Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“KÜRTÇE RESMİ VE EĞİTİM DİLİ OLSUN”

13 Eylül 2022, 16:21 - Okunma: 425

Kürt Dil Platformu ve Eğitim Sen Batman şubesi, 2022-2023 eğitim- öğretim yılının açılması münasebetiyle basın açıklaması yaparak Kürt dilinin resmi ve eğitim dili olması yönündeki taleplerini yinelediler.

Atatürk Parkı yanında yapılan basın açıklamasına Kürt Dil Platformu bileşenlerinin yer alırken, Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Şimşek yaptığı açıklamada, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı fiilen başlamasına rağmen Türkiye’de yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen, kendi ana dillerinde eğitim isteyen halkların anadilinde eğitim hakkından mahrum durumda olduğunu belirtti. 
“ANADİL, YAŞAMSAL BİR ÖNEM TAŞIYOR”
Türkiye’de anadilinde eğitim taleplerinin yıllardır güncelliğini korumasının özünde, anadilin bireyler açısından olduğu kadar, toplumlar açısından da yaşamsal bir önem taşımasından dolayı olduğunu kaydeden Şimşek, “Çocuğun kendi anadiliyle eğitime başlaması, ülkede kullanılan resmi dili ve hatta başka pek çok dili öğrenmesine ve kullanmasına engel değildir. Aksine, diğer dilleri en iyi şekilde öğrenmenin ön koşulunun, kendi anadilini en iyi şekilde öğrenmekten geçtiği eğitim biliminin en temel doğrularından birisidir. Türkiye’de anadilinde eğitimin, bölücü değil birleştirici, ayrıştırıcı değil bütünleştirici bir işlev göreceği konusunda en küçük bir şüpheye yer olmamalıdır. Dil ve kültür farklılıkların bir zenginlik unsuru olduğuna, bölünmeyi değil, daha zengin bir birlikteliğin yaratılmasına katkı sunacağına güvenilmelidir” dedi. Haber-Recep Akın 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, 2022 yılı pamuk hasadı ve alıml..
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, yapılan BATSO seçi..
Av. Orhan Alphan’a yapılan saldırıya yönelik polis memurunun yargılandığı B..
DEVA Partisi Batman İl Başkanı Melik Müjdeci, Batman’ın çeşitli noktalarınd..
Bu yıl 5’incisi düzenlenen Batman Kitap Fuarı çerçevesinde önemli konuklard..
Batman’ın Gercüş ilçesinde Şeyh Bube'yi anma etkinleri devam ediyor. Ge..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=