İnsanlar dünyaya gelmeden önce anne karnında iken, kromozomlarının yarısını anneden, yarısını ise babadan alır. Yani X ve Y kromozomları dediğimiz faktör, insanların oluşmasında etkili olur. Böylece insan faktörü genleri ile birlikte oluşur.
Deoksiribo Nükleik asit diye adlandırdığımız DNA, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir.
Ayrıca DNA, dünya üzerindeki bütün canlı organizmaların özelliklerini belirler. Bir bitkinin yapraklarının rengini, bir köpeğin dişlerinin büyüklüğünü, bir farenin boyunu veya şeklini DNA belirler.
Günümüzden önce yaşamış canlıların yapıları DNA yolu ile incelenmektedir. Doğal veya yapay etkenlerden korunarak bugüne ulaşabilmiş kemik, diş, tüy, yumurta kabuğu, dışkı gibi kalıntılardan elde edilen ve eski DNA anlamına gelen antik DNA çalışmaları yapılmış ve yapılmaktadır.
İnsanların eğitim hayatındaki başarısını etkileyen 1200'den fazla gen var. Araştırma sonuçlarına dayanarak açıklanan verilere göre insanların DNA'ları, başarılarını belirlemede, sosyal koşullar kadar etkilidir.
Aslında, bir insandaki başarılı olma ihtimalinin yüksekliği ya da düşüklüğü, kişinin kendi genlerinden anlaşılabilmektedir. Sosyal etmenler ise başarılı olma ihtimali olan bir kişiyi başarısız, başarısız olma ihtimali olan birini başarılı yapabilir.
Bir insanın DNA'sında başarı saklı ise, o insanın başarılı olma ihtimali yüksektir. Çevrenin de olumlu tarafını kattığımız zaman, kişi kendi özverisini de katarak, daha da başarılı olabilir. Fakat, DNA'sında başarı yoksa, o kişinin başarılı olma ihtimali zayıftır.
Çevre koşulları kişilerin eğitimini derinden etkiler. Kişilerin bulunduğu ortamlar, başarıya yönelik ise, orada kişilerin başarı yetenekleri olumlu yönde gelişir ve ilerler. Pek çok insan, bulunduğu ortamlardan olumlu ya da olumsuz yönden etkilenir. Kendisini geliştirmenin yollarını, yine yaşadığı çevre koşulları etki eder. Çevresinden aldığı eğitim şekli ile kendisine yön verir.
Bütün canlıların genetik özellikleri genlerinde şifrelenmiştir. Kromozomların temel yapısını asit, baz ve proteinler oluşturan DNA moleküllerinden meydana gelmiştir. Bu genetik yapıların esası olan DNA’ları, ya da kromozomları değiştirecek veya bozacak çevre şartları, o canlının genetik yapısına tesir eder. Bu çevre şartları ya canlının kendi iç bünyesidir, ya da içerisinde bulunduğu dış çevredir. Yani insanların içinde yaşadığı iç ve ya dış çevrenin DNA üzerinde etkisi bulunur.
Kısacası DNA'da saklı olan şifre ile birlikte, çevre koşulları, kişinin başarısını etkiler.