Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“ÜZÜMÜ, KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRMEK MÜMKÜN”

16 Ekim 2022, 14:44 - Okunma: 328

Gercüş’ün yanı sıra ünü dünyaya yayılan meşhur Mezrone Üzümü ile ilgili Bağ Bozumu Festivali düzenlendi.


Batman’ın Gercüş İlçesinde düzenlenen Bağ Bozumu Festivaline; Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp ve eşi Ayten Canalp,  Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Gercüş Kaymakamı Muhammed Özdaş, Belediye Başkanı Gündüz Günaydın, ilçe ve belde belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 Vali Canalp, üzümü sadece sofralık değil, katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmenin de mümkün olduğuna vurgu yaptı.
“ÜZÜM ŞIRASI MAKİNELERİ DAĞITACAĞIZ”
Üzümün başlı başına tüketilmesinin ucuz bir maliyet ve satışının olduğunu fakat işlenmesi halinde katma değerinin yüksek ürünlere dönüştürülmesinin mümkün olduğunu kaydeden Vali Canalp: “İki önemli unsur var, kalite ve pazarlama… İkisi iyi olursa bu iş gayet güzel gider. Burada kaliteli ürün elde etmek amacıyla belli çalışmalar yapıldığını memnuniyetle görüyoruz. Bunun iyi pazarlanması için de yapılması gereken önemli olan zahmetli işlerden bir tanesi de sıkımıdır. Yani o sıkımla ilgili de şu anda köylerde tespitlerimizi yaptırıyoruz. İl Özel İdaresi marifetiyle yoğun şekilde bu bölgede üzüm şırası makineleri alacağız. Köy köy ihtiyaçlara göre dağıtacağız. Dolayısıyla da amaç sadece üzümü tüketmek değil, bunun suyunu sıktığınız zaman, şırasını çıkardığınız zaman çoğu ürünlerin elde edilmesi mümkün ve bunu sofralık olarak satmaya göre katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek mümkün olabiliyor. İkincisi de markalaşma, yani Mezrone’yi marka olarak ön plana çıkarmamız lazım. İnsanların kulağına bunu bir şekilde alıştırmamız lazım ki, bu da markalaşma sürecini inşallah hep birlikte götürmek lazım” diye konuştu.
“YILDA 16 BİN TON ÜZÜM ÜRETİLİYOR”
İlçenin bağ durumu ve yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Gercüş İlçe Tarım Müdürü Metin Kaplan: “İlçemiz Batman ili bölgesinde üzüm üretimi fazla olan sayılı yerlerdendir. 20’nin üzerinde yerel üzüm çeşidimiz vardır. 40 bin dekar bağ alanımız mevcuttur. Bu bağ alanının yüzde 65 kadarını da Mezrone çeşidi oluşturmaktadır. Mezrone Üzümü Gercüş, Midyat hattındaki bölgedeki üzüm bağlarında yetiştirilmektedir. Büyük yuvarlak tanecikli yeşilimsi ve sarımsı bir üzüm çeşidimizdir. İnce bir kabuğa sahiptir. Çok tatlı olup ağızda kolay erimektedir. Çoğunlukla üç-dört çekirdekli olup, çekirdekleri taneden kolayca ayrılmaktadır. Yetiştirilen üzümler taze haliyle sofralarda yer aldığı gibi daha sonra geleneksel yöntemlerle; pekmez, sucuk, pestil haline getirilip, tüketime sunulmaktadır. Burada yetiştirilen üzümler tamamen organik olduğundan, üretilen pekmezin sucuğun ve pestilin tadı emsallerinden çok daha farklıdır. Gercüş genelinde 2 bin 500 üretici tarafından yıllık yaklaşık 5 bin ton Mezrone, 11 bin ton Tayfi Üzümü olmak üzere toplamda 16 bin ton civarında üzüm üretiliyor” dedi. |

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, 2022 yılı pamuk hasadı ve alıml..
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, yapılan BATSO seçi..
Av. Orhan Alphan’a yapılan saldırıya yönelik polis memurunun yargılandığı B..
DEVA Partisi Batman İl Başkanı Melik Müjdeci, Batman’ın çeşitli noktalarınd..
Bu yıl 5’incisi düzenlenen Batman Kitap Fuarı çerçevesinde önemli konuklard..
Batman’ın Gercüş ilçesinde Şeyh Bube'yi anma etkinleri devam ediyor. Ge..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=