Geçen bölümde bazı etnik grupların isimlerine değinmiştik. Bu bölümde de yine bazı etnik gruplara değineceğim. Bunlar arasında Zaza, Dimili, Gürcü, Çerkez, Süryani, Türoyo, Qıltu, Mlahsö, Roman, Rom, Çingene, Poşa, Yezidi, Ezidi, Darsın, Rasni, Kürt, Kurmanc, Sorani, Gorani Arap, Pomak, Laz, Hemşinliler, Ermeni, Yahudi, Sefarad, Aşkenaz Rum, Nasturi, Keldani, Bahai, Leh, Dürzi, Zerduşi, Mansuri.
Yani bugünkü Anadolu’nun demografik yapısı Balkanlılardan, Kafkaslardan, Orta Doğululardan, Rumlardan, Pontuslulardan, Hititlerden, Yunanlılardan, Ermenilerden, Kürtlerden, Azerilerden, Perslerden, Türkmenlerden, Lazlardan, Anadolu’nun eski halklarından ve birçok etnik unsurlardan meydana gelmektedir.
Çevre ülkelerde bölünen ve parçalanan ülkelerden yeni ülkeler oluşmuştur.
1990 Yılında dünyada pek çok ülkede karışıklıklar ortaya çıkmıştır. Çıkan bu karışıklıklar sonucunda Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan Cumhuriyetleri ortaya çıkmıştır. Bu ülkelerin dışındaki Rusya Federasyonu içerisinde ise Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan, Tuva, Altay, Hakasya, Dağıstan, Taymur, Karaçay ve Balkar Özerk Cumhuriyetleri tesis edilmiştir. Yine Moldova’da Gagauzya, Ukrayna’da Kırım Özerk Cumhuriyeti kurulmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti’nin bulunduğu alanda ise Doğu Türkistan özerk yapıya sahiptir.
Türkler dünyanın pek çok yerinde yaşamaktadırlar. Eski tarihlerden beri, yani eski çağlarından beri Türkler daima batıya doğru bir göç hareketi içinde olmuşlardır. Ancak bilindiği gibi bu Türk akınları belirli mevzii başarılar göstermişse de kalıcı bir etki bırakamamıştır. Buralardan göç ederek, bu bölgelere gelen Türk boyları, burada bulunan yerli kavimlerle karışarak kendi öz kültürlerini kaybetmişlerdir. Yine buradaki göçler millî benliklerini ortadan kalkmasına ise en temel etkendir. Hunlar, Bulgarlar, Macarlar, Finler, Peçenekler, Kumanlar, Kıpçaklar vb. Türk toplulukları bu ülkeler arasında gösterilebilir.