Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

EDEP BİR TAÇ İMİŞ NUR-I HÜDA'DAN

21 Ocak 2021, 08:36 Okuma: 2304

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Şair, "Edep bir taç imiş nur-ı hüda'dan/giy ol tacı emin ol her beladan" ne güzel anlatıyor edebi. Bu hikmet dizeleri bizi edebin kaynağına yani yüce rabbimize döndürüyor. Zira her türlü güzelliğin ve mükemmelliğin yegâne sahibi ve yaratıcısı yüce rabbimizdir. O, rab ismi ile tüm kainata ve mahlukata tecelli ederek onları terbiye eder edeplendirir. Her varlığı rab ismi ile yetiştirir, geliştirir. Bu terbiye ile tüm mahlukat ona boyun eğerek vazifelerini hüsnü edeple yerine getirirler.
Edep toplum töresine uygun davranma veya iyi ahlak, incelik, terbiye olarak tanımlanır. İslamda hayatın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. İslamda her şey edep üzerinedir. Edep her şeyi kuşatan yekpare bir alandır. Enes b. Malik (r.a) şöyle anlatıyor: "Peygamber efendimiz (s.a.s) kesinlikle hakaret etmez, mübarek ağızlarından kaba bir söz çıkmaz ve lanet etmezdi. Birimizi azarlayacak olsa: Allah iyiliğini versin, ona ne oluyorki!... derdi" (Bühari Edep 38-44 ödd
Efendimiz insanlarla iyi geçinmeyi merhameti, güler yüzü, tatlı dili, öfkelenmemeyi, zarar vermemeyi, kibirlenmemeyi, kötülüğe iyilikle mukabele etmeyi ve affetmeyi yaşayarak öğretti bizlere. Edep dairesinden ayrılmamak efendimizin sözlerini yaşamakla olur. Süfilerde edepe çok önem vermişlerdir. Zira süfilerin tekke ve asitanelerinin giriş kapılarında "Edep Ya Hu" yazar. Bu Cenab-ı Hak'tan edep isteme niyazi anlamına geldiği gibi bu kapıdan giren kişinin tüm yaratılmışlara edeple davranması anlamına gelir. İnsandan hayvana, bitkilerden eşyaya kadar canlı ve cansız herkese ve her şeye karşı edep üzere davranmak irfan geleneğinde esastır. Mesela kapı gürültüyle ve hızla örtülmez "kapıyı kapat veya kapatın" denmez. Allah kimsenin kapısını kapatmasın gibi ince bir düşünceyle "kapıyı ört" veya "sırla" denir. Yine aynı latif düşünceyle "Lambayı veya ocağı söndür" denmez "lambayı veya ocağı dinlendirmek, sırlamak" gibi tabirler edebe daha uygun görülür. İnsan için gerçek süs edeptir. Edep hem zahirini hem de batınını ahlakın en güzeliyle teçhiz etmektir. Esasında insan batınını güzelleştirdiğinde Cenab-ı Hak onun zahirini de güzel kılar. Dünyada bir insanın elde edeceği hakikî zenginlik de böylesi güzel bir edebe ve ahlaka sahip olmaktır. Zira kişinin güzel ahlakı mizanda en ağır gelecek ameldir. (Tirmizi.Birr 62)
Toplum içinde yaşayan bütün varlıklar birbirlerine karşı edepli olurlarsa yaşam daha güzel olur. İnsanlar o vakit birbirlerini sevecekler. Özelikle büyüklerimize, yaşlılarımıza, anne ve babalarımıza, öğretmenlerimize, seydalarımıza, vesaire, vesaire... karşı edepli ve saygılı olmalıyız. Çocuklarımıza da edebi öğretmeliyiz. Mesela onlara diyeceğiz evladım "sakın büyüklerine karşı edepsizlik yapma ve onlara saygı göster. Büyüklerin olduğu ortamda söz sana düşmese konuşma. Konuştuğun zaman doğru ve düzgün konuş.” Büyüklerine karşı bir edepsizlik yaptıklarını gördüğümüz zaman onlara kızacağız. Bu büyüklerden kastımız senden büyük bütün varlıklardır. Örnek öğretmen, doktor, müdür, hoca vesaire... Edep konusunda sürekli çocuklarımızı ikaz edeceğiz. Bakın şair Yunus Emre, bizlere edebi ne güzel anlatıyor.
Gezdim Halep ile Şamı
Eyledim İlmi Talep
Meğer İlim bir hiç imiş
İlla edep İlla edep.
Ruhu şad olsun mekânı cennet olsun .Allah'ın selamı,Rahmeti,bereketi,mağfireti,inayeti,hidayeti hepimizin üzerine olsun.hakka namzet ol.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
562 gün önce
625 gün önce
638 gün önce
722 gün önce
757 gün önce
779 gün önce
786 gün önce
820 gün önce
828 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
883 gün önce
891 gün önce
1017 gün önce
1024 gün önce
1031 gün önce
1044 gün önce
1051 gün önce
1108 gün önce
1115 gün önce
1129 gün önce
1136 gün önce
1150 gün önce
1165 gün önce
1178 gün önce
1199 gün önce
1206 gün önce
1214 gün önce
1234 gün önce
1248 gün önce
1255 gün önce
1269 gün önce
1283 gün önce
1290 gün önce
1311 gün önce
1339 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=