" Öğrenmenin yaşı yoktur "derler atalarımız. Zaman geçtikçe, değişen her durum, bizim bilgimizin yenilenmesini mecbur kılmaktadır. Değişen yaşam koşullarıyla birlikte, yeni bilgilere ihtiyaç duyulur. Bu bilgiler ışığında yeni yollar bulunur ve bu doğrultuda hareket edilerek yeni keşifler, yeni icatlar yapılarak insanlığa hizmet edilir.
Okurlarımızdan bazıları şu cümleyi sarf ederler; “O kadar çok kitap okumama rağmen ve o kadar çok yer gezmeme rağmen, hiç bir şey bilmediğim ortaya çıktı" derler. Çünkü her okunan kitap ve her gezilen yer yeni bilgiler demektir. Yeni bilgilerin yanında bir de ulaşmaya çalıştığımız bilgiler vardır ki, bu zincir öğrendikçe öğrenmemiz gereken pek çok bilginin olduğunu fark etmemize sebep olur. Bilgi öğrenildikçe, okyanusun ne kadar derin olduğu anlaşılır ve sırlarına ulaşılmaya çalışılır.
Artık bir ülkede, okuryazar oranının yüksek olması bir şey ifade etmiyor. Okuma yazmayı bilmeyen yok sayılır. Önemli olan kültür seviyesinin ne kadar yüksek olmasıdır. Çünkü insanlar kültürleri ile hareket ediyor ve bilinçli davranışlarıyla ortaya çıkıyor.
Bilinçli davranışı elde edebilmek için de, çok iyi okuyup, çok iyi araştırma gerekiyor. Yaşamımız içerisinde olması gereken bazı kuralları öğrenmemiz ve yerinde uygulamamız gerekir. Yani, kısacası artık öyle kuru kutuya okul bitirme devri bitti. Onun yerini pek çok dil öğrenmek, bulunduğumuz yer hakkında bilgi sahibi olmak, mesleğimizi çok iyi bilmek ve buna ilişkin çeşitli kurslar almak, genel kültürümüzü geliştirmek ve benzeri konular için de araştırmak ve okumamız gerekir.
Farklı kitaplar okumak, dünya görüşümüzün farklı olmasını sağlar. Her olayı algılama ve kavrama yöntemimiz, öğrendiğimiz bilgi dahilinde farklılaşır.
Okuduğumuz her kitap, bizi farklı diyarlarda olan bilgilerin gerçekliğini öğrenmemizi sağlar. Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurmuştur ki: “Çin’de de olsa ilmi arayınız." Çünkü ilim öğrenmek her Müslüman’a farzdır. Evet ilim nerede olursa olsun, ilime ulaşmak gerekir. İlimi bilmek ve öğrenmek için çaba sarf etmeliyiz.
Yapılan kitap fuarlarında, bu yıl şu kadar kitap satıldı denir. Okuyucu sayısını yükseltmek adına yapılan kitap fuarları, kişilerin öğrenmesini ve yeni bilgileri almasını, biraz daha kolaylaştırır. Yazarların, şairlerin de aralarında bulunduğu bu fuarlarda yazar ve şairlerin, okurlarla yakınlaşması ve kaynaşması daha iyi ve daha kolay olması içindir.
Okudukça öğrenmek, öğrendikçe bilmek ve bilginin derinliğine ulaşmak için bilgelik ister. Cahilliğin tehlike çanları okumayı ve öğrenmeyi terk etmektir.