Çevre koşulları, dünya üzerinde yaşayan canlıların yaşam şekillerini belirler. İklim koşulları ve yeryüzü şekilleri, toplumdaki yaşayış tarzını oluşturur. İnsanların, yaşamları ona göredir.
Çok soğuk ya da çok sıcak bir ülkede yaşayan insanların giydiği kıyafetler, yediği yemekler, evlerindeki barınma şekilleri ona göre belirlenmiştir. Kutuplarda yaşayan insanlarla, ekvatorda yaşayan insanlar aynı kültürlere ve aynı geleneklere sahip değillerdir. Gelenek ve görenekleri farklı şekillerde gelişmiştir. Ülkemizde bile, doğu ile batı arasında yaşayan insanların yaşantılarında farklılıklar bulunmaktadır. Deniz kenarında büyüyen bir insan ile karasal kesimde büyüyen insanlar, farklı hareketlere sahiptirler. Düşünce tarzları farklıdır. Kimisi dışa açık iken, kimisi ise kapalı düşünür. Kimisinde muhafazakâr bir yapı varken, kimisi ise kendisini medeni olarak kabul eder. Ormanlarda yetişen insanlar vahşi doğa ile iç içedir. Tehlikelerden korunma şekilleri, vahşi doğanın durumuna göre değişir. Evlerinin yapılışı, giydikleri kıyafetler, kullandıkları silahlar, yedikleri yemekler, evlerindeki eşyalar bulundukları yerin durumuna göredir. Kültürleri diğer insanlara göre farklıdır. Tıpkı diğer coğrafyadaki kültürlerin birbirlerine benzemedikleri gibi...
Pek çok insan geleneklerine göre yaşamayı tercih eder. Kimi insan da mecbur kalır. İstemese de geleneklere uymak zorundadır. Aksi taktirde toplumu tarafından dışlanır ve toplum içerisinde saygınlığı olmaz.
"Geleneklere ve göreneklere uymak demek toplum içerisinde kendi saygınlığını korumak demektir." düşüncesi, insanlar arasında oldukça yaygındır. Oysa ki günümüze kadar taşıdığımız geleneklerin içerisinde, doğru olanları sürdürmek gerekir. Her gelenek doğru olarak kabul edilemez. İnsanlar kendi yaşamlarını mücadele ettiği ortama göre ayarlamalıdır. Gelenek ve görenekler zaman içerisinde Buna göre kendiliğinden gelişir.
Gelişen sanayi ve teknoloji ile birlikte eski yaşam tarzları ortadan kalkmaktadır. Çünkü insanlar daha modern bir yaşam tarzını seçmiştir. Evlerinde kullandıkları teknolojik malzemelerle, eskiden kullandıkları malzemeler aynı değildir. Fabrikalarda insan gücü yerine robotların ve makinaların kullanılması yaşam kalitesini değiştirmiştir. Vasıfsız insanların daha fazla yer aldığı ortamdan, teknolojinin daha çok kullanıldığı ortama geçilmiştir. Kısacası insanların, bilgili ve kültürlü olması neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Bu durumlar sonucunda, gelenek ve göreneklerimiz fazlasıyla etkilenmiştir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar, kendi bulundukları ortamlardaki yaşam tarzlarını değiştirmek zorunda kalmıştır.
Burada önemli olan gelişen çağa uygun olarak yaşama biçimimizi, olumlu yönde değiştirmektir. Böylelikle insanların gelenek ve görenekleri de olumlu yönde gelişir ve topluma olumlu yönde hizmet eder.