Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


Kusursuz Bir Şehir Tatili İçin Diyarbakır Gezi Rehberi

20 Aralık 2020, 11:47 - Okunma: 32239

9000 yıllık tarihi mirasına gözü gibi bakan şehir Diyarbakır, kültür turlarının ülkemizde öne çıkan durakları arasında yer almaktadır. Çin Seddi’nden sonra en uzun surlara, birbirinden özel tarihi ve dini yapılara ev sahipliği yapan bu şehir sizi Türk misafirperverliğinin sıcaklığı ile karşılayacaktır.

Tarihte keyifli bir yolculuğa çıkacağınız bir gezi deneyiminin yanı sıra Diyarbakır’da sizi eşsiz lezzetler ve bu yemekleri tadarken şehrin otantik dokusunu hissedeceğiniz restoranlar beklemektedir. Bu yıl gezi planınızda tercihiniz Diyarbakır’dan yanaysa, sizin için derlediğimiz en özel gezi durakları ve restoran seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Diyarbakır Tatiliniz Sırasında Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Tatil tercihi kültür turlarından yana olanların en merak ettiği yerlerden biri olan Diyarbakır ziyaretçilerine her günü farklı deneyimler ile geçirecekleri zengin bir gezi listesi sunmaktadır. Eşsiz bir tarihe tanıklık edeceğiniz şehirde www.otelleri.net ile seçeceğiniz tesislerde ise Türk misafirperverliğinin sıcaklığı, şehrin tarihi atmosferinin dokusu ve konforlu odalarda şık bir konaklama deneyimi sizleri beklemektedir.

Diyarbakır Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camisi olarak bilinmektedir. Ermenilerden kalma Martoma Kilisesi’nin Diyarbakır’a egemen olan Müslüman Araplar tarafından camiye çevrilmesi ile 639 yılında ibadete açılmıştır. Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından ilk olarak 1091 yılında onarım gören yapı ünlü bilgin El Cezeri’nin yaptığı güneş saatine de ev sahipliği yapmaktadır. Ulu Camii’nin minaresi kare planlı olup, bu mimari Anadolu’da eşine az rastlanır niteliğe sahiptir. 5. Harem-i Şerif olarak kabul edilmektedir.

Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, Diyarbakır’ın en güzel sivil mimari örnekleri arasında yer almaktadır. Suriçi’nde yer yapı Osmanlı valisi Ahmet Cemil Paşa tarafından 1888-1902 yılları arasında yaptırılmıştır. Şehrin diğer konaklarında olduğu gibi yapımında kesme bazalt taşı kullanılmış olup, havuzlu bahçesi ve geniş bir avlusu bulunmaktadır. Günümüzde Diyarbakır Belediyesi tarafından Kent Müzesi’ne dönüştürülen yapı hem görkemli mimarisi hem de zengin koleksiyonu ile dikkat çekmektedir.

İçkale, Diyarbakır’ın tarih turlarının vazgeçilmez durakları arasında yer almakta olup, şehri ziyaret eden her konuğun mutlaka uğradığı yerlerde ilk sıradadır. 20 burç ve 4 kapı, zamana meydan okumuş ve ziyaretçilerini tüm ihtişamı ile karşılamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu alanlar restore edilmiş ve ziyarete açılmıştır. Arkeoloji Müzesi, Taş Eserler Müzesi, müze kafeteryası ve Saint George Kilisesi’ne ev sahipliği yapan İçkale, hem gezmek hem de dinlenmek için şehrin en gözde noktasıdır. 

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, 1985 yılında günümüzde ziyaret edilen binasına taşınmıştır. Prehistorik Çağ, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait zengin bir koleksiyona sahip olan müze, Körtik Tepe’den çıkan buluntularıyla da dikkat çekmektedir. Diyarbakır Arkeoloji müzesinin yakınında yer alan Saint George Kilisesi ise aynı anda gezebileceğiniz noktalar arasında yer almakta olup, çökmüş kubbesine rağmen tüm ihtişamını korumaktadır. Müze, saat 17’ye kadar gezilebilmekte olup, müzekart geçerlidir.

Diyarbakır Kalesi, iç kale ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dağ Kapı, Urfa Kapı, Mardin Kapı ve Yeni Kapı olmak üzere dört ana girişi olan kalenin 9000 yıllık surları dünya çapında bir üne sahip olmakla birlikte, Çin Seddi’nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır. Kalenin Keçi Burcu, eşsiz manzarası ile dikkat çekmektedir. Kale, 2015’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.

Hevsel Bahçeleri, surlar ve Dicle arasında yer almaktadır. Yemyeşil bir cennet köşesi olan bahçe, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu’nun en büyük kuş cenneti olma özelliğine sahiptir. 180 kuş türünün yanı sıra burada tilki, sansar, sincap, susamuru ve kirpi gibi pek çok memeli yaşamaktadır. Türkiye’de az görülen yaz atmacalarına da ev sahipliği yapan Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır Kalesi ile aynı zaman UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır. Zengin biyoçeşitliliğinin yanı sıra tarihi bir ekim bölgesi olarak öne çıkmaktadır.

Malabadi Köprüsü, şehrin meşhur tarihi köprüleri arasında en dikkat çekenidir. Diyarbakır’a 96 km mesafede, Silvan ilçesinde yer alan Malabadi, meşhur türküsü ile bilinmektedir. 1147 tarihinde Timurtaş b. İlgazi b. Artuk tarafından inşa edilen köprü, dünyanın günümüze ulaşan en büyük kemer açıklığına sahip taş kemer köprüsü olma özelliğini taşımaktadır. İnsan, güneş ve aslan kabartmaları ile hayranlık uyandıran Malababi Köprüsü, eşsiz manzarası, iki ucunda yer alan döneminin oteli niteliğindeki barınma yerleri ve ihtişamlı mimarisi ile mutlaka gezip görmeniz gereken yerlerden biridir.

Diyarbakır’ın En Özel Lezzetlerini Tatmanız İçin En Popüler Restoranlar

Köklü tarihi kadar yöresel yemekleriyle de öne çıkan Diyarbakır, et ağırlıklı lezzet seçenekleriyle beğeni kazanmaktadır. Baharat kullanımının da yoğun olarak görüldüğü şehirde, Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav ve onlarca farklı lezzeti tadabileceğiniz pek çok restoran hizmet vermektedir.

Ciğerci Remzi Usta, şehirde lezzetli ciğer şiş tatmak isteyenlerin ilk duraklarından biridir. Yanında gelen ikramlıklarıyla da beğeni kazanan işletmede, ortaya gelen ciğer genellikle dürüm olarak tercih edilmektedir. Diyarbakır’a gelip de ciğer tatmamak büyük kayıp olsa da, sevmeyenler için köfte, çöp şiş gibi alternatifler de bulunmaktadır. Kişi başı hesap ortalaması 25 – 40 TL arasındadır.

Adres: Cami Nebi Mahallesi, Gazi Cad., Suakar Sok. No:3, 21300 Merkez/Sur/Diyarbakır

Diyarbakır Lahmacun Merkezi, Güneydoğu Anadolu’nun her yöresinin kendine has bir lahmacunu bulunmaktadır. Diyarbakır’ın da ince ve çıtır çıtır lahmacunu oldukça beğenilmektedir. Lezzetli bir lahmacun yemek için seyahatiniz sırasında tercihinizi Diyarbakır Lahmacun Merkezi’nden yana yapabilirsiniz. Et sevmeyenleri de memnun eden işletmede etsiz lahmacun ve peynirli pide gibi alternatifler de beğenilen lezzetler arasında yer almaktadır. Kişi başı hesap ortalaması 10 – 15 TL arasındadır.

Adres: Cami Kebir, 21300 Sur/Diyarbakır

Hacı Halid, Diyarbakır’ın en meşhur esnaf lokantalarından biridir. Kemikli kuzu budundan hazırlanan kenger meftunesi, kaburga dolması ve nar suyu ile tatlandırılmış nardan aşı işletmenin en popüler lezzetleridir. Öğlen saatlerinde oldukça kalabalık olan işletmede, daha hafif lezzetler tatmak isteyenler içinse sebzeli kebap önerilmektedir. Sadece Cuma günleri servis edilen kuzu ıstakozu ise misafirlerin favorisidir. İki kişi hesap ortalaması 75 – 120 TL arasındadır.

Adres: Gazi Caddesi Çiftehan Sk. No: 9 ,21300, Sur/Diyarbakır

Kaburgacı Selim Amca, Diyarbakır mutfağının en popüler iki lezzeti mumbar ve kaburga dolmasını en lezzetli şekli ile tadabileceğiniz işletmedir. 1982 yılından beri hizmet veren işletme, günümüzde İstanbul’daki şubeleriyle de beğeni kazanmaktadır. Yemekte kullanılan oğlak eti Diyarbakır’da yetişmekte olup, dolmaları kadar içli köftesi de denenmesi önerilen lezzetler arasında yer almaktadır. Yemek sonrası tarçınlı irmik helvası tercih edilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 45 – 55 TL arasındadır.

Adres: Yenişehir, Ali Emiri Cad. 22/B, 21100 Merkez/Yenişehir/Diyarbakır

Tavacı Recep Usta, pek çok şehirde şubeleri bulunan bir işletme olup, merkezi Diyarbakır’dadır. Şehrin en seçkin işletmelerinden biri olan Recep Usta’da sac tava mutlaka denenmesi önerilen lezzetler arasında ilk sıradadır. Servis başlangıcında sunulan kuru dolma ve içli köfte de tüm lezzetleri gibi oldukça beğenilmektedir. Soğuk ayran çorbası ikramlar arasında yer almaktadır. İki kişi hesap ortalaması 100 – 130 TL arasındadır.

Adres: Peyas, 258. Sk. No:12, 21070 Kayapınar/Diyarbakır

Hazrolu Mehmet, Diyarbakır’ın en meşhur kebapçılarından biridir. Patlıcanlı Kebap ve Lüle Kebabı en meşhur yemekleri arasında yer almaktadır. Birbirinden özel kebap çeşitlerinde karar vermekte zorlananlar içinse karışık kebap önerilmektedir. Kişi başı hesap ortalaması 35 – 45 TL arasındadır.

Adres: Bağcılar, 1. Sk. No:4, 21090 Bağlar/Diyarbakır

Fırın-ci, Diyarbakır yöresel yemeklerini tatmak isteyenler için en doğru adreslerden biridir. Acısız Diyarbakır Kebabı, altı ezmeli kebap, beğendili incik ve kuzu tandır işletmenin favori lezzetleridir. Onlarca çeşit içinde karar vermenizin zor olacağını bilen işletme, küçük porsiyonlar halinde çeşit tatmanız için Yöresel Sunum ya da Aşçı Tabağı hazırlamaktadır. Kebap yemek istemeyenler içinse oldukça lezzetli pideler hazırlanmaktadır. Kişi başı hesap ortalaması 35 – 45 TL arasındadır.

Adres: Peyas, A, Tekel Cd. No:42, 21070 Kayapınar/Diyarbakır

Diyarbakır’ın En Meşhur Kahvaltı Mekanları Mustafa’nın Kahvaltı Dünyası, sıcak pide, ev yapımı kavurma, ev yapımı sucuk ve doğal yumurtanın yanı sıra çeşit çeşit yöresel peyniri ile hem göze hem de damağa hitap eden kahvaltıları ile şehrin en iyileri arasında yer almaktadır. Acılı ezmesi de oldukça beğenilmektedir. İki kişi hesap ortalaması 80 – 90 TL arasındadır.

Adres: Gazi Cd. Tarihi Hasanpaşa Hanı 1. Kat No:2, 21300 Diyarbakır

Meşhur Kahvaltıcı Kadri, Tarihi Hasan Paşa Hanı içerisinde hizmet vermektedir. Turistik bir mekan olan Kahvaltıcı Kadri, çeşit çeşit peyniri, kavurmalı yumurtası ve bal – kaymağı ile beğeni kazanmaktadır. İki kişi hesap ortalaması 90- 100 TL arasındadır.

Adres: Dabanoğlu Mahallesi Gazi Caddesi Hasan Paşa Hanı, 21300 Sur/Diyarbakır

Hasan Paşa Kahvaltı Evi, zengin çeşidi ile serpme kahvaltıda şehrin en meşhur işletmelerinden biridir. Tamamen doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltıda tahin pekmezden peynir çeşitlerine, bal kaymaktan tereyağında yumurtaya kadar pek çok lezzet sunulmaktadır. Sıcak pideler ise bu lezzet deneyimin taçlandıracaktır. İki kişi hesap ortalaması 80 – 90 TL arasındadır.

Adres: Dabanoğlu, 21300 Sur/Diyarbakır

Kahvaltıcı Edip, salaş atmosferi ile beğeni kazanmaktadır. Tüm kahvaltılıkları oldukça lezzetli olan işletmede közlenmiş biberle hazırlanan yumurta ve ev yapımı kavurma öne çıkmaktadır. Kişi başı hesap ortalaması 30 – 40 TL arasındadır.

Adres: Gazi Caddesi Ulu Camii Karşısı, Diyarbakır

21300 Türkiye Diyarbakır Kültür Evi, çeşit çeşit kahvaltılıkla masanızın donatılacağı ve damakları şenlendirdiği kadar göze de hitap edecek bir hizmet için seçebileceğiniz mekanlar arasındadır. Bade Kahvesi de oldukça meşhurdur. İki kişi hesap ortalaması 80 – 90 TL arasındadır.

Adres: Cami Kebir, Telgrafhane Sk. No:19, 21300 Sur/Diyarbakır

Ciğerci Zeki Usta, siz de kahvaltınızı Diyarbakır halkı gibi ciğerle yapmak isterseniz öne çıkan işletmelerden biridir. Ocağın hemen kenarında sıcacık ciğerleri ayaküstü yiyerek gezinize başlayabilir ya da kapalı mekanında uzun uzun kahvaltı keyfi yapabilirsiniz. Sabah 5’te bile hizmet alabileceğiniz işletmede kişi başı hesap ortalaması 25 – 35 TL arasındadır.

Adres: İskenderpaşa, 21300 Sur/Diyarbakır

İçkale Kahvaltı & Cafe Muharrem Erim Diyarbakır Evi, tarihi atmosferi ve zengin kahvaltı menüsü ile beğenilmektedir. Sıcak kahvaltılıklar, Diyarbakır karpuzu, soğuk kahvaltılıklar ile burada ziyaretçileri hem lezzetli hem de doyurucu bir öğün beklemektedir. İki kişi hesap ortalaması 70 – 80 TL arasındadır.

Adres: Ferit Köşk, 303. Sk. No:7, 21100 Yenişehir/Diyarbakır

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen “Batman Tiyatro Gü..
Batman Belediyesi tarafından bu yıl 20-24 Mayıs tarihleri arısında yapılaca..
Tomurcuk Anaokulu yılsonu gösterisinde minikler, katılımcılara duygulu anla..
Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Batman Müze Müdürlüğü tarafından 1..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=