İnsanların her yaptığı hareket, bu dünyada ve ahirette belli derecelerde mükafatlandırılır. İslam dinine göre, her insan yaptığı işlerde kendisi sorumludur. Her yaptığı hareketler amel defterine yazılır.
Amel, dinimize göre insanın dinimizle ilgili bütün inandıkları unsurlarını yaşaması, yani eyleme geçirmesidir. Dini yönden kabul edip inandığı inançlarına inanmakla yetinmeyip, o inançları hayatında gerçekleştirmesidir. Dinimizin emrettiklerini yerine getirerek kurallarını doğru bir şekilde hayatına uygulamasıdır. İslam dininde yasaklanan durumlardan kaçınarak iyi ameller işlemiş olur.
İnsanlar dünya üzerinde pek çok şeye inanırlar. Dinimizin gerekleri ise insan hayatında öncelikli olmalıdır. Bu öncelikli gerekleri, insanların önce benimsemeleri daha sonra hiçbir şüphe duymadan da doğruluğuna inanmaları gerekir. İnandıklarımızı hayata uygulayarak yerine getirmiş olur ve inandıklarımızı doğru bir şekilde yaşanır. Böylece ibadetimizin gereğini bir nebze de olsa yerine getirmiş olur inananlar.
Aslında amel, Allahü tealanın yapın veya yapmayın diye emrettiği işlerle, yapılıp yapılmamasını insanlara bıraktığı işlerdir. Bütün bu işlerin sonucundaki mükafatlarda farklıdır. İşin ameline göre mükafatını Allah belirler ve yine Allah bilir. İyi ameller insanı ahirette ve dünyada rahata kavuşmasını sağlar. Kötü ameller ise, iki alemde yani hem bu dünyada hem de ahirette eziyet ve ceza görmeye sebeptir. İslam dini affedici bir dindir. Ferah ve huzurludur ve insanlara rahatlık veren bir dindir. Her yapılan hareketin insanların durumuna göre niyetine göre değerlendirilir.
Bazı ameller vardır ki bu amellerin günah mı ya da sevap mı olduğu bildirilmemiştir. Bu amelleri yerine getirirken kişinin, iyi niyeti ya da kötü niyeti çok önemlidir, İyi niyet ile topluma ve kendisine faydalı bir amel gerçekleştirmişse bu ibadet olur. Çevresine zarar vermiyor ise, en küçük canlının faydasına ise yine ameli ona göre belirlenir. Kötü niyetle yapılırsa ve çevresine zarar vermişse günah işlemiş olur. Etrafında zarar verici durumlarda davranmak, insanlar arasında hoşnut olmayan hareketlerde bulunmak, dinimizin yasaklarını hiçe saymak günah işlemeye sebebiyet verir. Parfüm kullanmak, hoş kokuya sebep olur. Ama parfümü yada şık giyinmeyi ve ya herhangi bir şeyi gösteriş için yapmak, çirkin amaçlar doğrultusunda kullanmak kötü amellere neden olur.
Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki : “Allahü teala sizin suretlerinize, mallarınıza bakmaz. Kalblerinize ve amellerinize bakar.”
Amellerin kabul olması ihlasa yani bütün işleri, yalnız Allahü tealanın rızasına sevgisine kavuşmak için yapmağa bağlıdır.