Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Nail Kadirhan / KELAM

Ardıç kuşu…

08 Ağustos 2021, 15:04 Okuma: 670

Evet sevgili dostlar ve değerli okurlar, Ardıç ağaçları da her ağaç gibi tohumlara sahip; ancak bu tohumlar ancak Ardıç kuşunun varlığında üremeyi sağlıyor. Ağaçtan dökülen tohumları önce kuşlar yiyor. Onların sindirim sisteminde kabukları açılan tohumlar bu sayede işlerlik kazanıyor. Kuşların dışkılarıyla yeniden toprağa karışan tohumlar kolayca çimlenebiliyor. Kuşların yemediği tohumlar bu işlemden geçmeden yeşermiyor.
Nerden çıktı bu hikaye diye sorabilirsiniz. Bu ikili arasındaki bağ ve biri kuş biri ağaç iki canlının yaşamını sürdürmesi için birbirleri arasındaki yaşamsal neden insanlar ve ormanlar, köyler, canlılar arasındaki en önemli yaşam şekline en iyi örnek.
Günler yıllar geçtikçe çeşitli sebeplerden dolayı gerek Ardıç kuşunun insanların israftan yada gelişigüzel atıkları yüzünden daha kolay yiyecek bulması Ardıç’ı arayıp bulup midesinde işleme zahmeti yerine kolaycılığı seçtiği için ne yazık ki çok geniş repertuvara sahip kuş yaşamını sürdürürken Ardıç ağaçlarının nesli azalmaktadır. Bunu doğal afetler sonucu yanan ormanlar, seller nedeniyle veya başka sebeplerden yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kalan insanların daha kolay zahmetsiz yaşama geçmesi nedeniyle eski yaşam yerlerine dönmemesine benzetmemek biraz kolaycılık ve gerçeklerden uzaklaştığımızı gösterir. İnsanların bu zorunlu yer değiştirmesi ve ve bu doğal afetlerin olmaması veya olduktan sonra gerekli çalışmaların yapılmaması maalesef o yaşamların kaybolmasına neden oluyor. Sonuçta ne köy kalıyor, ne kent. Köyde her türlü doğal ürünleri yetiştiren insanlar artık hayvan yetiştirmiyor, meyve ve sebze yetiştirmiyor gibi gibi…
O yüzden tekrar doğanın da, insanlığın da, doğallığın da tamamen yok olmasına sebep olmamak ve seyirci kalmadan herkesin şapkasını önüne koymasını, geleceklerimizin yok olmasına izin vermemesi gerektiğini düşünüyorum.
Kalın sağlıcakla…

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
557 gün önce
565 gün önce
579 gün önce
652 gün önce
656 gün önce
667 gün önce
850 gün önce
856 gün önce
865 gün önce
928 gün önce
1055 gün önce
1089 gün önce
1107 gün önce
1115 gün önce
1118 gün önce
1226 gün önce
1275 gün önce
1345 gün önce
1394 gün önce
1463 gün önce
1480 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=