Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

HAYATIN İÇİNDEN BİR KESİT [email protected]

BATMAN EMLAK FİYATLARI

22 Haziran 2020, 18:18 Okuma: 31811

BATMAN EMLAK FİYATLARI
Batman'ın en verimli tarım arazileri betonerme yapılara teslim ediliyor. Hani Havamania tarih oldu ya şimdi seyredin siz durumu. Hollanda'nın tarım arazisi ülkemin verimli topraklarıyla karşılaştırılamaz bile ama Hollanda tarım ihracatı yapıyor. Biz ise bu güzelim arazileri yok ediyoruz. Bunun hesabını gelecek nesiller bizden soracak. Kimin gücü var ve kim üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyorsa bunun bedelini ödeyecek ama bu dünyada, ama ahirette. Rantçılar bu yazıdan hoşlanmayacaklar, bizde zaten böyle bir şey beklemiyoruz.
Serbest meslek erbabı anlatıyor: Abe burada dönümü 80 bine aldık. Biz alırkene dediler pahallıdır. Şimdi müteahhit bana bir apartman veriyor.
Müteahhit anlatıyor: Toprak sahipleri ile % 47'e anlaşıyoruz ancak. Ne yaptıysak kardeş payı, yarı yarıya. Kaç dükkan var ise yarı yarıya, evler de öyle.Tabii maliyetlerin yüksek olması biz yap-sat esnafının ev fiyatlarını tavandan vermemize sebep oluyor.
Yeni ev alan Öğretmen anlatıyor: Yedi ay önce 330 bin TL'ye bu daireyi satın aldığımda herkes çok ödemişsin dediydi. Dairem orta kat. Şu an fiyatı 500 Bin.
Emlakçı anlatıyor: 350 bin TL'ye alıcı bulamayan daire şimdi 470 bin. Önüne gelen emlakçı oldu. Bir satışta 17 bin TL kazanan da var. Fırsatçılar iş başında.
Cumhurbaşkanı diyor ki yatay konut projesi üretin. Yerelde 13 kat binalar dikildi. 6 metrede su çıkan bir zemine sahip Batman'da bazı mahallelerde obruklar çıkıyor.
Batı Raman, Emekli Toki gibi yerler hem taş zemin, yani tarım yapılamayan yerler ve hem de rakım olarak yüksek yerler olduğu için son derece de sağlıklı. Ama biz ne yaptık, Silvan yolu, havaalanı yolunu imara açtık. Hayırlı olsun (!)
Tarım arazileri bir ülkenin can damarlarıdır. Salgın hastalık Corona 19 zamanında gördük ki teknolojik oyuncaklar, para ve dahası altın bile bir anlam ifade etmiyor. İlla ki gıda ve su.
Yapmamız gereken ülkemizin bereketli topraklarını ve Allah vergisi tatlı suyunu en iyi şekilde değerlendirmek.
Ancak ne yazık ki kötü niyetli insanların sayısı her zaman iyi niyetlilerden kat be kat fazla olmuştur. Bu yüzden iyi niyetli insanlar ve bunların vizyonları hiçbir zaman muvaffak olamıyor ülkemde.
Ayrıca Batman gibi bir yerde kollektif üretim tarzı olmadığı için herkes daireye, dükkana yatırım yapıyor. Kazanan da müteahhit ve toprak sahibi. İnşaat ilk etapta ekonomiyi canlandırmış gibi görünse de uzun vadede bir doyuma ulaşacağı muhakkak. İnşaat sektörü ile ayakta kalmaya çalışan ekonomiler bir yerde durgunluk yaşayacaktır. Ama düşünsenize Güney Kore gibi bir ülke olduğumuzu. Samsung markası bile bu ülkeyi yüzyıl ayakta tutar. Samsung'u cebinden çıkaran mega firmalar var ve yer yüzünde yaşayan 8 milyar insan kapsama alanlarında bu firmaların. Biz ne yapıyoruz? TPAO işçi emeklilerinin yaptığını yapıyor, yüz binlerce lirayı alıp betona gömüyoruz. Ev fiyatları Batman'da fırlıyor ve Batman, Türkiye'nin ev fiyatlarında rekor seviyeleri ulaştığının haberleriyle gündeme geliyor.
Halbuki verimli tarım arazilerinin katledilmesi olmasaydı belki de başka konuları gündeme getirecektik. Mesela Hasankeyf. Tamam keyfi kalmadı Hasankeyf'in. Artık su altında kaldı ya bir kere, istediğimiz kadar tartışalım "tişte çu çu" oldu. Ama Hasankeyf'in şimdiki durumu ile ilgili neler konuşabilirdik, neler.
Mesela Jet Sky ne kadardır ve Hasankeyf Batman Üniversitesi Batı Raman Kampusü arası kaç liraya tur atılır?
Mesela bir teknenin fiyatı nedir ve tıpkı Bodrum'daki gibi günlük Hasankeyf turu kaça yapılır?
Mesela, bir kayık kaça alınır, kiralanır ve saatlik-günlük balık tutma kaça mal olur?
Mesela, sular altında kalan Hasankeyf ile ilgili su altı dalış turları ve eski ev ve sokakların görüntülenmesi maliyetleri, hııı?
Neler konuşabilirdik, neler. Biz kalkmış ekmek ve toprak mahsullerimizi betona gömmüşüz.
Afferin bize, yazıklar olsun bizlere.....
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
673 gün önce
946 gün önce
974 gün önce
1002 gün önce
1042 gün önce
1083 gün önce
1124 gün önce
1233 gün önce
1254 gün önce
1261 gün önce
1269 gün önce
1477 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=