Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

MELEKLERE İMAN

14 Ekim 2020, 17:35 Okuma: 1237

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla.
Meleklerin varlığına iman etmek imanın esaslarından ikincisidir. Melekler gayb alemine ait varlıklardır. Allah katında imanın en makbulü de gayba olan imandır. Sözlükte melek kelimesi "haber getiren, elçi, dirayetli, güçlü ve kuvvetli" gibi manalara gelir. Terim manasında melek "Allah'ın emirlerine tam olarak itaat eden iyi nitelikteki ruhani varlık” şeklinde ifade edilir.
Kendilerini diğer varlıklardan ayırt edici özelliklerine bakarak bir tanımlamada bulunacak olursak melekler değişik şekillerde görülebilen, zor görevleri yerine getiren, Allah'a itaatten asla ayrılmayan erkeklik veya dişilikleri olmayan, nurdan yaratılmış, insanlarca algılanamayan, Allah'ın çok değerli kullarıdır. Dinimizin temel kaynağı teşkil eden Kur'an-kerim de meleklere imanın gerekliliği açıkça belirtilmiş, bu hususla ilgili bir ayeti kerimede cenabı Allah şöyle ferman ediyor: Şunu iyi biliniz ki iyilik yönünüzü doğuya veya batıya çevirmekten ibaret değildir. Asıl iyilik kişinin Allah'a ahiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanmasıdır. (El-bakara 2/177) Onların mevcudiyetini cenab-ı hak, kur'an-ı kerimde haber vermiş, Peygamber efendimiz (s.a.v) de melekleri hem görmüş hem de kendileri hakkında bilgi vermiştir. Allah-u teâlâ’nın ve Resul-i Ekrem'in bildirdiği her şey şüphe yok ki doğrudur. Meleklere inanan insan söylediği her sözün, yaptığı her iş ve davranışın kaydedildiğini ve bunlardan sorumlu olduğunu bilir, tedbirli olur kendine çeki düzen verir. Meleklerin gözle görülmeme özellikleri, onların yokluğunu gerektirmediği gibi inkar edilmelerini de gerektirmez. Aslında var olduğunu kesin olarak bildiğimiz halde görmediğimiz sadece melekler değildir. Evrende görmediğimiz daha nice varlıklar bulunmaktadır. Mesela akıl, ruh, zekâ, sevinç ve üzüntünün varlığını biliyoruz, hissediyoruz ama bunları somut olarak göremiyoruz. Bunları göremiyoruz diye onların yokluğuna hükmedemeyiz. Melekler içinde aynı durum söz konusudur. Göremiyoruz ama vardır. Varlıklarını bize Allah ve peygamber bildirmektedir. Biz meleklerin varlığını ancak akıl yoluyla anlar ve naklî delillere dayanarak onların varlığına iman ederiz. Melekler bu kainata olup biten her şeyle ilgilidirler. Yüce Allah melekleri her işe ve her varlığa nezaret etmekle ve kainatın nizamını sağlamak ile görevlendirmiştir. Melekler hep insanların yanında bulunur ve onlardan hiç ayrılmazlar. Onlara yardım eder, hakka ve hayra ulaşmalarına vesile olurlar. Yaratılmışlar arasında insanlara en yakın olan meleklerdir. Öyle ise yanlış yapıp da onları üzmeyelim, hep güzel ameller ve hayırlı işler yaparak onların duasını alalım.
Dört büyük melekleri de tanıyalım.
Birincisi CEBRAİL (a.s) Allah tarafından peygambere vahiy getirmekle görevlidir. Meleklerin en üstünü ve en büyüğüdür.
İkincisi MİKAİL (a.s) tabiatla ilgili olayları ve canlıların rızıklarını idare etmekle görevlidir.
Üçüncüsü İSRAFİL (a.s) görevi ise sur'a üflemektir. Sura iki kez üfleyecek, ilkinde kıyamet kopacak, ikincisinde ise yeniden diriliş meydana gelecektir.
Dördüncüsü AZRAİL (a.s) de, ölüm sırasında canlıların ruhunu almakla görevlidir. İnsanların ruhlarını almakla görevli olduğu için "melekü'l-mevt" (ölüm meleği) adıyla anılmıştır.
Allah'ın rahmeti, mağfireti, bereketi, inayeti, hidayeti hepimizin üzerine olsun. Hakka ve hakikate namzet ol.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
554 gün önce
617 gün önce
631 gün önce
715 gün önce
750 gün önce
771 gün önce
778 gün önce
813 gün önce
820 gün önce
862 gün önce
869 gün önce
876 gün önce
883 gün önce
1010 gün önce
1017 gün önce
1024 gün önce
1037 gün önce
1044 gün önce
1100 gün önce
1107 gün önce
1121 gün önce
1128 gün önce
1142 gün önce
1157 gün önce
1170 gün önce
1192 gün önce
1199 gün önce
1206 gün önce
1226 gün önce
1241 gün önce
1247 gün önce
1262 gün önce
1275 gün önce
1303 gün önce
1331 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=