Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Merve AYDIN / Diyetisyen

Demir Eksikliğinde Beslenme Tedavisi

21 Mart 2019, 14:51 Okuma: 1301

~~Demir eksikliğinin birçok nedeni vardır. Kansızlık, demir, folik asit ve B12 vitamıni eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde büyük sorunlara neden olabilir. Demir eksikliğinin nedenlerinden biri olan demirin yetersiz alımı, yanlış diyet programları nedeniyle yetersiz kalabilir.
Demir Eksikliği Anemisine Neden Olan Beslenme Davranışları Nelerdir? Özellikle 0-2 yaş arasındaki bebeklerin süt tüketimlerinin fazla olması, ek gıdalara geç başlanması, ek gıdalara başlama döneminde demirden zengin yumurta, et, pekmez ve kurubaklagillerin ek gıdalara geç eklenmesi veya hiç verilmemesidir. Çay ve kahve tüketimi demir emilimini azalttığı için tüketilmemeli, tüketilmek isteniyorsa yemeklerden 45 dakika sonra açık olarak tüketilebilir.
Bebek ve çocuklara çay, kahve verilmemelidir. Diyetle fazla miktarda kalsiyum alınması ( özellikle süt ve ürünlerinin tüketilmesi ), etlerin kavrularak ve fırında fazla pişirilmesi, nitrat ve nitritin kullanıldığı sosis, salam ve birçok hazır besinin tüketimi alınan demirin
biyoyararlılığını azaltır.
“Demir eksikliği için ne yemeliyiz?” sorusu toplumda en çok merak edilen konulardan biridir.
Demir eksikliğinden korunmak için kayısı, kuru baklagiller, taze sebze ve meyve bolca tüketilmelidir. Demir eksikliğinde ne yenmeli konusunda yapılabilecek en doğru davranışlardan biri de C vitaminini sık tüketmektir. Çünkü C vitamini demirin bağırsaklardan emilimini artırır. Demir eksikliğinde ne yenmemeli sorusu da oldukça önemlidir. Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B 12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Emilimi Arttırmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Etmenler:
• C vitamini ( örneğin; kahvaltıda yumurta ile birlikte kışın meyve, yazın domates tüketilmesi, et tüketildiğinde salata tüketilmesi ) . C vitamini vücutta depolanmadığı için günlük olarak tüketilmesi.
• C vitamini zengin kaynakları turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, karnıbahar, lahana, patates vb.)
• Et tüketilemediği zaman diğer demirden zengin olan besinlere beslenmede daha çok yer verilmesi
• Beslenmede posanın fazla alınması
• Ekmek olarak mayalı ekmek tüketilmesi, kurubaklagillerin iyi pişirilmesi, ekmek için kepekli un veya esmer un kullanılmaması
• Demirle zenginleştirilmiş besinlerin tüketilmesi
• Alüminyum, paslanmaz çelik ve teneke emilimi azaltır. Bu metallerle hazırlanma besinlerin emilimini azaltır.
• Temiz su kullanılması
• Temizliğe dikkat edilmesi, enfeksiyon ve paraziter hastalıklardan kor
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=