Enerji bir sistemin iş yapabilme kapasitesidir. Yani taşıtların çalışması, iş makinelerinin kullanımı, televizyon, radyo gibi aletlerin çalışması vs. enerji kullanımı sonucunda olur. İnsan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tutar. Bu önemli ihtiyacın bilinçsiz kullanılması, insan geleceğin olumsuz yönde etkilenir.
Enerjinin gereği kadar ve bilinçli olarak kullanılmasını sağlamak için her yıl 11-18 Ocak tarihleri arasında Enerji Tasarrufu Haftası kutlanır.
Bu dönemlerde bütün yurtta enerji tasarrufu ile ilgili toplantı ve açık oturumlar düzenlenerek insanlar bilinçlendirilir. Radyo ve televizyonda enerji tasarrufunu işleyen programlar yayınlanır. Günümüzde enerjinin önemi ve hassasiyeti gittikçe artıyor. Bizler bir çok işyerlerimizde ve evimizde çeşitli makineler kullanıyoruz. Buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi yada tarlamızda kullandığımız biçerdöverimiz ve traktörümüz gibi…. Bu makineleri yersiz ve gereksiz kullandığımız zaman enerji israfında bulunmuş oluyoruz. Hem makinelerimize hem de makinelerde harcadığımız enerjimizi boşa kullanmış oluruz. Böylelikle işlerimizi kolaylaştıran araçlarımız çabuk bozulmuş olur ve emeklerimiz boşa gider. Yani az emekle kısa sürede büyük işler görülmesini sağlayamayız. Ama enerji israfını engellersek kullanacağımız enerjinin ömrünü uzatmış olup az zamanda çok iş yapmış oluruz. Kullandığımız yani tükettiğimiz enerjide tutumlu olmak, sadece kendi ailemizi değil, milletçe güçlü olmamızı sağlar. Evimizde ve işyerimizde kullandığımız suyun, devamlı akması, emeklerin ve paraların boşa akması demektir. Evimizde ve işyerlerimizde gereksiz yere yanan lambalar da büyük paralarla ve emeklerle sağlanan elektrik enerjisinin boşa harcanmasıdır.
Bizlerin enerji kaynakları elektrik, su, güneş, kömür ve petroldür. Odun, kömür, gazyağı gibi maddelerin yanarak ısıtması, bir aracı çalıştırması birer enerjidir. Yüksekten akan suyun, değirmenin çarkını, elektrik santralindeki türbini döndürmesi birer enerjidir. Elektrikle sobanın, fırının ısınması, lambaların yanması, makinelerin çalışması birer enerjidir. Unutmamalıyız ki enerjinin oluşması içinde enerji gereklidir.
Enerjide tutum, sınırlı enerji kaynağının en verimli biçimde kullanımıdır.
Dış ülkelerden daha az enerji almalıyız. Bu durum, enerji tasarrufu ile sağlanır. Dış ülkeler paramız gitmemiş olur ve ülkemizde kalan parayla başka şeyler yapmış oluruz.
Özetle bütün enerji kaynaklarımızı çok dikkatli ve tutumlu kullanmalıyız. Bu konuda radyo televizyon gazete ve internet gibi ulusal ve yerel basınları kullanarak enerji tasarrufu ile ilgili insanları bilinçlendirmeli ve enerji tasarrufuna gitmeliyiz. Çevremize bu konuda örnek olmalıyız. Toplumca tutumlu olma bilincine erişmeliyiz.