Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

EY ANNE-BABALAR! EVLİLİĞİ ZORLAŞTIRMAYIN

16 Eylül 2020, 18:20 Okuma: 1714

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla.
Gençlerin evlendirmesi hem Kuranı Kerim’de hem de resul -i Ekrem'in hadislerinde üzerinde durulan bir konudur. Kuranı Kerim’de cenabı Allah şöyle ferman ediyor: "İçinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, onun varlığının delillerindendir. Bunlarda düşünen millet için dersler vardır."(Rum/21)
Fahre kainat efendimiz (s.a.v) de şöyle buyuruyor: "Kim evlenirse imanın yarısını tamamlamış olur. Kalan diğer yarısı hakkında ise Allah'tan korksun!" Sevgili peygamberimiz özelikle gençlerin evlilik hayatıyla yakından ilgilenmiş onlara maddi ve manevi yardımlarda bulunmuştur. Evlenmeye gücü yetenlerin gecikmeksizin evlenmeleri tavsiye etmiştir. Çünkü evlilik iffetli, huzurlu ve güvenli bir hayatın temel taşıdır. Maalesef üzülerek söylüyorum günümüzün en büyük sorunlarında biri, kız sahiplerinin fazla şeyler istemesinden dolayı imkanı olmayan gençlerin evliliğe yanaşmamalarıdır. İşi zorlaştıran anne ve babalar büyük bir vebal altına girerler. Sözde çocuklarına iyilik yaptıklarını zannederken hayırlı iş olan evliliği engellemekte, böylece gençlerin sıkıntı çekmesine ve hatta haramlara yönelmesine zemin hazırlamakta. Evlilik kişinin manevi ve dini hayatını korumaya yönelik rabbimizin emrettiği tedbirlerden birisidir. Cenabi hâk müslüman topluma bekar olanları evlendirmeyi, müslüman toplum anne ve babalar evliliği olabildiğince kolaylaştıracak tedbirleri almakla sorumludurlar. Onun için pahalı çeyizler ve bol miktarda altın, ağır şartlar koyup da evliliği zorlaştırmak bir müslümana yakışmaz. Evliliği bir islami temel üzerine kuracağız yapılan masrafları makul bir seviyeye çekeceğiz. Erkek tarafını fazla sıkıntıya koymayacağız, dünyevileşme mantığıyla çıkılan evlilik yolculuğunun islami anlamda istenen hedefe ulaşması çok mümkün ve kolay gözükmüyor. Bugün orta  bir düğünün maliyeti yaklaşık 200 bin TL’ye dayanıyor. Altınından tutun, çeyiz, düğün salonu kiralama, kına gecesi, gelinliğine kadar. Gelinlikten söz ederken aklıma geldi. Geçenlerde gelinlik fiyatlarına baktım 5 bin TL’den tutun, 18 binlere kadar fiyatlar vardı. Masraflar aldı başını gidiyor. Maddi durumu iyi olmayan gençler nasıl evlenecek? Gençlerin evlenmesi için devletimiz de bu konuda bir yardımda bulunması gerekir. Burada gençlerimiz için bir çağrıda bulunuyorum; sayın devlet büyüklerimiz, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, Diyanet İşleri başkanlığımız, Valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, imamlarınız, muhtarlarımız bir araya gelip bu soruna el atmaları gerekir. Düğün masrafları makul ve kabul edilen bir seviyeye çekmeleri elzemdir.
Evlilik dini bir konu olduğu için diyanet işleri başkanlığımıza daha çok görev düşmektedir. Bu konuda maddi ve manevi olarak destek vermesi gerekmektedir. Hükümete maddi olarak gençleri mutlu edecek bir proje sunması gerekir. Rabim gençlerimize dünya ve ahiret saadetlerine vesile olacak evlilikler nasip etsin. Kız-erkek tüm genç kardeşimizi her türlü haram ve günahtan korusun. Kız tarafına el insaf demeyi nasip etsin.
Allah'ın rahmeti, bereketi, mağfireti, hidayeti, inayeti hepimizin üzerine olsun. Hakka namzet ol.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
558 gün önce
621 gün önce
635 gün önce
719 gün önce
754 gün önce
775 gün önce
783 gün önce
817 gün önce
824 gün önce
866 gün önce
873 gün önce
880 gün önce
887 gün önce
1014 gün önce
1021 gün önce
1028 gün önce
1041 gün önce
1048 gün önce
1105 gün önce
1111 gün önce
1125 gün önce
1132 gün önce
1146 gün önce
1161 gün önce
1174 gün önce
1196 gün önce
1203 gün önce
1210 gün önce
1231 gün önce
1245 gün önce
1252 gün önce
1266 gün önce
1280 gün önce
1287 gün önce
1308 gün önce
1336 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=