Belki de insanın başına engel olarak gelebilecek en kötü engellerin başında gözlerin görmemesidir ve kör olmak gelir. Hiç kimse kapkaranlık sadece siyahın olduğu bir dünyada yaşamak istemez.
Bu hafta beyaz baston körler haftası ve basın yayında bu konuya ilişkin Sağlık bakanlığı sitelerinin birinde şöyle bir yazı okudum bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.
Her çağda bağımsızlaşma ve özgürleşmenin çeşitli araçları vardır. Bütün çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en önemli araçtır. Basit bir değnekten evrimleşerek baston haline gelen nesnenin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlar. 1921 yılında bir trafik kazası sonucu kör olan bir fotoğrafçı, çevredekilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar, Londra sokaklarında. Bu deneyim o denli başarılı olur ki, 1931'de Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak anılmaya başlar. Her yıl 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulamakta, görme özürlü kişilerin bu durumdan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları tartışılmaktadır.
Dünya nüfusunun %1’i görme engelidir.
Bizim engelli vatandaşlara olan saygımız, kendimize olan terbiye ve saygımızı gösterir. Çeşitli nedenler sonucunda ve ya doğuştan oluşan görme bozuklukları insan moralini bozar ve yapması gereken şeyleri yapamayabilir ve böylelikle kimi insanları kendi kabuğuna iter, yalnızlığa sevk eder. Güçlü olan kişiler bunun üstesinden gelir. Ama zayıf davranan kişiler maalesef bu durumun altında ezilir. Bu yüzdendir ki bizler onlara yardımcı olmalı gereken ne ise yapmalıyız. Bu konuda halkı bilinçlendirmeliyiz ve görme engelli vatandaşlarımızın yalnız olmadığını kendilerinin yanında olduğumuzu kendilerine hissettirmeliyiz.
Hayatımızın büyük bir parçasıdır gözlerimiz. Gözlerimizi iyi korumalı gerekli kontrolleri zamanında yapmalıyız. Aksi taktirde biz de gözlerimizi kaybedebiliriz. Etrafımızdaki görme engelli vatandaşlara karşı duyarlı olmalı onların isteklerini mümkün olduğunca yerinde ve zamanında karşılamalıyız.
Bu haftanın olmasının sebeplerinden biri de görme engellilerin karşılaştıkları sorunlardır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, görme engellilerin karşılaştıkları sorunları ortaya çıkarmaya çalışmışlardır. Bu sorunlarla ilgili hükümetimizden gerekli ilgiyi göstermelerini istemiştir. Kanunlarda yapılan pek çok değişiklik engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmuştur.
Bizle ne oldum değil ne olacağım gözüyle bakarsak dünyaya, daha ılımlı olur gerekeni daha mantıklı bir şekilde yapmış oluruz. Çevremize karşı olan duyarlılığımı böylelikle yitirmemiş oluruz.