Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

PAREKENDE - Cîhanê Hesûnî

Suriye okullarındaki notlarda birşeyler mi oluyor?

03 Aralık 2019, 16:08 Okuma: 1320

~~Suriye vatandaşı olup Batmana göç etmiş kimseler için bugüne kadar toplamda 5 sefer “Suriyeli” tabirini kullanmamışımdır.
Çünkü o tabirde bir ötekileştirme var.
Cetvelle çizilmiş sınırların her iki yakasında köyleri ikiye bölünen, aşiretleri ikiye bölünen, kalpleri ikiye bölünen milyonlarca insan var.
Bizler bu projenin zavallı kurbanlarıyız.
Büyüklerimiz hâla Binxet diyorlar, Suriye demiyorlar.
Bu yazı son derece iyi niyetle yazılmış bir yazıdır. Ne kimseyi haksız yere itham etme, ne iftira atma ne de nefret kültürüne katkı sunma amacıyla yazılmamıştır.
Suriye okullarıyla ilgili ciddi bazı ithamlar var:
Bu okullarda okuyan öğretmenler tarafından öğrencilere bilinçli olarak
yüksek not verildiği, bu şekilde diploma notlarının yüksek tutulduğu, bu şekilde Türkiye'deki üniversitelere girmelerinin kolaylaştırıldığı söyleniyor.
Bu iddiayı ilk duyduğumda başta çok ciddiye almadım.
Ancak birkaç kez duyunca yazmaya karar verdim.
Eğer bu durum doğruysa durum çok vahim.
-Eğer doğruysa- bunu yapanlar, yüzbinlerce sığınmacıyı herhangi bir ayırımcılık yapmadan hatta pozitif ayırımcılık yaparak bağrına basmış olan yerli halka büyük bir kazık atmış oluyorlar.
Yerel insanların çocukları üniversiteyi kazanabilmek için gözlerini kör edercesine çalışacak, maddi imkanlarını zorlayarak çocuklarını dershanelere gönderecek, özel öğretmen tutacak, çocukları ya kazanacak ya kazanamayacak, binbir zorlukla bitirecekleri üniversitelerden sonra büyük ihtimalle işsiz kalacak ancak birileri yasal
boşluklardan faydalanarak yerel halkı bu kadar mağdur edecek ha!
Dünyanın hiçbir yerinde buna göz yummazlar.
Bu iddianın iyi araştırılması lazım.
Zaten Suriye'den getirilen diplomaların ve diğer resmi belgelerin büyük bölümünün sahte olduğuna dair –söylentiler, iddialar- uzun zamandır kulaktan kulağa dolaşıyor.
Eğer bu iki iddia doğruysa bunu yapanlar bizzat kendi elleriyle yerel halk ile kendi aralarında derin bir çizgi çizmişler, bizzat kendi elleriyle kendilerini ötekileştirmişler demektir.
Bu sebeple en sağlıklısı bu okulların kapatılarak Türkiye'deki normal eğitim sistemine dahil edilmesidir.
Öyle olması o öğrenciler için de iyidir çünkü eğer Türkiye'de üniversite okuyacaklarsa zaten Türkçe olmadan okuyamazlar.
Kimi siyasiler ellerine güç geçtiğinde ilgili kimseleri ülkelerine geri göndereceklerini açıkça söylüyor. Hatta bunun ilk adımları atılmış bile.

Eğer ki sözkonusu siyasiler iktidarın bir parçası olursu bu tür hal ve hareketler kendilerinin eline koz verecektir.
Sonuç olarak istisnai vatandaşlık verilenlerin vatandaşlıkları çok büyük bir ihtimalle iptal edilecek ve Türkiye'yi terk etmeleri istenecektir.
Göçmenler (Suriyeli demiyorum) açtıkları işyerlerinin tabelalarına  “Suriyeli ….” yazdıklarında ve kendilerini öyle tanımladıklarında kendi elleriyle kendilerini yabancılaştırmış, dışlamış oluyorlar.
Bunu yapmak yerine entegre olup yerel insanlar gibi yaşamaya başlarlarsa kendileri için en hayırlısı olur.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
885 gün önce
941 gün önce
1570 gün önce
2152 gün önce
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=