Gülmek.......
Ne de güzel bir kelimedir gülmek...
İnsanı ferahlatan bir duygudur. Her insan neye ve niye güldüğünü bildikçe.
Pskolojik olarak da insana iyi gelen bir davranış şeklidir gülmek. İçten gelen bir rahatlama.
Peki insanlar neden gülerler, ya da neye ve niye gülerler. Bunu bilmek, bilincinde olmak gerek. Gülmek için bilimsel olmak gerekmez, yada doğallığın dışında davranmak da gerekmez. Çünkü gülmek içten gelen doğal bir davranış şeklidir. Yeter ki neye ve niye güldüğümüzü bilelim.
Tabi bunun yanında göstermelik, yani yapmacık gülen de var. Fakat insan bir kez güldü mü, psikolojik rahatlık hisseder. Yeter ki bu durum biraz da içten olsun.
Benim bu yazımda anlatmak istediğim, bir başkası acı çekerken, ya da, birisi farklı bir davranışta bulunurken, diğerlerine komik gelmesi ve o kişilerin acı çeken kişiye gülmesidir.
Canı acıyıp da komik duruma düşen bir insanın haline başkasının gülmesi ne kadar doğrudur tartışılır. Ama şunu söylemeliyim ki, bir insan acı çekerken, o insanın acısıyla ortak olmak daha doğru olur. Yapılan davranışın komik tarafı ikinci planda olmalıdır. Çünkü biz, insanlık gereği üzülen kimseye üzülmemeliyiz. Bu kişilik ve karakterin dışında bir davranış şekli olur ki, bu durum da bize yakışmaz.
Gülmek için pek çok sebebimiz olabiliriz. Fakat bir başkasının üzüntüsü bizim gülme sebebimiz olmamalıdır ve asla da olamaz.
Atalarınız boşuna söylememiştir. "Gülme komşuna gelir başına" Bu atasözü bizlere pek çok unsuru ifade ediyor ve bizi derinden düşündürüyor. Acı çeken yada istem dışı kötü bir şekilde komik duruma düşen bir insana güldüğümüzde, bizlerde bir gün o kişinin durumuna düşebiliriz. İşte o zaman gerçeklerle yüz yüze gelir kendimizi kötü hissederiz.
Özellikle sosyal medyada ve televizyonlarda, bu durumda olan ve insana komik gelen, bir başkasının acı çekmesiyle ilgili pek çok kısa videolar yayımlanmaktadır. Ve insanlar karşısındaki acı çekerken ve kötü durumda iken, pek çok insan, komikliği ön plana alarak kişilerin bu acı haline gülmektedirler. Aslında orada bizlerde olabilirdik.
Bir de madalyonun diğer yüzü var. Yukarıda belirttiğim konuların dışında, gerçekte komik olan bir konuya gülen bir insana da, "Çok Gülme, ayıp" diyen kişiler bulunmaktadır. Yani bu işin tersi. Gülmesi gerekirken bir başkası tarafından durdurulması ne kadar doğrudur, bu durum da tartışılır.
Kısacası her davranış yerinde ve özünde olmalıdır.