Bombayı neden icat etmişlerdir?
Niçin insanlar bomba imalatını yaparlar?
Bombayı kullanan kişilerin ruh hali nasıldır?
Yazıma sorularla başlamak istedim. Ciddi olarak kabul ettiğim bu konunun üzerinde durmak gerektiğine inanıyorum. Bu ve bunun gibi sorular, her zaman beni rahatsız etmiştir. Aileler çocuklarını yetiştirirken nasıl yetiştiriyorlar ve bu çocuklar, gençler ya da yetişkinler nasıl bu hale geliyor ve psikopatlaşıyor. Hayat, herkes için zor ve mücadele doludur. O zaman herkes kötü şeyler mi yapmalıdır. Birini kesmeli ya da bir yerleri mi kırmalıdır. Birileri ile kavga mı etmelidir. İnsanoğlu doğar yaşar ve nihayetinde ölür. Allah’ın vermiş olduğu canı kul almamalıdır.
Çocuklarımız yetiştirilirken, yapmış olduğumuz yanlışlıktan bir tanesi, çocuğumuzu yönetmeye kalkmaktır. Ona yanlışını anlatmak yerine, farkındalığını fark ettirmek yerine ona, “benim sözümün dışına çıkma, ben ne dersem onu yapacaksın, yoksa kendini kapının önünde bulursun” diye tehdit ederiz. Bu durum, çocuğu psikolojik bunalımlara sürükler ve hayatında çıkmazlar oluşur. Çaresizlik, farklı yönlere doğru iter. Kendini aile çatısı dışında bulan kişiler, evde yönetildikleri için, bu kez de başkaları yani, yanlış kişiler tarafından yönetilirler ve sonuç tabi ki vahim olur. Birileri bu gençlerin eline balon yerine, bomba verir.
Pek çok illerde ellerindeki bombaları balon gibi patlatmaya çalışan gençler, sürekli kötü emelle sahip kişiler tarafından yetiştirilirler. Bu bombalar aynı zamanda kendi hayatlarını karartmalarına da sebebiyet verir. Eğer hayatta kalırsa genç, hayatını cezaevinde çürütür, ölürse hayatı mezarda son bulur. Bu durumun ne kadar farkındadır bilinmez. Ama bir gerçek var ki bu durumun farkında ise intihar etmeye çalışıyor demektir. Farkında değil ise birileri tarafından dipsiz kuyuya atılıyor demektir.
Bazen okumak insanın hayatında yeterli olmayabiliyor. Hayat içinde yetişen çocuklar, farkındalığı da bilmeleri gerekiyor. Elinde bulunan malzemenin balon olmadığını ve bomba olduğunun farkında olması gerekir. Bomba patlatmak gibi kötü işler yapan gençlerin, hayatının ileride nasıl olabileceğini tahmin edebilecek durumda olması gerekir.
Gençlerin bizlerin sabrına ihtiyacı var. Biz sabrımızla bilgimizle onları yetiştireceğiz. Emir vermek yerine onları hoşgörü ve insanca yetiştirmeliyiz ki, geleceği onlara teslim edelim. Biz onlara yönetmesini öğretelim ki, yarınlarda da gençler işlerini yönetsinler, ilçeleri, illeri ve ülkemizi yönetsinler.
Emir vermek yerine, gençlere vicdanın ne olduğunu ve vicdanlı olmayı, insanlığın ne olduğunu ve insan olmayı ve bilginin ne olduğunu ve bilgili olmayı bütün bu unsurların hayat içinde nasıl olabileceğini öğretmeliyiz.