Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

Engelli olmak ceza değildir

12 Mayıs 2022, 17:44 Okuma: 674

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Hayatta en büyük iki nimetten birisi olan iman, ötekisi sağlıktır. Sağlık çok önemlidir ve hiçbir şeyle satın alınmayacak kadar pahalı bir lütuftur. Dünyayı bize verseler karşılığında gözümüzü isteseler hayata vermeyiz. Görmediğimiz zaman dünya bizim olsa da ne faydası var. Onun için yüce Rabbimiz Allah'ın nimetlerini sayarsanız bitiremezsiniz buyurur.
Engellilik ise bir imtihan ve nimettir. Bir bela ve ceza değildir. Engelliler için geçirdiği her engelli gün için bir cennet hayatını lütuf ediyor. Engelliler bizden acıma değil anlayış bekliyorlar. Önderimiz, rehberimiz Hz. Peygamber (s.a.v) de engellilere çok önem ve değer verirdi. Engelli sahabilerle çok alakadar oluyordu. Hal ve hatırlarını soruyordu. Onlara güvenip görevler veriyordu. Bunlardan en meşhuru görme engeli olan Abdullah bin ümmi Mektum (r.a)'dur. Bizzat hakkında ayetler inmiştir. (Abese 80/1-12) Hz. Peygamber onu müezzin olarak tayin etmiş, bir seferliğine de Vali olarak bırakmıştır. On üç defa Peygamberimizin (s.a.v) yerine imamlığa vekillik yapmıştır. Ayağından sakat olan Muaz b.Cebel'i (r a) Yemen'e Vali tayin etmiştir. Mekke fethedildiğinde Hz. Ebubekir, yaşlı ve ama olan babası Ebu Kuhafe'yi sırtına yüklenerek Hz. Peygamberin huzuruna getirmişti. Bu durumdan rahatsız olan Hz. Peygamber, “Bu ihtiyarı evde koysaydın da onun yanına biz gitseydik ya” diyerek saygı ve nezaket göstermiş. Bunun gibi bir sürü engelli sahabiler varmış ve efendimiz her birine önem ve değer vermiş. Sanat, edebiyat ve bilim tarihinde de engelli şahsiyetler varmış. İşitme engelliler arasında; Beethoven, Thoman, Edison, Granville, Redmend. Konuşma engelliler arasında; W, Churchil, Faraday. Nice isimleri sayabiliriz. Fakat bu kadarıyla yetinelim.
Engelli bir kimseye yol göstermenin, sağır ve dilsizle ilgilenmenin onlara yardımcı olmanın sadaka olduğu belirtilir. Bu tür olumlu davranışlar kişiye sevap kazandırır. Kısaca toplum olarak engellilere karşı hoşgörü anlayış, şefkat ve merhametle yaklaşılmalıdır. Onları hor görmek, aşağılamak, dışlamak, küçümsemek, onlara ilgisiz kalmak, yardım etmemek gibi olumsuz tavırlar içerisinde olmak insani ve ahlaki değerlerle bağdaşmaz. Hadislerde engelliler, yaşadıkları zorluk ve sıkıntılara karşı metanet, sabır ve şükür ile hareket ettikleri takdirde kendilerine kimi yerde günahlarının affedileceği, kimi yerde cennetle ödüllendirecekleri şeklinde müjdeler verilmiştir. Bu mesajı öğrenen inançlı bir engelli yaşama dört elle sarılmalı ve hayata daha umutla ve sevinçle bağlanacaktır. Toplum ve birey olarak her konumda engelli kardeşlerimize destek olmalıyız. Unutmayalım hepimizde birer engelli adayıyız. Cenabı Allah devletimizi daim eylesin. Engeliler konusunda elinden geleni fazlasıyla yapmaktadır. Engelli maaşı olsun, engelli bakım ücreti olsun, rehabilitasyon desteği olsun her konuda desteğini esirgemiyor. Aynı zamanda Kozluk ilçe merkezimiz de faaliyet gösteren Özel Bücürükler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi de orada eğitim gören engelli bireylerle çok alakadar ve destek oluyorlar. Özelikle eğitim merkezi müdürü sayın Rezan Şaşmaz beyde bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyor. Allah ondan ve ekibinden razı olsun.
10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan engelliler haftasını kutluyorum.  Rabbim bütün engelli kardeşlerimize sabır, metanet ve dayanma gücü versin ve onların yar ve yardımcısı olsun. Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
561 gün önce
624 gün önce
638 gün önce
722 gün önce
757 gün önce
778 gün önce
785 gün önce
820 gün önce
827 gün önce
869 gün önce
876 gün önce
883 gün önce
890 gün önce
1017 gün önce
1024 gün önce
1031 gün önce
1044 gün önce
1051 gün önce
1108 gün önce
1114 gün önce
1128 gün önce
1135 gün önce
1149 gün önce
1164 gün önce
1177 gün önce
1199 gün önce
1206 gün önce
1213 gün önce
1233 gün önce
1248 gün önce
1255 gün önce
1269 gün önce
1283 gün önce
1290 gün önce
1311 gün önce
1338 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=