Lütfen bekleyin..

FLAŞ HABER


“İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ”

31 Ağustos 2022, 17:04 - Okunma: 530

Batman'da kalıpçı inşaat işçileri, ‘İnsanca yaşamak istiyoruz, sefalet ücreti istemiyoruz' sloganıyla basın açıklaması yaptı.


Batman Park AVM önünde düşük yevmiye aldıkları gerekçesiyle basın açıklaması yapan işçiler sigortalarının yatırılmadığını, günde 250 lira yevmiye aldıklarını ve bunun yetersiz olduğunu belirterek günlük 450 lira yevmiye istediklerini aktardılar. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Yunus Çınar, “Türkiye'de çalışma koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. Amacı sadece kar olan patronlar işçiler üzerinde üretim baskısı kuruyor. Yoksulluk artıyor, işsizlik milyonları buluyor. Patronların karşısına geçip zam isteyen işçilere kapının önündeki milyonlarca işsiz gösteriliyor. İşçiler, emekçiler kölelik ücretlerine mahkum bırakılmak isteniyor. Biz Batmanlı inşaat işçilerine de aynısı yapılıyor” dedi.
“SİGORTASIZ KİMSE ÇALIŞTIRILMASIN”
TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizliğin en yoğun olduğu kentin Batman olduğunu belirten Çınar, “Günde 150 - 200 TL'ye ve en deneyimli inşaat işçisinin maksimum alacağı ücret günlük 250 TL'dir. Batman'da artan inşaatlar ile beraber iş kazaları ve cinayetler de artıyor. Sigortalarımız ya yatırılmıyor yada günlük yatırılıyor. Kölelik ücretinde çalışmayı reddediyoruz. Biz insanca yaşanabilir bir ücret istiyoruz. Usta işçilerin yevmiyesi 450 lira olsun istiyoruz. Çırakların ücreti de 300 TL olsun. Sigortasız kimse çalıştırılmasın" dedi.
“SAĞLIKLI BESLENEMİYORUZ”
Yaşam alanları inşa ettiklerini belirten DEV YAPI-İŞ Sendikası yöneticisi Osman Üney,"Bizler halkımızın barındığı, yaşamını geçirdiği alanları nasırlı ellerimizle inşa eden işçileriz. Yaşam alanları inşa ediyoruz ama insanca yaşayacak bir ücret alamıyoruz. En temel işçi hakları, yasalar ve kanunlar bizlerin çalıştığı inşaatların kapısından içeri giremiyor. Yeterli ve sağlıklı beslenemiyor, insanca koşullarda barınamıyoruz. Tüm bu sorunlara karşı çok iyi biliyoruz ki, tek kurtuluş yolu örgütlü bir mücadeleden geçmektedir.  Batmanlı kalıp işçileri hakları için, eşinin, çocuğunun, ailesinin rızkı için bir mücadele başlatmış bulunmaktadır. Biz DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası olarak bu onurlu ve haklı mücadeleyi veren Batmanlı kalıp işçilerinin her zaman yanında olacağımızı bir kez daha buradan duyurmak isteriz. Başta inşaat işçileri olmak üzere tüm Batmanlı işçileri ve halkımızı bu mücadeleye destek olmaya çağırıyorum ve Batmanlı Kalıp İşçilerinin gösterdiği bu haklı mücadelenin tüm inşaat işçilerine bir örnek teşkil etmesini diliyorum" dedi.
“EMEKÇİLERİN YANINDAYIZ”
Eylemdeki kalıpçı inşaat işçilerin yanında yer alan SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, “Batman’da milyonlara satılan evler varken, ne yazık ki bunları üretenler, bunları yapanlar, patronların kar hırsına heba ediliyor. Ne yazık ki, inşaatta çalışan emekçiler her geçen gün bir arkadaşını yitirmek durumunda kalıyor. İnşaat kazalarının yanı sıra, aynı zamanda sigortasız çalıştıklarından dolayı sağlık harcamalarını, sağlık giderlerini karşılayamayacak duruma geliyorlar.  Patronların kar hırsına karşı bugün örgütlenen, bir araya gelen ve kendi talepleri için mücadeleyi yükseltme sözü verenlerin yanında olduğumuzu, birlikte olduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Patronların kar hırsını ne yazık ki bu ülkede her geçen gün artan ekonomik koşullar, ekonomik darboğazlar ve bu anlamda geçinemeyen milyonlarca emekçi, hayatını zar zor idame ettirmek zorunda. Elektrik faturasını, kirasını ödeyemeyen, yiyecek ekmeğine ulaşamayan pozisyonda olan milyonlarca insan, aynı çığlığı, aynı şekilde ifade etmekte” dedi. Haber-Recep Akın

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Çukobirlik Batman Şube Başkanı Erkan Kağba, 2022 yılı pamuk hasadı ve alıml..
Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir, yapılan BATSO seçi..
Av. Orhan Alphan’a yapılan saldırıya yönelik polis memurunun yargılandığı B..
DEVA Partisi Batman İl Başkanı Melik Müjdeci, Batman’ın çeşitli noktalarınd..
Bu yıl 5’incisi düzenlenen Batman Kitap Fuarı çerçevesinde önemli konuklard..
Batman’ın Gercüş ilçesinde Şeyh Bube'yi anma etkinleri devam ediyor. Ge..
RSS
© 2024 - Batman Medya Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=