Toplumun en küçük birimi olan aile, aynı zamanda da, toplumun temelini oluşturur. Toplumdaki her birey birer aile mensubudur.
Aile kavramına baktığımızda, anne, baba, çocuklar, babaanne, anneanne, dede, dayı, amca, yeğen gibi kişilerden oluşur. Aslında aile bu saydıklarımla birlikte, aralarında kan bağı olan kişilerin bir arada yaşamasıdır.
Eski yıllarda çekirdek aile az, geniş aile ise çok yaygındı. Anne, baba, babaanne, dede ve çocuklardan oluşan bir aile yapısı bulunmaktaydı. Kimi ailelerde eşlerin kardeşleri de aynı evi paylaşabilirdi. Günümüze baktığımızda ise, çekirdek aile daha yaygın durumda. Anne, baba ve çocuklardan oluşan ailelerde, kimi zaman da, çocuklar büyüdüğünde, anne ve babadan ayrılarak, ayrı bir evde yaşamayı tercih etmektedirler.
Aile içerisinde belli kurallara, gelenek ve göreneklere göre davranış biçimleri sergilenir ve bu kurallara göre hareket edilir. Çocuklar aileden aldıkları eğitim ile büyür ve gelişerek toplum içerisinde yer alır.
Geniş ailenin yaygın olduğu dönemlerde, ailenin kalabalık olmasına rağmen büyüklere ve çevreye karşı olan davranışlara daha fazla dikkat edilmekteydi. Saygı sevgi ve hürmet, ailelerin kalabalık olduğu zamanlarda daha da yaygındı. Çünkü aile, inançları, ahlaki davranışları, yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma gibi değerleri kendi içinde barındırır. Aile bireylerinin huzurlu olması, toplumun mutlu ve huzurlu olması demektir. Böyle bir ortamda yetişen ve adabı muaşeretten nasibini alan bireyler, kendi yaşamlarında daha başarılı olurlar.
Çocuk önce ailede yetişir. Ailenin sosyal yapısı ve toplum içerisindeki tutum ve davranışları, çocukları yakından etkiler. Çocuklar aileden aldıkları bilinç ıle, kendi yaşamlarına yön verirler. Aileden aldıkları yanlış davranış ve eğitim biçimleri, çocukların ilerideki yaşamlarını olumsuz yönde etkiler ve gelecekte başarılı olmalarının yolunu keser. Ancak ve ancak kişi, çocukluktan aldığı yanlış eğitimin farkına girer ve bu yanlış eğitimi düzeltirse, yaşamında huzur bulur ve başarılı olur. Hedeflerini doğru bir şekilde belirler.
Huzurlu, mutlu, iyi bir eğitim almış aileye mensup olan çocukların geleceği, aileden aldıkları terbiye, güzel ahlâk, saygı ve sevgi ile, gelecekteki ve içinde an itibariyle yaşadığı yaşamı güzel ve parlak olur. Buna iyi bir eğitim de eklenince, çocuklarımızın hayatı güvence altına alınmış olur. Beyni rahat ve huzurlu olan bir insan, sağlıklı düşünme olanağına sahip olur. Bu fırsatı yakalayan kişiler, kendilerine ve çevrelerine pozitif enerji dağıtır.
Çocuklarımız ve ailemiz en kutsal varlıklarımızdır. Onlar bizim geleceğimizdir.