada gördüklerimiz içler acısıdır. Yılbaşında kadın-erkek topluca eğlence mekanlarında çılgın bir şekilde içki ve dans eşliğinde yapılanlar, bu arada yapılan tacizler, sarkıntılar bizlerin ne kadar dini değerlerimizden uzaklaştığını gösteriyor.
Buhari ve muslimin rivayet ettikleri hadise bir kulak verelim :
Ebu Said el-Hudrî (r.a.)’dan.
Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurdu:
“Muhakkak sizler, sizden önceki ümmetlerin yoluna karış karış, arşın arşın uyup gideceksiniz. Hatta onlar bir keler deliğine girmiş olsalar bile (siz de, o daracık yere girecek) onlara tabi olacaksınız.”
Biz:
– Ya Rasulullah, bu ümmetler Yahudilerle, Hristiyanlar mı? diye sorduk.
Rasulullah:
“Onlardan başka kim olacak?” buyurdular.
Biz müslümanlara has bizimde meşru ve helal çerçevesinde eğleneceğimiz dini bayramlarımız vardır. Kurban bayramı ve Ramazan bayramı. Meşru çerçevesi kat kat helal çerçevesinden daha geniştir. Niye ki illa heva ve hevesimizin ardına düşüp dünya ve ahiretimizi heba edelim ki. İnsan kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır?
Ebu Davud’un, Enes'ten rivayet ettiği: Rasulullah (s.a.v.)’min Medine'ye hicret ettiği zaman sene içerisinde iki gün vardı. Medine ehli o iki günde oyunlar oynayıp eğleniyorlardı. Resulullah (s.a.v.) bu iki gün nedir ki diye sordular: Dediler ki biz cahiliye döneminde bu iki günde eğlenip oyunlar oynardık. Resulullah (s.a.v.) buyurdularki: Allah celle celaluhu onların yerine onlardan daha hayırlı iki gün sizlere tebdil etti. Kurban bayramı ve Ramazan bayramı.
Başka milletlerin kültürlerini yaymak yerine biz kendi dini kültürlerimize sahip çıkalım. Çocuklarımıza da bu şuuru, bilinci onlara hissettirelim. Yoksa pişman olup, yarın bile geç olabilir.

Milli Piyango ise kumardır. Çünkü birinden gider diğeri ise kazanır. Bu meblağın azı çoğu kumardır. Haramlarda azın çoğu ayırt edilmez. Zaten ilkin genelde bütün günahlar, felaketler küçük başlar daha sonra önü kesilmeyen bir dev haline dönüşür.
Kumar bahsi açılmışken bu konuda bir kaç cümle yazmayı hissettim: Kumar illeti maalesef gençlerimizin başına dert olmuş en büyük felaketlerden biridir. Aileleri felakete götüren ve dağıtan büyük bir beladır. Bu işler önceleri küçük bir meblağla başlayıp bundan bir şey olmaz deyip daha sonra yavaş yavaş, alışa alışa önü kesilemeyen korkunç bir dev haline gelir. Onun için senede bir 20 TL’den 50 TL’den bir alışkanlık, felaket çıkmaz dememek lazım.  Bu kumar oynama illeti kahvehanelere gidip orda oynamaktan ziyade artık akıllı telefonlarla kendi yatağında uzanmış halde, banka hesabından kumara, şans oyunlarına yatırılıp oynanıyor. Anne ve babaların ruhu bile duymuyor. Taki büyük bir dev haline gelene kadar. Zaten bu illet kimin ruhuna yerleşirse ondan kurtulmak istendiği halde insan zor kurtulur. Hayatı darma dar olur.
Aileleri felakete sürükler. Onun için Allah celle celaluhunun yasakladığı bir şey varsa, muhakkak bu şey zararlıdır diye yasaklar. İnsan haramlardan ne kadar uzak durursa o kadar hem kendisi hem de ailesi selamette olur, güvende olur. Din ve dünyası gül ve gülistan olur.
Malumunuz kumar hakkında  sarih ayet vardır.
يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوٓا إِنَّمَا الْخَمْر وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ 90
Ey iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَآءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ 91
Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz?
وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَاحْذَرُوا فَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوٓا أَنَّمَا عَلَىٰ رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ 92
Öyleyse Allah’a itaat edin, peygambere itaat edin ve Allah’a karşı gelmekten sakının. Şayet yüz çevirirseniz bilmiş olun ki, elçimize düşen sadece apaçık tebliğdir.
Maide 90, 91 ve 92 'inci ayetleri.
Bazı Müslüman kardeşlerimiz hayatta kumar oynamadığı halde yılbaşıya bir kaç gün kala gidip bir bilet alır. Farkında olmadan kumara elini bulaştırır. Buda gerçekten içler acısıdır.
Onun için hepimiz hemen şimdi yarını beklemeden bir müslüman olarak başımızı bu uyku gafletinden kaldırıp bir an önce kendimize gelelim.  Çocuklarımızı bu konularda bilgilendirmeliyiz. Kendi dini değerlerimize, kültürümüze sahip çıkmalıyız. Yoksa yarın bile bizim ve sevdiklerimiz için geç bir gün olabilir. Hakka namzet ol.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
560 gün önce
623 gün önce
637 gün önce
721 gün önce
756 gün önce
777 gün önce
784 gün önce
818 gün önce
826 gün önce
868 gün önce
875 gün önce
882 gün önce
889 gün önce
1016 gün önce
1023 gün önce
1030 gün önce
1043 gün önce
1050 gün önce
1106 gün önce
1113 gün önce
1127 gün önce
1134 gün önce
1148 gün önce
1163 gün önce
1176 gün önce
1198 gün önce
1205 gün önce
1212 gün önce
1232 gün önce
1247 gün önce
1253 gün önce
1268 gün önce
1281 gün önce
1289 gün önce
1309 gün önce
1337 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=