Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Merve AYDIN / Diyetisyen

Ortoreksiya Nervoza (Sağlıklı beslenme takıntısı)

19 Şubat 2019, 15:24 Okuma: 1637

Ortoreksiya nervoza, sağlıklı beslenmeyi takıntı haline getirip hastalık boyutuna ulaştıran insanların yeme bozukluğu durumuna denir. Anoreksiya da kilo alma korkusu olduğundan yediklerini sürekli kısıtlama durumu vardır, ortoreksiya olan insanlar ise kilo almaya pek önem vermezler. Onlar için gıdanın kaliteli olup olmadığı önemlidir. Yedikleri gıdalar sağlıklı mı, saf mı, temiz mi, katkısız mı? Gibi takıntıları vardır ve bu yüzden hiçbir şey yiyemezler. Nevrotik bir hastalık olarak görülen ortoreksiya nasıl tedavi edilir? En temel yolu bir doktor, psikolog veya diyetisyenden yardım alınmalıdır. Sağlıklı beslenme isteği çok doğal bir talep olduğu gibi unutulmaması gereken bir nokta şudur ki sağlıklı beslenme ile yeme bozukluğu arasında ince bir çizgi vardır. Takıntı haline getirmeden doğru beslenme şeklinizi oturtmanız gerekir. Diyet yapıyor olmanız arada kaçamaklar yapamayacağınız anlamına gelmemektedir aksine vücudu arada şaşırtmak gerekir. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz bir başkasını yargılama hakkı vermemeli, kişi kendini diğerlerinden üstün görmemelidir.
Arkadaşlarla beraber yemeye çıkmak, bir şeyler içmek, bir partiye katılmak gibi sosyal aktivitelerden beslenme alışkanlıkları için vazgeçmek, yiyecek seçeneği olmamasının yarattığı
panikle sosyal bir izolasyon yaratmak ileri derecede bir ortoreksiya nervoza belirtisi olarak görülür.
Besin içeriklerini araştırmak ve sağlıklı besinler hazırlamak için bir günün en az 3-4 saatini ayırdıkları tespit edilmiştir. Yarın ki menünün ne olacağı hakkında streslenenler için psikolojik bir yardım alınması tavsiye edilir.
Bir yeme bozukluğu ile başlayan ortoreksiya nervoza tedavisi biraz zaman alacaktır.
Beslenme kaynaklı hastalıkların tedavileri, öncelikle psikolojik destekle başlar. Kişinin biyolojik durumuna göre de diyetisyen desteği ile süreç iyileştirilir. Tedavi sürecinde kişinin her yemekten lezzet almasına ve çevresini sevmesine dikkat çekilir. Moral ve motivasyon ile tüm olumsuz algılar yok edilebilir.
Ortoreksiya hastalarının yemek konusunda kaygıları giderilmeye çalışılır. Bu rahatsızlığın altında yer alan nedenler araştırılır ve bu durumu tetikleyen faktörler ortadan kaldırılır. Bir
uzman desteği ile kişide var olan beslenme kaygısı, zamanla terapi ile ortadan kalkacaktır.
Sağlıkla kalın.
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=