Yazıma 12 sayılık yazı dizisinden oluşan Osmanlı döneminden günümüze gelen ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti üzerinde yaşayan etnik kökenleri ve bu etnik kökenlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan farklılaşmış kültürlerin toplumlar üzerindeki etkilerini az da olsa inceleyeceğiz. İnceleyeceğimiz konu Türkiye geneli olarak, daha çok Doğu Anadolu Bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşayan toplumları anlatacağım. Mezopotamya’dan ve orada yaşayan pek çok topluluklardan bahsedeceğim.
Türkiye Cumhuriyeti devlet sınırlarının bir kısmı Avrupa'da, bir kısmı ise Asya'da bulunmaktadır. Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemiz de sınırlarımız içerisinde çeşitli bölgelere ve illere ayrılmaktadır. Her bölge kendine özgü pek çok kültürü barındırır. Giyimi, kuşamı, hayat felsefeleri, yaşam tarzları, dilleri, dinleri, ırkları ve sayamadığım birçok unsur, toplulukların bulundukları ve mensup oldukları bölgelere göre değişir ve farklılık kazanır. Hayat mücadelesini verirken dahi o bölgenin yaşam koşulları hakimdir. Örf, adet, gelenek görenek yine bulundukları bölgenin farklılıklarından alır. Çocuklar ve gençler buralardaki yaşam tarzlarına göre yetiştirilir ve yine burada gelişen ananelere göre büyütülür ve eğitilir.
Osmanlılardan günümüze baktığımız zaman, Türkiye Cumhuriyeti devleti diğer ülkelerden pek çok göç almış ve diğer ülkelere pek çok göç vermiştir. Gelen insan göçleri, ülkemize pek çok kültürü de beraberinde getirmiş ve değiştirmiştir. Gelen göçlerle birlikte, her ülkenin yaşam tarzını, anlayışını, insanlar arasındaki farklı ilişkileri
ülkemize taşımış ve ülkemizdeki toplulukların yaşam standardını değiştirmiştir. Ülkemiz sınırları içerinde yaşayan pek çok topluluk, değişik yerlerden gelerek ülkemize yerleşmişlerdir. Dünya üzerinde yaşayan pek çok insan grupları zaman zaman yer değiştirerek kendilerine yurt ararlar ve kendilerine uygun buldukları yerlere yerleşerek hayatlarını sürdürmeye çalışırlar.
Bütün toplumların geçmişten günümüze gelen bir hikayesi ve yaşanmışlığı bulunmaktadır. Bu yaşanmışlık insanlara kişilik kazandırmış ve bu kişilikleri ile insanlığa kimi zaman pek çok çığır açmıştır. Her yaşanan hayat, bireylerin bir araya gelmesiyle toplulukları oluşturmuş olup, o topluluklarda etnik gurupları meydana getirmiştir.
Öncelikle etnik grup nedir? Sorusuna cevap arayalım.
Etnik grubu şu şekilde tanımlayabiliriz. Farklı bir tarihî olan kendi kimliklerini oluşturan bir tür sosyal gruptur. Her etnik grubun kendine özgü kültürü, âdeti, normları, inançları, gelenek ve görenekleri bulunur.
Etniklik belli bir ırk özelliğine dayanabileceği gibi kültürel veya siyasî faktörlerden de oluşabilir. Ancak ırk özellikleri ağırlık kazandıkça, etnik gurup yerine, ırk gurubu terimini kullanmak daha doğrudur. Bu durumda ırk gurubu kavramının eş anlamlısı etnik azınlık gurubu olmaktadır.
Her toplumda farklı farklı etnik gruplar bulunur.