Hangi etnik gruba bağlı olursak olalım o etnik grup içinde farklılıklar da oluşturmayı başarabiliyoruz. Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca ayakta durmasının en büyük nedeni, imparatorluk sınırları içerisinde bulunan çeşitli dinlere, dillere ve ırklara mensup kişilere hoşgörülü davranmasıydı. Herkes kendi dilini rahatlıkla konuşabiliyor, dinini, inancını kendisi yerine getirebiliyordu. Yaşam tarzını kendisi belirleyebiliyordu. Kimse kimseye baskı yapmıyor, Osmanlı Devleti tarafından hakları korunmaktaydı.
Ülkemiz dünya ülkeleri arasında hem konum olarak, hem de ekonomi olarak çok önemli bir yere sahiptir. Konumu gereği Avrupa'yı Asya'ya bağlayan bir köprüdür. Geçiş noktası olması sebebiyle büyük önem taşıyan ülkemiz, aynı zamanda da ülkelerin hedef noktası olmaktadır. Pek çok ülkeden insan barındıran doğu şehirlerimiz, çeşitli etnik gruplara da ev sahipliği yapmaktadır. Mezopotamya'daki insan toplulukların bulundukları koşullar iç içe girerek birbirlerini zarar vermeden hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde Arabı, Türk’ü, Kürt’ü, Süryanisi, Ermenisi gibi birçok etnik kökene sahip insanlar bulunmaktır.
Doğu Anadolu’nun bazı yörelerinde görülen Saka, Part, Kimmer gibi Türk boyları esi dönemlerde yaşamışlardır.
Bazı bilgilere göre Güneydoğu’da (Türkiye, Suriye, Irak ve İran) pek çok Kürt yaşıyor. Kürtlerin çoğunluğunu buralar teşkil ediyor. Kürtlerin bir çoğu da İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere büyük şehirlerde, özellikle ülkenin batısında yaşıyorlar. Kısmen Doğu
Anadolu Bölgesi ve ağırlıklı olarak Güneydoğu’da Kürt, Arap ve Türk nüfusu iç içe yaşıyor. Araplarla Kürtlerin birlikteliği ilk İslami fetihlerin yapıldığı Asr-ı Saadete kadar uzanır. Yavuz’un başarıyla sonuçlanan Doğu seferinden sonra buraya önemli miktarda Türk nüfus da gelip yerleşmiştir. Etnik veya mezhep kriterleri esas alınarak nüfus sayımı yapılmadığından etnik grupların oranı hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değildir.
Arapların yaşadığı yerler arasında Mardin, Ömerli, Midyat, Hasankeyf ve Siirt’e bulunmaktadır. İlk İslami fetihlerden sonra bölge Müslümanlaşmıştır.