Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Merve AYDIN / Diyetisyen

Sağlıklı beslenme ile hızlı iyileşin

20 Eylül 2019, 15:20 Okuma: 3480

Tam da hasta olma mevsimine girerken başta çocuklarımız olmak üzere hepimizin dikkat etmesi gereken ilk husus sağlıklı beslenmek. Grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı korunmada bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasının önemi büyük. Ancak korunmanın yanı sıra iyileşme evresinde de bağışıklık sistemi önemli rol oynar. Sağlıklı ve hızlı bir şekilde iyileşebilmek için özellikle bu dönemde mutlaka sağlıklı beslenmek gerekir. Antioksidan özelliği olan A, E ve C vitamini içeren besinlerin iyileştirici etkisi bulunuyor.
YETERLİ SEBZE VE MEYVE TÜKETİN
Sebzelerden maydanoz, roka, yeşilbiber, tere, karnabahar, ıspanak iyi C vitamini kaynaklarından. Örneğin, maydanozun çiğ halde ve sapları ile birlikte 5-10 dal doğranmadan, koparılarak tüketilmesi günlük C vitamin ihtiyacımızın bir kısmını karşılar. Maydanoza limon da ekleyerek vitamin değerini artırabilirsiniz. Ya da her gün salatanıza kapya biber eklemeniz de C vitamini ihtiyacınızı karşılar.
 1 AVUÇ KURUYEMİŞ TÜKETİN
Bir diğer önemli antioksidan olan E vitamini ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller de yüksek miktarda bulunur. Hızlı bir şekilde iyileşebilmek için günde 1 avuç ceviz, fındık ve badem yiyebilirsiniz.
ÇORBANIZA ZERDEÇAL EKLEYİN
Sebze çorbalarında ve yemeklerde zerdeçal kullanmak yine iyileşmenizi destekler. Ancak zerdeçal kullanırken miktara dikkat edin. Çünkü fazlası mide problemlerine sebep olabilir. Günlük 1 tatlı kaşığını geçmeyin.
BOL SIVI TÜKETİN
 Hastalık sırasında sıvı tüketimi çok önemli. Özellikle yeterli miktarda su içmek gerekir. Sıvı tüketimini artırmak için ise siyah çay ve kahve gibi vücutta diüretik etkisi olan içecekler yerine bitki çayları tercih etmelisiniz. Özellikle ıhlamur, rezene, adaçayı, nane, zencefil, kuşburnu gibi gribe karşı destekleyici olan bitki çayları içebilirsiniz. Çayların vücudumuzda bu etkileri gösterebilmesi için bitkilerin doğal yollarla kurutulmuş olması ve demleme sürelerinin doğru olması gerekir. Demleme sırasında içeriğindeki faydalı uçucu bileşenlerin kaybını engellemek için çay bardağı veya çaydanlığın ağzı kapatılarak yaklaşık 5-7 dakika demleyin. Gün içerisinde 2-3 fincan bitki çayı tüketmeniz yeterli olur.
ÖRNEK ÇAY TARİFİ:
1 bardak ıhlamur çayı içerisine, 1 parça zencefil, 1 adet kabuk tarçın, 2-3 adet tane karabiber, yarım çay kaşığı zerdeçal ve limon ekleyip 5-6 dakika ağzı kapalı bir şekilde demlemeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek içebilirsiniz. Ihlamur yerine ekinezya veya kuşburnu da tercih edebilirsiniz
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=