Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

HAYATIN İÇİNDEN BİR KESİT [email protected]

FAHİŞ KİRA VE EMLAK FİYATLARINA ÇÖZÜM KARAVAN PARKLAR MI?

12 Haziran 2022, 15:22 Okuma: 710


Türkiye'de ve yaşadığımız kent olan Batman'da emlak fiyatları belli. Allah kiracı olanların yardımcısı olsun. Çocukluğum ve gençliğim hep kirada geçti. Birkaç yılda bir taşınırdık. Hem İstanbul'da ve sonrasında Batman'da kiracı olmanın ne menem bir şey olduğunu hatırlarım hep. Bir gün ev sahibesinin oğlu bana o fıstık gibi (!) şivesiyle "ha kireci u ha kareçi" demişti. Tam olarak ne demek istediğini anlayamamıştım ve öğrendiğimde de üzülmüştüm. Geldi, geçti.
Günümüze gelecek olursak, bir arkadaşım 1 milyon 300 bin TL'ye, yarısı peşin ve kalanı 8 yıllık vadeyle, % 1,38 faizle, aylık 12 Bin taksitle ev aldığını söyledi. Neresinden tutsan elinde kalır. Adamın ödemelerden dolayı dünyası, faizle iş tuttuğu içinde ahireti gitti.
Şimdi gözler Tılmız ve Emekli Toki civarında. Zira kent merkezinde daha temelde 1 milyon 500 bin liraya satılan evlerin Tılmız ve Emekli Toki civarındaki fiyatları yarı yarıya. Ancaaak, orası da hızla artıyor. Bir dost Emekli Toki dairesini 330 bine satıp yola sıfır daireyi 450 bine aldı. Yarısı peşin, kalanı iş bitiminde, yani yaklaşık bir sene sonrasına. 225 bin peşin verdiği daire şimdi 800 çekiyor. Yani alan kesinlikle karlı, satan da karlı.
Bu şekilde yüksek rayiçlerden satılan dairelerin kiracıya da maliyeti artıyor haliyle. Zavallı kiracılar 2 bine ev bulsalar "mal bulmuş mağribi gibi" saldırıyorlar. Zira fiyatlar artık 3 bin. Yazık günah.
Bizim çocukluğumuzda petrol sektöründe çalışanlara "şirkette çalışıyor" denilirdi. Şirketten emekli olan bir işçi veya devletten emekli olan bir memur rahatlıkla bir daire alabiliyordu. Şimdi emekli paralarıyla bir dairenin ancak tuvaleti geliyor. Hatta yeni bir otomobil bile alınamıyor. Gelecek neslin emekli olduğunda durumu içler acısı olacak.
Peki bu yükseliş, fahiş fiyatlar Maliye Bakanlığı müfettişlerini kontrole sevk etmiyor mu? Hakkıyla ödüyor mu müteahhitler vergilerini? Yoksa yapanın yanına kar mı kalıyor. Affettikçe mahfettiler bu güzelim ülkeyi. Bir dairenin maliyeti belli, kar oranı da belli olsa olmaz mı? Devlet baba ekonomi çarkları dönsün diye ev kredi faiz oranlarını düşürüyor, müteahhit aynı gece 300 bin zam yapıyor. Affetmesinler bu müteahhitleri.
Devlet yeni bir çözüm getireceğini söyledi. Verilen sözlerin unutulduğu gerçeğinden yola çıkarak inşallah bu söz de unutulmaz diyoruz. Ne söz verdi Devlet büyüklerimiz? TOKİ kiracılar için uygun fiyata kiralık ev yapacak. Bence bu söz de unutulacak. Nasıl mı? Mesela denildi ki 2017 Türkçeyi kullanma yılı olacak ve bu yüzden de Amerikan Q Klavyesi yerine yerli ve milli Türk F Klavye sistemine geçilecek. Geçilmedi. Dahası bir bakanlığın ismi Enformasyon kelimesi ile taçlandırıldı(!). Ayrıca Maliye Bakanlığı sürekli vergi affı çıkarıyor. Okuldan atılanlar afla dönüyor. Demem o ki TOKİ fakir fukara için ev yaparsa ne ala, ancak hiç sanmıyorum.
Bir çözüm önerisi: Türkiye ve dolayısıyla da Batman'da kira fiyatları cep yakıyor. Ev almak ise bir hayal. Öyleyse Karavan Parklar yapılsın. Hani tatil yörelerinde bazen gözümüze çarpıyor ya, Belediye banyo ve tuvaletler yapmış, Elektrik çekilmiş, güvenlik konulmuş ve çöpler muntazaman temizleniyor, ucuz marketler kurulmuş. İşte böyle bir yer yapılsın. Millet ucuza karavan satın alsın ve aylık 100-200 TL'ye ardiye parası versin.  Bunun bir örneği Tatlıcılar. Halka Tatlı diye tabir edilen yerel bir tat olan tatlıdan söz ediyorum. Bu kişiler de baktılar ki kira fiyatları el yakıyor, çektiler Batman'ın en işlek yerlerine panelvan minibüslerini, ohh mis gibin. Kira yok, bir şey yok. Geldi mi zabıta, tak fiteze. Hey yavrum hey beee.
Devletin bir sürü hazine arazisi var. Kursun 20 bin araçlık bir karavan yeri, sen seyret Batman'da emlak fiyatları nasıl da yere çakılıyor. Üstelik bu örnek Türkiye'de de ses getirir ve tüm ülkede emlak ve dolayısıyla kira fiyatları dibe çakar. Hatta bunun için yer bile söyleyebiliriz. Mesela Korike civarında bir sürü yer var devlete ait olan ama adamlar mera demiş, yıllardır biz kullanıyoruz demiş, çökmüş. Ayrıca Batı Raman'da bir dünya arazi var. Hatta Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünün Güneyinden geçen Batman Çayı güzergahı binlerce karavana ev sahipliği yapacak genişlikte bakir bir alan. Üstelik de o kadar güzel bir manzarası var ki, sormayın gitsin.
Eğer kira ve emlak vampirlerinin dişlerinin bu mazlum halkın boynundan çekilmesini istiyorsak, beyin fırtınası yapıp çözüm önerilerini geliştirebiliriz. Benim naçizane fikrim Karavan Parklar. 1 yıllık kira bedeline bir karavana sahip olunabilir. Güneş panelleri sayesinde elektriğini kendisi üretir ve çevre dostu olur. Benden söylemesi. Selam ve dua ile
Kitap Zamanı: Yazar Alişan Kapaklıkaya. Eserin ismi Bunları Kimseye Anlatmamıştım. Yediveren Yayınları tarafından okurlara kazandırılan bu eser bir öğretmenin öğrencileriyle ilgili acı-tatlı hatıralarından oluşan bir eser. Duygu sağanağı bir eser. İsterseniz bir göz atın, ya da siz bilirsiniz.
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
669 gün önce
942 gün önce
970 gün önce
998 gün önce
1037 gün önce
1079 gün önce
1120 gün önce
1229 gün önce
1250 gün önce
1257 gün önce
1265 gün önce
1473 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=