Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER

Merve AYDIN / Diyetisyen

Kilo Almak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

11 Haziran 2019, 10:12 Okuma: 4460


Gündemde hep bir kilo verme sorunları yaşanıyor gibi görünse de aslında kilo almada birçok insan için problem haline gelmiştir. Kilo problemi olan bir kişinin ‘Ne var canım! Canın ne istiyorsa ye işte!’ dediği kadar kolay değil bu iş. Çünkü kilo almak isteyen kişinin yağ oranı düşük kas oranı daha yüksek olduğu için metabolizma hızı yüksek, iştah azdır. Tüketilen gıdalar vücut tarafından hızlıca yakılır.
Bu durumda ne yapılmalı?
Öncelikle bir uzman eşliğinde analizleriniz yapıldıktan sonra gerçekten kilo probleminizin olup olmadığına karar verilmelidir. Zayıflığın bir çok sebebi olabilir; beslenme yetersizliği, öğünler arasında uzun boşlukların olması, tam gıda alımı olmadan fiziksel aktiviteye başlanması, sindirim sistemindeki problemler, hipertiroidi, bağırsak parazitleri gibi başlıca problemlerdir. Başlıca yapılacakları sıralayacak olursak;
* Yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ depolamalısınız. Protein kas yapımı için mutlaka gereklidir ve kilo almanıza yardımcı olur. Bu nedenle yumurta, peynir, et, tavuk, süt, fasulye, baklagiller, protein açısından zengindir diyetinizde mutlaka olmalıdır.
* Kalorisi yüksek yemişleri enerjinizi yükseltmesi bakımından öğünlerinize eklemelisiniz, tahıllı ekmek üzerine sürülmüş fıstık ezmesi ve yanında süt, ceviz ve bal ile zenginleştirilmiş muz vb. meyveler, taze sıkılmış meyve suyu ara öğün olarak kullanabileceğiniz sağlıklı seçeneklerdendir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tüketimin saati ve miktarıdır. Ana öğüne yakın bir zamanda tüketmek veya miktarını abartmak iştahınızı kesebilir ve ana öğünde tüketiminizi azaltabilir. Dikkatli olun.
* Çay ve kahve tüketimine dikkat etmelisiniz çünkü bular iştahınızı azaltır.
* Sigarayı bırakın. Hem iştahınızı azaltır, hem sağlığa zararlıdır.
* Yemeklerden hemen önce ve yemek sırasında su içmeyin, içilen su tokluk hissi uyandırır ve daha az yemek yemenize sebep olur.
* İştahınızı kaçıracak, kilo almanızı engelleyecek günlük streslerden mutlaka uzak durun, mutlu olmaya çalışın.
* Kek, pasta gibi şekerli yiyeceklerin tüketimine dikkat etmelisiniz çünkü bu tür gıdalar yağlanmanıza sebep olabilir. Dışarıdan belli olmasa bile iç organlarınızın yağlanması pek çok sağlık problemini yaşamanıza sebebiyet verebilir. Sizin hayat tarzınıza uygun, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırıldığı, vücut analizlerinizin alınıp uzman tarafından değerlendirildiği bir takip ile bu süreci tamamlayın.
Unutmamanız gereken hususlardan biri de şudur ki; kilo alma süreci kilo vermeden daha uzun bir süreçtir. Bu yüzden moral bozmadan ayda 2-2.5 kg alımı idealdir. Egzersiz yapmak orantılı kilo almanıza yardımcı olacaktır çünkü ne kadar zayıf olursanız olun kilo almak için sadece beslenmeyi arttırmak sizin sadece karın bölgenizin büyümesine ve çirkin bir göbeğe sahip olmanızı sağlar. Egzersiz ve beslenme programınızla sağlıklı kilo almak en idealidir.
Sağlıklı günler.
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=