Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

İLMİN YUVASI MEDRESELER

28 Ekim 2020, 16:46 Okuma: 2437

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
Sosyal medyada şöyle bir soru sorduk "MEDRESELER hakkında ne düşünüyorsunuz?" Takipçilerimizden şöyle yorumlar yapıldı.
Medrese hakkındaki düşüncem medrese sahibi fisebilillahsa (Allah yolunda ise) ticaret maksatlı olmazsa, maneviyatları yüksek iyi talebeler çıkar. Yok eğer sadece ‘ben bu kadar talebe okutuyorum’ her yerde bunu dile getirirse adı çıksın diye, o zaman bu MEDRESELER'de itikadı bozuk talebeler çıkar. Maazallah Van’dan sevgi ve selâmlarımla.
Şemsettin SAÇA (İmam Hatip)

Kur'an ve sünneti anlamak için medrese eğitimi gereklidir. Memleketteki eğitim sistemindeki bu açığı da MEDRESELER sayesinde kapatıyor. Kur'anın ve sünnetin doğru anlaşılmasına hizmet eden herkesten Allah razı olsun.
Bünyamin GÖLCÜ (Müftü)

Toprağın suya olan ihtiyacı gibi alemi islamın gerçek medreselere ihtiyacı vardır. Medreselerde fenni ilimlere de yer verilmesi lazım diye düşünüyorum.
Zeynel GÜLER (İmam Hatip)

Medreseler ayakta kalmış tek din mercii olarak görüyorum. Camilerde dahi artık maalesef gördüğüm kadarıyla pek bir faaliyet gösterilmiyor. Artık o yüzden medreseleri daha faal hale getirmek lazım. Bunun içinde samimiyet ve azimle çalışmak şart. Medreselerde kendini bir çok alanda yetiştirmiş müderrisler tarafından dersler verilmeli, dini ilimlerin yanında fenni ilimlerin de eş zamanlı verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
İsmail BAKIŞ  (Doktor)

Keşke medrese öğrencisi olabilseydim orda az zaman dahi olsa bile ilim öğrenseydim.
Salih DÖNER

Medrese edep, hayanın, ilmin, dinin kısacası müslümanlar için var olması gereken bir kurumdur. Bu kuruma sahip çıkmalıyız, destek vermeliyiz.
Rahime Elif Keck

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimize gittiğim zaman mutlaka medreseleri ziyaret eder ve çok büyük bir feyiz aldığımı hissederim. Çünkü medreselerin hem muhterem müderrisleri hem de ilim tahsil eden talebeleri cidden tam bir edep abideleri gibi davranışlarıyla, oturma ve yürümeleriyle dahi bu zarafeti ve letafeti çok rahat görebiliyorum. Bilindiği gibi medreselerde Kur'an kerim arapça hadis, fıkıh, tefsir, siyer derslerinin yanında diğer dersler de öğretilmektedir. Ayrıca medreselerin acaba müfredat ve eğitim metotları ile ilgili bir çalıştay yapılabilir mi diye de düşünüyorum.
Mustafa ÇOPURSUZ (Diva-Sen Genel Başkanı)

Bir insanın islamiyeti yaşayabilmesi için medreseden geçmesi lazım.
Hayrullah KURT

Medreselerde gerçek ilim adamları yetişiyordu. Medreseler kalktı ihlas kalktı.
Ramazan DORUK

Sabah ezanıyla öğrenciler kalkıp sabah namazını kılarlar. Ondan sonra bir cüz’i Kur'an kerim okuyacaklar, akabinde metinleri ezberlemeye başlarlar ta sabah kahvaltısına kadar. Kahvaltıyı yaptıktan sonra öğlene kadar herkes okudukları kitaplardan ders almaya başlayacaklar. Öğlen yemeği yedikten sonra, öğlenle ikindi arasında okudukları dersleri müzakere edecekler. Tabi ki dinleme zamanları da öğlenle ikindi arasındadır. İkindi ile akşam namazı arasında da yine müzakere ve okudukları dersleri tekrar etmek, metinleri ezberlemek vardır. Akşamla yatsı arasında tekrar metinleri ezberlemek vardır. Yatsıdan sonra mütalaa yapacaklar, (mütalaa yarınki dersin üzerinde düşünmek dersin manasını öğrenmek ve dersin özetini çıkartmak) artık bundan sonra yatma zamanı geliyor. Bir saat belirliyorlar. Herkes o saatte yatmak zorundadırlar. Medresede beş vakit namazı cemaatle kılıyorlar. Yemek vakitlerinde öğrenciler dinleniyorlar. Ben şahsen medrese hayatını çok özledim. Çocuklarımızın güzel bir terbiye almaları için az bir zaman dahi olsa onları medreseye göndermemiz elzemdir. Orada güzel bir şekilde eğitileceklerdir. Medreselerin olmazsa olmazı edep, haya ve terbiyedir. Günlük medrese hayatına ve uygulama programına değindik. Eskiden uygulama böyleydi. Tabi ki şimdi her medresenin uygulama metotları ve programları farklıdır.
Allah'ın rahmeti, bereketi, mağfireti, inayeti, hidayeti hepimizin üzerine olsun. Hakka namzet ol.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
561 gün önce
624 gün önce
638 gün önce
722 gün önce
757 gün önce
778 gün önce
785 gün önce
819 gün önce
827 gün önce
869 gün önce
876 gün önce
883 gün önce
890 gün önce
1017 gün önce
1024 gün önce
1031 gün önce
1044 gün önce
1051 gün önce
1107 gün önce
1114 gün önce
1128 gün önce
1135 gün önce
1149 gün önce
1164 gün önce
1177 gün önce
1199 gün önce
1206 gün önce
1213 gün önce
1233 gün önce
1248 gün önce
1254 gün önce
1269 gün önce
1282 gün önce
1290 gün önce
1310 gün önce
1338 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=