Bir önceki sayıda Türkiye'de konuşulan dillerin bir bölümü ile ilgili bilgi aktarmıştım. Bu bölümde ise Kürtçe diline değinerek 12 bölümden oluşan dizi yazımı bitireceğim.
Türkiye’nin doğusu dendiği zaman ilk akla gelen Kürt halkı ve Kürtçe dilidir. Yok sayılsa da, görmezden gelinse de bu halk ve bu dil vardır. Günümüze baktığımızda ise Kürtler sadece doğu illerinde değil, Türkiye’nin güneyinde, kuzeyinde ve batısında da yer almaktadır. Bütün toplumlar gibi, ülkemizin gelişmesinde önemli rolleri bulunur. Türkiye ekonomisine büyük katkıları vardır. Konuştukları dilleri ve lehçeleri ile giyim kuşam ve töreleri ile toplumlar içinde bir renktir. Her ne kadar geri bırakılmış olsalar da, günümüzde modern yaşama ayak uyduran, çocuklarını okutan, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmaya çalışan bir nesil ortaya çıkmaya başlamıştır. Toplumlarla iç içe yaşayan Kürtler, kendi dillerini, inanış biçimlerini, gelenek ve göreneklerini her zaman ayakta tutmuşlardır. Kendi kimlikleri ile ilgi pek çok mücadele vermiş bu mücadele ile ilgi sonuçlar almıştır.
Günümüze baktığımızda ise Türkiye’nin doğusu ile ilgili olumlu bir tartışma ortamı var. Fakat bu tartışmalar sonuç olarak sancılı geçmektedir. Çünkü bazı durumların sonuçlanması, birilerinin işine gelmeyecek ve birileri bu durumu engellerken birilerinin canı yanacak veya birilerinin hayatında olumsuzluklar olacaktır. Kürtçe dili ile ilgili yapılan pek çok çalışma, hayatın normal olan evresinde yerini aldı. Ayrıca bu konuya eskisi kadar katı ve sert yaklaşılmıyor. Kürtçe öğretime önyargılı yaklaşılmıyor ve ret edilmiyor. Ama yine de doğu halkı üzerinde oynanan oyunlar maalesef üzücü sonuçlar doğuruyor.
Dünya üzerinden Kürtlerin yaşadıkları bölgelere baktığımız zaman Kürtler, dört devletin (Türkiye, İran, Irak ve Suriye) sınırları içinde oldukça yoğun bir nüfusta yaşamaktadırlar. Bu ülkelerin resmi dilleri ise Türkçe, Farsça ve Arapçadır. Türkçe Ural-Altay, Arapça Sami, Farsça da Hint-Avrupa dil ailesindendir. Hollanda, Almanya, İsviçre gibi diğer ülkelerde de Kürt nüfusuyla karşılaşmaktayız. Bu ülkelerde yaşayan Kürtler ekonomi olarak oldukça ileri düzeylere ulaşmışlardır.
Kürtçe de diğer bazı dillerde olduğu gibi bazı lehçelere sahiptir. Bu lehçeler arasında Kurmanci (Kuzey Kürtçe), Zaza, Gorani, Sorani (Orta Kürtçe), Güney Kürtçe Leki gibi lehçeler bulunmaktadır.
Kürtçe dili ile ilgili eğitimi, her ne kadar yaygınlaştırılmaya çalışılsa da bu konuda ne kadar başarılı olunduğu üzerinde düşünmek lazım.
Bir gerçek var ki bu vatan hepimizin. Türkiye toprakları üzerinde yaşayan bütün topluluklar birer renktir. Yıllarca aynı toprak üzerinde yaşamışlardır. Farklı kültürler, diller, dinler, ırklar olsa da kendi aralarında dostça yaşamışlar ve öyle de devam ettirilmeye çalışılmaktadır.