Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Mehmet SABAZ

BERAT KANDİLİ

25 Mart 2021, 14:20 Okuma: 1099

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla.
Berat, Arapça berae, beraet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur'an’da "berae" kökünden 25 kelime bulunmakta olup bunlardan sadece iki tanesi beraet şeklinde geçmektedir. Beraet, iki şey arasında ilişki olmaması, kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise Allah'ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde günahlardan arınma ve yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.

Bu gecede Allah'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden bu geceye "BERAT gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Miladi takvimine göre ise 27 Mart 2021 Cumartesi gününü Pazar'a bağlayan gecedir. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Bu gece hakkında efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: "Şaban ayının 15. gecesi (yani Berat gecesi) olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve "Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim" der.

Berat gecesine dair bu hadisten şu maddeler öne çıkarmaktadır. Birincisi bu geceyi ibadetle geçirmeyi (örneğin kur-an okumak, dinlemek, bol bol kaza ve nafile namazı kılmak, bütün Müslümanlara dua etmek, kendimizi hesaba çekmek, televizyonda Kandil programlarını izlemek. Mesela TRT Kürdi’de Kürtçe olarak o gecede çok güzel program yapılıyor. Aile, dost ve sevenlerimizi telefonla arayarak kandillerini kutlamak, aile efradımıza güzel bir ziyafet vermek. Çocuklarımızı sevindirmek vesaire, vesaire... Bu saydığımız hasletler bu gecede yapılacak olanlardır.)

İkincisi gündüzünü oruç tutmakla geçirmeyi, bu hususta Zeyd oğlu Usame şöyle anlatıyor: "Ya Resûlullah sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum" dediğinde Peygamber (s.a.v.) şöyle buyururlar: "Bu Şaban ayı Recep ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki ameller, alemlerin rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle bende oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”

Üçüncüsü bu gece ve gündüzünde günahlardan nasuh bir tövbe ile tövbe etmek.

Dördüncüsü iyi, helal ve bol  rızık için talepte bulunacağız.

Beşincisi bu gecede hastalarımızın şifa bulunmaları için rabbimize niyazda bulunacağız.

Altıncısı bu gecede bunların dışında diğer istek ve taleplerimiz olursa onları da rabbimize ileteceğiz. Yaptığımız günah ve hatalardan pişman olup 3 kere rabbimize “Estağfurullah, estağfurullah, estağfurullah” deyip kendimize dua edelim. Ey Rabbimiz azabından affına, gazabından rahmetine sığınıyoruz. Bizleri yalnız ve yardımsız, çaresiz ve sensiz bırakma, sen affedicisin, affetmeyi seversin affeyle. Allah'ım gençlerimize Kur'an-ı, güzel ahlakı, namazı ve diğer ibadetlerini sevindir. Çocuklarımıza zihin açıklığı ver, onları salihlerden eyle, onları muhafaza et. Bizlere helal rızık nasip et. Hastalarımıza acil şifa ver Allah'ım. Ölmüşlerimize rahmet eyle, günahlarını bağışla, bizleri anne ve babalarımıza karşı itaatkar eyle, bizlere Kur'an ve sünnetin yolunda gitmeyi nasip eyle, akrabalarımızı muhafaza eyle. Devletimizi, milletimizi, askerlerimizi, polislerimizi, islam beldelerini ve bütün insanlığı her türlü afetlerden, musibetlerden, kötülüklerden, salgın hastalıklardan muhafaza eyle Allah'ım. Birlik ve beraberliğimizi daim eyle. Bizlere sabır ve metanet ver. Bu derin duygu ve düşüncelerle bütün Müslümanların ve değerli Batman Medya gazetesi çalışanları ve okurların Berat kandilini kutluyorum. Rabbim nice kandiller görmeyi nasip etsin. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
653 gün önce
716 gün önce
730 gün önce
814 gün önce
849 gün önce
870 gün önce
877 gün önce
911 gün önce
919 gün önce
961 gün önce
968 gün önce
975 gün önce
982 gün önce
1052 gün önce
1109 gün önce
1116 gün önce
1122 gün önce
1136 gün önce
1143 gün önce
1199 gün önce
1206 gün önce
1227 gün önce
1241 gün önce
1256 gün önce
1269 gün önce
1291 gün önce
1298 gün önce
1305 gün önce
1325 gün önce
1340 gün önce
1346 gün önce
1361 gün önce
1374 gün önce
1382 gün önce
1402 gün önce
1430 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=