Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

SİZDEN GELEN DİNİ SORULAR-1

26 Mayıs 2022, 16:20 Okuma: 597

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Kıymetli okurlar, din konusunda şahsımıza sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

* Avret ne demektir? Kadınların bütün vücudu avret midir?
- Erkek ve kadında örtünmesi gereken yerlere avret denir. Hanefi ve Şafii mezhebine göre, erkeğin erkeğe nispetle avreti; diz ile göbeğin arasıdır. Buna göre diz ile göbeğin arasındaki yerlere bakmak haramdır. Kadının kadına nisbetle avreti; diz ile göbek arasıdır. Buna göre, diz ile göbeğin arasındaki yerlere bakmak haramdır. Erkeğin kadına nispetle avreti; mahremi olduğu takdirde yine diz ile göbeğin arasıdır. Namahrem ise, Şafii ve Hanbeli mezhebine göre el yüz dahil bütün vücudu avrettir. Hanefi ve Maliki mezhebine göre, el yüz müstesna bütün vücut avretir. Fitne korkusu varsa bütün vücudu avrettir. Avret olan yerlere bakmak haram olduğu gibi dokunmakta haramdır.

* Bir kadının tek başına yolculuk yapması caiz midir?
- Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur; “Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kadının, yanında mahremi yokken bir gün ve bir gecelik bir yolculuğa çıkması helal olmaz." Hanefi mezhebine göre, bir kadının tek başına İstanbul'dan Ankara'ya gibi uzak bir yere gitmesi caiz olmadığı gibi kocası veya mahremi olmadan bir kadınla birlikte olsa da gitmesi caiz değildir. Şafii mezhebine göre ise, emniyette olursa ilk hac ile mecburi iş için bir kadının kocası ve mahremi olmadan iki veya daha fazla kadın ile birlikte gitmesinde bir beis yoktur.

*Korku gibi bazı sıkıntılardan korunmak için ayet ve dua yazıp taşımak caiz midir?
- Korku gibi bazı sıkıntılardan korunmak için ayet ve dua yazıp taşımak da caizdir. Abdullah ibn-i Amr temyiz çağına gelen çocuklarına öğretir, temyiz yaşına gelmeyen çocukları için yazıp onların boyunlarına asardı. Ancak şuna dikkat etmek gerekir ki, bunu yapmayı meslek haline getiren ve karşılığında para alan insanlardan ve kadınlarla yalnız başına kalan kimselerden uzak durmak gerekir.

*Vücudun rengini gösterecek şekilde ince bir elbise veya dar bir elbise ile namaz kılmak caiz midir?
-Hanefi ve Şafii mezhebine göre, vücudun rengini gösterecek şekilde ince bir elbise ile namaz kılmak caiz değildir. Kadının saç rengini gösteren ince tülbent ile başını örtüp namaz kılması da sahih değildir. Örtünün sık dokunmuş, altını göstermeyecek kalınlıkta olması gerekir. Vücudun siyah ve beyazlığını gösterecek şekilde, ince bir elbise ile dışarı da dolaşmakta haramdır. Dar elbise de ise; Elbisenin darlığından dolayı avret yerinin belli olması, kötü bir hal ise de, mekruh olmakla birlikte namazın sıhhatine engel değildir.

Son olarak bir eklemede bulunacağım. Yeni Valiler kararnamesiyle ilimize Vali olarak atanan sayın Ekrem Canalp'ı kutluyorum ve yeni görevinde başarılar diler, ilimize hoş geldin diyorum. Rabbim kendilerine güzel hizmetler yapabilmeyi nasip eylesin, yar ve yardımcısı olsun ve onun yanında olsun. Kendilerine her zaman dualarımızı esirgemeyeceğiz. Edirne’deki hizmetlerine baktığımızda orada çok güzel hizmetler yapmıştır. Batman’da da inşallah güzel hizmetlere imza atacaktır. Batman'a gelir gelmez Diyarbakır caddesinde bulunan esnafları ziyaret etmesi ve orada bulunan insanlarla ilgilenmesi, Petrolkent mahallesinde yurttaşların yanında oturması ve onların dertlerini dinlemesi Batman halkını ziyadesiyle mutlu etmiştir. Bu gösteriyor ki halkla iç içe olacaktır. Halkın yanında olacaktır.
Dua da buluşmak dileğiyle Allah'a emanet olun.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
562 gün önce
625 gün önce
639 gün önce
723 gün önce
758 gün önce
779 gün önce
786 gün önce
820 gün önce
828 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
884 gün önce
891 gün önce
1018 gün önce
1025 gün önce
1032 gün önce
1045 gün önce
1052 gün önce
1108 gün önce
1115 gün önce
1129 gün önce
1136 gün önce
1150 gün önce
1165 gün önce
1178 gün önce
1200 gün önce
1207 gün önce
1214 gün önce
1234 gün önce
1249 gün önce
1255 gün önce
1270 gün önce
1283 gün önce
1291 gün önce
1311 gün önce
1339 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=