Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Merve AYDIN / Diyetisyen

Otellerde yaşam ve beslenme

20 Aralık 2018, 15:20 Okuma: 3732

Yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için dengeli beslenmek gerekmektedir. Beslenme bütün canlıların temel gereksinimidir. Tarih boyunca beslenme ihtiyaçlarını karşıladıkları bir mutfak her zaman var olmuştur. Bu gereksinim tabii ki yalnızca evimizde karşılayamadığımız durumlar vardır. Globalleşmeyle birlikte tatillerde ya da iş için yaşadığımız yerin dışına çıkmamız gerekmektedir. Bununla birlikte otel işletmeleri turizm endüstrisi açısından önemli bir noktaya gelmiştir.

Turizm ve otelcilik sektöründe yiyecek-içecek bölümü motivasyon aracı olarak önemli yeri vardır. Beslenme ihtiyacının yanı sıra otel hizmetlerinde konfor, lezzetli ve sağlıklı yiyeceklere sahip olmak ister. Seçeceğiniz otelde hizmetle beraber uygun fiyata alma ve tüketme istediği de vardır elbet.

Bilindiği üzere otellerde açık büfe olarak servis edilen yemek sistemi çoğu zaman kendinizi kontrol edememenize ve kontrolsüz kilo almanıza sebep olur. Özellikle tatil sezonlarında sıklıkla karşılaşılan ve tatili bazen de zindana çeviren yeme bozuklukları görülür. Bunun için yapılması gerekilen hususlar aslında çok da zor değildir. Kilo verme sürecinde yapılması gerekilen ve belki de diyetin temelini oluşturan durum, midemizden önce gözümüzü doyurmak. Evet, doğru tercihler yaparak kilo almadan midemizin taleplerine cevap verebiliriz. Peki, nedir bu doğru tercih? Günün en güzel başlangıcı olan kahvaltı, peynir çeşitlerinin yanında yumurta, bol sebze-yeşillik, dilerseniz şarküteri kısmından da abartmayacak şekilde bir iki ürün alıp daha çok esmer ekmek tüketmeniz hem sağlıklı hem de doyurucu bir kahvaltı yapmanıza yardımcı olur. Öğle yemekleri aslında akşam yemeklerine oranla daha hafif geçtiği halde gündüz metabolizmanın daha hızlı çalıştığı göz önünde bulundurulduğunda öğle yemeklerinde et, balık, tavuk tarzı protein ağırlıklı beslenmeniz kan şekerini daha dengeli olmasını sağladığından gün içerisinde daha dinç durmanızı sağlar. Akşam yemeklerinde ise vücudun dinlenme hali baş gösterdiğinden daha hafif beslenmeniz gerekebilir. Bunun için zeytinyağlılar, sebze yemekleri, peynirli-tavuklu-ton balıklı salatalar tercih edebilirsiniz. Fakat kahvaltılarınızı daha geç saatlerde yaparsanız bu durum da öğle yemeklerini hafif tutup, akşam yemeklerini protein ağırlıklı tutmalısınız. Şekerli, gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine sıvı ve mineral ihtiyacınız için ayran, doğal maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, doğal limonata gibi içecekleri tercih edin.

Açık büfelerde diğer dikkat edilmesi gereken önemli bir husus da tatlılar. Vazgeçmekte zorluk çektiğimiz, yendikçe yenilen bazen frenleyemediğimiz alan. Çeşit çeşit tatlının yer aldığı büfelerde şundan da alayım, bunun da tadına bakayım derken bir öğünde 5-6 porsiyon tatlı tüketilebilmektedir. Tatlı tüketirken ortak bir tabak alın, tadımlık yiyin. Sütlü, dondurma ya da meyveli tatlıları tercih etmeye çalışın.

Otellerin çoğunda spor salonu hizmeti sunulmaktadır. Bu da beslenmenin yanında pilates, voleybol, tenis gibi egzersiz, oyun ve spor aktiviteleri de ruhen ve bedenen sizi rahatlatacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta ise yemeklerden 1-1,5 saat sonra egzersize başlamalısınız.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=