Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Merve AYDIN / Diyetisyen

Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

03 Mayıs 2019, 17:52 Okuma: 1778


11 ayın sultanı ramazan ayının sıcak yaz aylarına denk gelmesi ile daha da dikkatli olmanız gerekmektedir. Uzun yaz günlerinde 13-14 saat ramazan orucu tutarken sağlıklı beslenmek göz ardı edilmemeli. Bol bol su, iftardan sonra yürüyüş, iftar ile sahur arası az ve sık yemek yenmelidir.
Ramazan ayında en uygun beslenmeyi sağlamak önemlidir. Yapılan birçok bilimsel çalışmada
Ramazan orucunun vücuttaki metabolizmayı yavaşlattığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre diyetimiz normal vücut ağırlığımızı korumak, ağırlık kaybetmemek veya ağırlık kazanmamayı destekleyecek şekilde olmalıdır.
Ramazan ayında özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden, balkaymak ve gazlı içeceklerden uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ve kilo alma probleminden koruyacaktır.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Sahur öğününde kızartmalardan, hamur işlerinden, tuzlu, ağır ve kızarmış yemeklerden kaçınılmalı, özellikle iftarda ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli. Ayrıca iftarlarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar (baklava, helva vb) yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi, sade dondurma vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazanda sadece iftar ve sahura yüklenmek yerine az az sık sık beslenmeye çalışmalıyız. İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmelidir. İşlenmiş ekmek olan beyaz ekmek tüketmek yerine daha doğal olan tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Bu sene çok sıcak geçen Ramazanda gün içinde kaybettiğimiz suyu geri yerine koyabilmek için iftardan sahura kadar olan sürede ortalama
1.5-2 litre su tüketmeliyiz. Su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür. Soframızdaki tuzu azaltmalı, ramazan ayında çay, kahve tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Aldığımız kalorileri azaltabilmek için başlangıç noktası olarak çaya ve kahveye attığımız şekeri bırakmalıyız.
Özellikle ramazan ayında öğün sayısı azaldığı için ve hareketsiz bir yaşam sürdüğümüz için metabolizmamız yavaşlar bu da kilo artışına neden olur. Ramazan ayı boyunca kilo almamak, formda kalmak ve sağlıklı beslenmek için mutlaka sahura kalkın, iftardan sonra mutlaka hareketliliğinizi arttırın, azar azar ve sık sık beslenmeye çalışın, besinlerinizi sağlıklı yöntemlerle pişirin ve bol sıvı alın.
Hayırlı ramazanlar.
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=