Yort Savul Akademisi ilmin, irfanın, kültürün ve sanatın kıymetini bilen Batmanlıları Öğretmenevi karşısında kitaplarla dolu Yort Savul Akademisi minibüsü önünde ağırladı. Bayburt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Aktaş, yazar eşi Bedriye Aktaş ile beraber kitaplarla dolu minibüsleriyle yaptıkları seferlerinin bu seferki adresi Batman oldu.
“SİVİL BİR AKADEMİ HAYALİMİN PEŞİNDEYİM ”
Burada ağırladığı kitapseverlere kitaplarını imzalatan akademisyen yazar ve düşünür Aktaş, “Ben Yort Savul Akademisi diye bir sivil akademinin peşindeyim. Benim niyetim Türkiye’de bir sivil akademi kurmak. Herkesin, her düşüncesini özgürce söyleyebildiği, yazıp çizebileceği bir akademi hayalim var. Onu da karavanla başlattım. Üç yıldır karavanla sürdürüyorum, ama şimdiye kadar ben zaten her yıl kültür gezileri yapıyordum” dedi. Aslen Çorumlu olan ve bugüne dek 60 kitap çıkaran gezgin yazar ve akademisyen Aktaş, “Eşim Bedriye Aktaş’da benim editörlüğümü yapıyor, hikayeci kendisi. Ayrıca akademisyenlik yönü de var. Eşimin yazdığı iki tane hikaye kitabı var. Benim kitap alanım çok geniştir. Edebiyattan, tasavvuftan, tarihten, arkeolojiden, psikolojiye kadar hemen hemen her alanda kitaplar var. Daha önce felsefe de okudum ve iktisat okumuşluğum da var; yani alan bir hayli geniş” dedi.
TÜRKİYE’DE GEZMEDİĞİM 3 İL KALDI”
62 Yaşındaki akademisyen yazar Aktaş, “Önce bir minibüs aldım, sonra da içini karavan şeklinde düzenledik. Kültür ve sanat karavanına dönüştürüp içine kitaplıklar yerleştirdik. Şuana kadar çok yer gezdim. Türkiye’de gezmediğim üç il kaldı. Bir tanesi Batman idi, geriye Hakkari, Şırnak ve Siirt kaldı. Oralara da yakın bir zamanda gitmeyi hayal ediyoruz” dedi. Gezi esnasında gittikleri yerlerde kitaplarını dizip, gelenlerle sohbet edip imza etkinliği yaptıklarını kaydeden Aktaş, “Ayrıca kitap isteyenlere kitapta satıyoruz. Gece yarılarına kadar sohbet ediyoruz. Bildiklerimizi paylaşıyoruz. İnsanlara kitapları rastgele vermiyorum, neyle ilgileniyorsunuz diye soruyorum. Biraz da insanın ilgilenmedikleriyle ilgilenmesi lazımmış” dedi.
“BİLDİĞİMİZ ŞEYLERİ İNSANLARLA PAYLAŞIYORUZ”
Yazarın edebiyatçı eşi Bedriye Aktaş, “Hasan Aktaş’ın editörlüğünü yapıyorum. Ben de edebiyatçıyım ve biraz da ilahiyatçıyım. Aynı zamanda öykü yazarıyım. Benim de kendi çapımda çalışmalarım var. Okumayla, yazmayla uğraşıyoruz yani. Gittiğimiz yerlerde, oranın ortamına göre uygun bir yer bulabilirsek sergi açıyoruz; bulamazsak halkın, insanların arasına çıkıyoruz, sohbet ediyoruz. Yani bildiğimiz şeyleri onlarla paylaşıyoruz” diye konuştu. Haber-Recep Akın