Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla…
Dua kelimesi, sözlükte "çağırmak, istemek, yardım talep etmek" anlamlarına gelmektedir. Ayrıca Allah'a sunulacak talepleri içeren metinlere de dua denir. Dini bir terim olarak ise dua Allah'ın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesi, sevgi ta'zim duyguları içinde lütuf ve yardımını dilemesidir. Başka bir deyişle kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunmasıdır.
Dua, kul ile sonsuz kudret sahibi olan Allah arasında bir köprü ve diyalogdur. Varlıklar arasında en mükemmeli olan insan, özü itibarıyla yaratıcısına ulaşma, ona sığınma ve onu tanıma arayışı içinde yaratılmıştır. Bu sebeple insan, tarihinin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır. Dua, kulluk makamlarının en önemlisidir. Bir ayette,"(Ey Muhammed!) De ki; Duanız/ibadetiniz olmasa rabbim size ne diye değer versin!..." (Furkan 25/77) buyurularak insanın Allah'a ancak duayla değer kazanacağını ifade edilmiştir.
Dua, kul ile Rabbi arasında irtibatı sağlayan bir ibadettir. Hz. Peygamber, "DUA ibadetin özüdür." buyurmuştur. (Tirmizi, De'avat, 1, No:3371.v, 456. )
Dua kişide psikolojik bakımdan bir rahatlık, huzur ve mutluluk doğurur. Ahlaki arınma ve yücelmeye duyarlı bir vicdan ve sağduyunun gelişmesine yol açar. Hz. Peygamber; "Allah'ım! Beyaz elbiseyi kirden temizlediğin gibi kalbimi günahlardan arındır. Hatalarımı kâr ve dolu suyuyla temizle" buyurarak duanın bu tesirini vurgulamıştır.
Dua kulun alemlerin rabbiyle iletişiminin en aktif ve sürekli halidir. Bu aktif ve sürekli iletişim halinde kul, acizliğinin ve zayıflığının farkında olup güvenli bir limana sığınmanın huzur ve mutluluğunu yaşar.
DUANIN KABUL OLUNMASI İÇİN
1- Şuurlu dua etmek: Dua ederken Allah insan şuurunun yegane konusu olmalı, başka yönelişler kalpten silinmelidir.
2- İnanarak dua etmek: Dua eden mü'min duasının kabul edileceğine inanarak dua etmelidir.
3- Israrla dua edilmeli: Bir mü'min DUANIN kabul edilmesi hususunda aceleci olmamalıdır.
4- İçten ve yalvararak dua edilmeli: Duada taşkınlık göstererek ihlas ve tazarru sınırının dışına çıkılmamalıdır. Yalvararak dua edilmelidir.
5- Umut ve korku içinde dua edilmeli: Kul dua ederken Allah'a karşı korku ve saygı içinde bulunmalı, aynı zamanda istekli ve ümitli olmalıdır.
6- Duaya Allah'ı zikir ve Peygambere salat-ü selam ile başlanmalı ve bitirilmeli.
7- Dua kıbleye yönelip elleri açarak yapılmalı: Sahabeden Cabir b. Abdullah şöyle demektedir: "Hz. Peygamber, DUA ederken ellerini kaldırdığında onları yüzüne sürmedikçe indirmezdi." (Tirmizi De'avat 11. v. 463-464)
8- Duada meşru olan şeyler istenmeli: İşlenmesi ve istenmesi dinimizce günah sayılan konularda istekte bulunulmamalıdır.
9- Duaya konu olan işin oluşması için gereken şartlar yerine getirilmeli: Kul meşru olan her konuda maddi ve manevi her hususta dua edebilir. Peygamberimiz (s.a.v) "Sizden herkes ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin, hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin" buyurmuştur.
10- Duadan önce tövbe ve istiğfar edilmeli: Günah işleyen, haramlardan uzak durmayan bir kulun duası kabul edilmeye layık değildir. Duada helal lokma çok önemlidir. Peygamberimizin şu hadisi çok dikkat çekicidir: "Allah yolunda seferler yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam ellerini semaya kaldırarak, 'Ya rabbi, ya rabbi' diye yalvarıyor: Oysa yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böyle birisinin duası nasıl kabul olur."(Müslim, Zekat, 19 No: 1015, 1, 703) Rabbim haram lokmayı boğazlarımızdan geçirmesin. Dualarımızı dergahında kabul eylesin.
Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi, mağfireti, inayeti, hidayeti hepimizin üzerine olsun. Hakka namzet ol.