Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

MİRAÇ KANDİLİ

04 Mart 2021, 13:20 Okuma: 1077

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
10 Mart 2021 Çarşamba gününü Perşembe'ye bağlayan gece Miraç gecesidir. Miraç Arapçada merdiven, yukarı yükselmek anlamlarına gelir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.v)’in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi mucizesidir. Gece yolculuğu anlamına gelen İsra, Hz. Peygamberin geceleyin Mescid-i Haram’dan, Mescid-i Aksâ'ya götürülmesini ifade ederken, Miraç, Mescid-i Aksâ'dan sidretü'l müntehaya kadar olan yükselişi ifade için kullanılmaktadır. Hz. Peygamberin fizik ötesi alemlere seyahatiyle ilgili bu iki safha sonraki dönemlerde birleştirilmiş ve Miraç kandili adıyla kutlanmaya başlanmıştır.
Mekke'de bulunan Hz. Peygamberi bu yolculuğa hazırlamak için Cebrail geldi. Hz. Muhammed'e büyük, katırdan küçük, Burak adı verilen beyaz bir binek getirildi. Burak adımını gözünün gördüğü son noktaya basmaktaydı. Mescid-i Haram'dan Burak'la başlayan kutsal yolculukta, Hz. Peygamber Beytü'l- Makdis'e gelip orada iki rekat namaz kıldı. Sonra kendisine birinde şarap diğerinde süt olan iki bardak getirildi. Resulullah onlara baktı ve sütü aldı. Bunun üzerine Cibril "Seni Fıtrata (insan tabiatına) uygun olan almaya yönlendiren Allah'a hamdolsun. Eğer şarabı alsaydın ümmettin azgınlaşırdı” dedi.
Yine Allah Resulü yedi kat semanın her katında, Peygamberlerden biriyle buluştu. Bu yolculuğun sonunda Hz. Peygamber, mana aleminde Yüce Allah'ın huzuruna çıkmış, O'ndan bazı emirler almış ve bir takım ödüllerle de huzurundan ayrılmıştır. Miraç yolculuğunda kendisini ziyarete gelen habibini boş çevirmeyen yüce Allah ona bir takım hediyeler vermiştir. Elli olarak belirlenen namazı, beş vakit olarak takdir edilmiş ama elli namaz değerinde kabul edilmiştir. Bakara süresinin son iki ayeti orada vah yedilmiş, ayrıca ümmetinden Allah'a şirk koşmayan günahkarların bağışlanacağı müjdesi verilmiştir. Bu geceye mahsus herhangi bir ibadet belirlenmemiş fakat bu geceyi vesile ederek dua etmek, çünkü dua müminin silahıdır. Tövbe ve istiğfarda bulunmak, bol bol nafile ve kaza namazları kılmak, Kur'an-ı Kerim okumak, okuyanları dinlemek, efendimize salavat getirmek, sadaka vermek, yoksulları gözetmek, televizyonda kandil programlarını izlemek. O gecede aileni sevindirmek güzel bir akşam yemeğini hazırlamak, bütün dost ve sevenlerimizin kandillerini kutlamak. Sonuç olarak geceyi ibadet, zikir, iyilik ve güzelliklerle geçirmek gerekir. Günahlardan uzak durmak gerekir. Bu zikirler genel olarak alimlerimiz arasında kabul görünmüştür. Dini kaynaklara göre Miraç kandilinde oruç tutulmasına dair herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Fakat Recep ayında oruç tutmak sevaptır.
Gözleri kör olan bir kişi Hazreti Muhammed'e gelip "Ya Resulallah Allah'ü Teâlâ’ya dua et gözlerim açılsın” deyince ona “Abdest alıp ve şu duayı okuyacaksın” dedi. “Yâ Rabbi! sana yalvarıyorum, sevgili peygamberin Muhammed (s.a.v)’i araya koyarak senden istiyorum. En çok sevdiğim Peygamberim Muhammed (s.a.v) seni vesile ederek Rabbime yalvarıyorum. Senin hatırın için kabul etmesini istiyorum. Ya Rabbi! Bu yüce peygamberi bana şefaatçi eyle, onun hürmetine duamı kabul et.” Bizlerde mübarek gecelerde bu duayı okuyup ve isteklerimizi Rabbimize sunacağız. Ey Rabbimiz bu gecenin ve habibin Muhammed (s.a.v)’in hürmetine ülkemizi, milletimizi, devletimizi her türlü fitne ve şer odakların şerrinden koru. Birlik ve beraberliğimizi daim eyle. Bizlere iman gücü ver. Kur'an ve sünnetin yolunda gitmeyi müyesser eyle, bizleri anne ve babalarımıza karşı saygılı olanlardan eyle. çocuklarımızı salihlerden eyle, onları muhafaza et. Gençlerimizi iman nuruyla nurlandır. Onlara namazı ve diğer ibadetleri sevindir. Onları kötü arkadaşlardan, kötü ortamlardan muhafaza et. Dua bölümünde ülkemize ve gençlerimize değindik. Gerçekten ikisi de bizler için çok önemlidir. Lütfen değerli okurlar ülkemizi ve gençlerimizi dua da unutmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle bütün müslümanların ve değerli okurlarımızın Miraç kandilini kutluyorum. Cenabı Allah'tan nice kandiller görmelerini diliyorum.
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
653 gün önce
716 gün önce
730 gün önce
814 gün önce
849 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
911 gün önce
919 gün önce
961 gün önce
968 gün önce
975 gün önce
982 gün önce
1052 gün önce
1109 gün önce
1116 gün önce
1122 gün önce
1136 gün önce
1143 gün önce
1199 gün önce
1206 gün önce
1220 gün önce
1227 gün önce
1256 gün önce
1269 gün önce
1291 gün önce
1298 gün önce
1305 gün önce
1325 gün önce
1340 gün önce
1346 gün önce
1361 gün önce
1374 gün önce
1382 gün önce
1402 gün önce
1430 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=