Ülkelerin genel yapısını anlayabilmek için, o ülkenin bazı özelliklerini iyi bilmemiz gerekir. Bu özelliklerden bir tanesi de konjonktürel yapıdır. Öncelikle konjonktürün ne olduğuna bakmak gerekli.
Ülkelerin kendi içinde ve dünya üzerindeki ülkeler arasında, ekonomik, sosyal, politik alanlardaki gelişmeler ya da gerilemeler göz önünde bulundurularak, istatistiklerden, olgulardan, nesnel durumlardan yararlanıp olayların gelecekteki gelişimiyle ilgili tahminini ortaya koymadır. Konjonktür aynı zamanda da bir ülkenin ekonomik durumunu belirleyen öğelerin tümüdür. Buradan da anlaşılacağı gibi İktisadi hayatın iyileşme ve kötüleşme konusunda gösterdiği değişikliklerin yani dalgalanmaların tümünü kapsar.
Konjonktürde zaman içinde meydana gelen pek çok dalgalanmalar yani hareketlenmeler oluşur
Konjonktürün canlanması, ileriye gitmesi yani yükselmesi, bir ülkenin iç dinamiklerini güçlü olduğunun göstergesidir. Rekabet gücünü arttırır. Buhran ve durgunluk (depression) safhaları ise o ülkenin ekonomideki tehlike çanlarının çaldığı anlamına gelir ve önlem alınması gerekir. Gelişmekte olan ülkelerde bu duruma sıkça rastlanır. Sanayileşmiş ülkelerde, bu safhalar belirli zaman dönemlerinde yaşanmıştır. Bir ülkenin milli geliri, üretimi, fiyat ve yatırımları bu safhaları belirlemede büyük rol oynar.
Yine bir ülkenin ekonomik hayatının yükselme ve alçalma yönünde gösterdiği inişli çıkışlı, dalgalı hareketler o ülkede kişi başına düşen geliri olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.
Bir ülkenin konjoktürel yapısının düzgün çalışması, o ülkede yaşayan insanlarla doğrudan bağlantılıdır. Çünkü ülke içinde yaşayan vatandaşların rahat yaşaması, huzurlu olması, mutlu ve refah seviyesinin yüksek olması, yine ülke içinde ekonomik yapısının durumuyla alakalıdır. Ekonomideki dalgalanmalar, piyasadaki arz talebi olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Ekonomini bozulması demek, bir ülkenin iç dinamiklerinin ayakta durmaması demektir. Bu durum da beraberinde pek çok olumsuzluğu bir arada getirir. Hayat canlılar içindir. Hayatı etkileyen kötü faktörler, kişilerin toplum içindeki yaşam tarzlarını olumsuzlaştırır.
Konjonktürel yapının düzgün çalışması demek, ülke geleceğinin iyi belirlenmesi demektir. Ekonomideki dinamikler, iyi çalışmalar sonucunda ayakta durur. Profesyonel çalışma gruplarının buradaki önemi oldukça büyüktür. Üretimin ve sanayinin büyümesi, konjonktürel yapıyı belirler.
Konjonktürel yapının iyi olması, bir ülke içindeki toplumun iyi yaşayabilmesi için gerekli ve önemlidir.