Hemen hemen herkesin evinde eskiye dair pek çok eşya bulunur. Bu eşyaların bir kısmı annemizden, babamızdan bir kısmı da anneannemizden, dedemizden, babaannemizden kalmıştır. Yani bizden bir iki nesil önceki büyüklerimizden kalmıştır. Kalan bu eşyaların, bizler için ve bizden öncekiler için yaşanmışlıkları vardır. İçinde pek çok hatıraları saklar. Geçmişin izlerini günümüze taşır.
Çok eski yıllara dayanan eşyalar antika olarak kabul edilir. Bu eşyaların ülkemiz için ise, önemi ve değeri oldukça büyüktür. Bize kalan ve ya eskiden kullanıp daha sonra sakladığımız eşyalarımızın, bizlerde birer yaşanmışlık hatırası bulunur.
Kimisine baktığımızda çocukluğumuzu ve ya gençliğimizi hatırlarız. Çocukluk ya da gençlik günlerimize döner, yaşadıklarımızı birer film şeridi gibi yeniden gözümüzde canlandırırız. O günleri yeniden yaşarız. Kimisi ise bizlere büyüklerimizi hatırlatır. Yani tarihimizden izler taşır. Geçmişimizden bizlere bilgi verir.
Manevi değeri ölçülemeyen bu eşyaları çok iyi korumak ve muhafaza etmek gerekir. Bizim sakladığımız her eşya geleceğe bir tarih bırakır. Geçmişten geleceğe kültür taşır. Yaşananları bir sonraki nesile aktarır. Birer kültür abidesi olan pek çok antika eşyalarımızın, kıymeti çok iyi bilinmelidir.
Arkeoloji müzelerini pek çoğumuz gezmişizdir. Kazılarda bulunan pek çok tabak, tas, ibrik, heykel, fosiller, çanak çömlek ve benzeri eşyaların, bu müzelerde özenle muhafaza edildiğini görürüz. Bulunduğumuz yerlerle ilgili bizlere bilgi verirler.
Örneğin su olmayan bir yerin, yüzyıllar önce oraların sularla kaplı olduğunu çıkan kazılardaki buluntulardan anlarız. Yürüdüğümüz yerlerin aslında, çok eski yıllarda büyük şehirler olduğunu ve buralarda medeniyetlerin yaşadığını yine kazılar sayesinde öğreniriz. Çünkü orada bulunan her şey zaman içerisinde saklanmış ve üstü toprakla örtülmüştür. Her yapılan kazı çalışması, bize tarihimizden bilgiler verir.
Tarihimizi korumak için iyi araştırmak ve geçmişimizi bilmek gerekir. Geçmişini bilmeyen bir toplum geleceğine sahip çıkamaz. Her toplumun tarihi bir kültürü vardır. Gelecek nesillere bu kültürü taşımak gerekir.
Büyüklerimizin özenle kullanıp sakladığı eşyalar, belki o dönemler için ihtiyaçtan saklanırdı. Ama günümüzde ise geçmişten izler bıraktığı için tarihi eser olarak korunur ve saklanır.
Dönemimizde olan pek çok eşya bizim için manevi değeri büyük olan hatıralardır. Geleceğe ise tarih olarak aktarılır.
Tarih bilincini yaymak, gençliğe tarihin önemini anlatmak için gerekli çalışmaların yapmak, ülke menfaati için önemli ve gereklidir.