“BELEDİYEDE İŞLER YAVAŞ İLERLİYOR”
Konut ve kira fiyatlarının aşırı yükselmesinin kurumlarda bekleyen dosyalardan kaynaklandığını ifade eden Başkan Değirmenci, “Başka illerde harıl harıl projeler uygulanırken bizde ise dosyalar halen masalarda bekliyor” diye konuştu. Bürokratik hantallık yüzünden konut fiyatları ve kiralar artıyor, inşaat sektörü darbe alıyor. Çok sayıda kentsel dönüşüm projesi ve inşaat ruhsatının beklemede olması, imar çalışmalarının yavaş ilerleyişi Batman’a ciddi darbe vurdu. Değirmenci, yaşanan bu sıkıntılar yüzünden Batman’da ciddi konut sıkıntısının yaşandığını, bunun da kira ve konut fiyatlarındaki fahiş artışlara neden olduğunu belirtti. Değirmenci, Batman Belediyesindeki imar çalışmalarının yavaş ilerleyişi, kentsel dönüşüm projelerinin beklemede olması, inşaat ruhsatlarındaki sıkıntılar gibi etkenlerin Batman piyasasına olumsuz bir etki bıraktığını söyledi.
“YILDA 15 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR”
Batman’da yılda en az 15 bin konuta ihtiyaç olduğunu ve konut sayısındaki ihtiyaç nedeniyle fiyatların sürekli arttığını belirten Değirmenci, “Türkiye’nin her ilinde kentsel dönüşüm projelerine ciddi destek veriliyor. Batmanda bu konuda sıkıntı var. Bu sıkıntılar giderilirse Batman rahatlar”
“KİRALARIN DÜŞMESİ BELEDİYEYE BAĞLIDIR!”
Batman Belediyesinin bekleyen projeleri ve talepleri hızlandırması durumunda konut ve kira fiyatlarının düşeceğini belirten Değirmenci şunları söyledi: “Şu anda 3 yıldır imar çalışması devam edilen bölgeler imar çalışmasını bir an önce sonuçlandırılması gerekir. İmar çalışması sonuçlanması halinde bütün müteahhitler de rahatlar, kira fiyatları ve daire fiyatları da önemli derecede düşürülmeye sebep olacaktır. Eğer bu imar çalışması kısa zamanda bitmezse bu konut kira ve satışları krize doğru gidecektir” şeklinde konuştu.
DERNEKLER SEKTÖRE DESTEK VEREMEDİ!
Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO), TMMOB’a bağlı Mimarlar ve Mühendisler ile İnşaat Odası, Müteahhitler Derneği gibi sivil dinamiklerin bu konuda etkili olamamasının da bürokratik işlevin yavaş ilerlemesine mahal verdiğini belirten Değirmenci, “Eğer inşaat şirketlerinin bağlı olduğu BATSO ve kentin diğer dinamikleri bu sürece katkı sunamadı. Batman Üniversitesi yolu ile Hasankeyf yolu üzerindeki yeni yapılaşma alanlarında binlerce konut hizmet bekliyor. Eğer buralardaki alt yapı, su, kanalizasyon, doğalgaz, internet hizmetleri için çalışmalar hızlandırılırsa bu kışın binlerce aile evlerine taşınacak. Haliyle Batmanda evlerin bir kısmı boşalacak ve şehirde bir nebze olsun konut sıkıntısı azalacak” diye konuştu.