Başlıca iller ve kültürleri
Batı Trakya konulu yazımızın 8. bölümünde tarihi ile devam ediyorum.
İskeçe Saat Kulesi
Şehir merkezinde bulunan ve İskeçe şehrine güzellik katan ayrıca ihtişamlı bir görünüme sahip İskeçe Saat Kulesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan önemli bir tarihi eserdir. Osmanlı döneminin eserlerinden olan, Saat kulesi, 1870 yılında Hacı Emin Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Saat kulesinin yüksekliği 14-16 metre arasındadır ve saati halen işler vaziyettedir. O dönemlerde toplumun ihtiyacını karşılamak amacı ile yapılan saat kulesi ve zamanın önemini vurgulayan bu tarihi anıt, İskeçe’de Türk-İslam varlığını sembolize eden değerli bir eserdir.
1972 yılında İskeçe Belediyesi, bu tarihi anıtı Türk sanatı ve mimarisini temsil ettiği için ve içindeki kininden, çekememezlikten dolayı yıkmaya karar vermiş, ancak Türk Azınlığı’nın karşı çıkması ve hassas tepkisi sayesinde o dönemde İskeçe Valisi, olaya müdahale etmiş ve böylelikle anıtın yıkılması ertelenmiştir. Buna rağmen anıt hasar görmüş olup, Arapça kitabesi ve kuledeki ay yıldız kırılmış ve parçalara bölünmüştür. Saat kulesi yanındaki camii ise yıkılmış ve yerel yönetim tarafından yok edilmiştir. Saat kulesi bugün, İskeçe ilinin merkez meydanında bulunmaktadır ve pek çok ziyaretçi çekmektedir.
Yenice Mustafa Paşa Camii
İskeçe’deki Mustafa Paşa Camii bugüne dek gelmeyi başarmış tarihi eserlerden biridir. İskeçe’nin Yenice köyünde bulunan ve 1873 yılında çıkan yangında harap olduktan sonra restore edilen camiinin bugün yalnızca kuşlara yuva olan minaresinin ayakta kalması içler acısı bir durumdur.
Yıllarca restore edilmesine izin verilmeyen camii bugün harabe halindedir. İç mekan tehlike arz ettiğinden camii kullanılmamaktadır. Camiinin yanı başında bulunan benzin istasyonun Yunanistan’daki diğer pek çok Osmanlı eseri gibi Pospos Türbesi de ihmal edilmiş, harap olmaya terk edilmiştir.
Kütüklü Baba Tekkesi
Yenice’de Kereviz (Selino) köyünde bir tarlanın içerisinde yer alan tekke oldukça ihtişamlı tarihi bir eserdir. Bu büyüleyici tekke iki bölümden ve iki kubbeden oluşur. Tekkenin mimari yapısı 16. yüzyıl Türk-İslam mimarisine örnektir. Kereviz köyünün batısında 500 metre uzaklıkta bulunan tekke, 30 metrekarelik alanda 12 metre yüksekliğinde altıgen bir yapıya sahiptir. Ana kubbenin altında dervişin mezarının bulunduğuna inanılmaktadır. Tekkenin kitabesi kırılmış ve parçalara ayrılmış durumdadır. Tekkenin onarımı ve restoresi halen devam etmektedir.a ait afiş ve bayraklar ise camii duvarına yerleştirilmiştir.
Pospos Türbesi
Günümüz Yunanistan’ında Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan en önemli tarihi ve mimari eserlerinden biri türbelerdir. Bu türbeler içerisinde Pospos Türbesi Gümülcine’de bulunmaktadır.
Kayalı Camii
Gümülcine’deki Kayalı Camii ve Medrese İstanbullu medrese hocası Hacı Zekeriya Efendi tarafından 18.yüzyılda inşa ettirilmiştir. Bugün, camii ve medrese köhne durumdadır ve restore edilmeyi beklemektedir.