İç huzur, insanın ruhsal yönden rahat olması durumudur. Stresten uzak, rahat bir hayat sürdürmenin en güzel şeklidir. İç huzur ile insanoğlu, yaşadığı sıkıntılardan uzak durur.
Huzurlu olmak isteyen kişi, rahatsız edilmek istemez. Rahatını kaçıracak ortamlardan uzak durmayı tercih eder.
Maneviyatı güçlü olan kişiler, yaşamlarındaki huzuru daha kolay yakalarlar. Hayat içerisinde yaşanılan olumsuzluklar, kişiyi huzursuzluğa iter.
Kişi yaşadığı süre içerisinde, yapması gereken görevleri yapmadığı ya da yapamadığı zaman, kendi kendisiyle karşı karşıya gelir ve vicdan azabı çeker. Sadece vicdan azabı değil, aynı zamanda da kendisini, görevi veren kişiye karşı borçlu hisseder.
Allah'a olan kulluk borçlarımızı yerine getirdiğimiz zaman, iç huzurumuz yerinde olur. Kul hakkına girmediğimiz zaman ise, o kişi ile ilgili ona karşı bir rahatlık hissederiz. Bunlar huzuru etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Bu faktörlere, sevinç, neşe, sevmek ve sevilmek de eklendiğinde ortaya ’mutluluk’ çıkar. Mutluluk huzurun kaynağıdır. Huzursuz olan bir kişi mutlu olamaz. Kendisiyle barışık değildir. Çevresiyle problem yaşar. Psikolojik olarak rahatsızlık duyar. Sürekli stres içindedir.
Büyük şehirlerde yaşan insanların günlük tempolarındaki yoğunluk, zaman içerisinde dayanılmaz bir hal alır, insanı mutsuz ve huzursuz eder. Rahatsız edici bir çevre ve beraberinde gelen düzensiz yaşam, kişilerin hayatında büyük kaos oluşturur. Bu durum âdeta, huzursuzluğa açılan yoldur.
Huzurlu olmak, huzursuzluklardan kurtulmaktır. Huzurlu olmak için bedenen ve ruhen sağlıklı olmak gerekir. Kişinin kendisiyle ilgili dengesini rahat kurabilmesi veya olaylara pozitif bakması huzurlu olmasında büyük etkendir. Doğa ve insan sevgisini içinde yaşaması ve doğayla bütünleşmesi, insanlara, hayvanlara ve doğaya karşı yardımsever olması, güzel ahlak ve vicdanı ile başkalarına örnek olması insanlar huzurlu kılar.
Ekonomik kaygılar duyan, iş hayatında başarısızlık sağlayan, stres, aile içi yaşanan olumsuzluklar, sevgi eksikliği, toplum tarafından dışlanmışlık veya değersiz olma hissi, bedensel fiziki yetersizlikleri sorun haline getirme, hayatta aşırı beklentilerle yüklü kişiler ve daha pek çok nedenler huzursuz olmamızı da tetikleyebilir.
İnsanın kendisiyle çelişkiler yaşamaması ve dünyaya karşı olan hoşgörülü bakışı, bulunduğu ortamda yaşam tarzını değiştirir.
Huzurlu olabilmek için, yaşamımızdaki kuralları yapmalı, ruhen ve bedenen rahat olmalıyız.