Sağlıktaki şiddet olaylarına her gün bir yenisinin eklendiğini kaydeden Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. İhsan Gündoğdu, çöken sağlık sisteminin altında vatandaşlar ve hekimlerin birlikte kaldığını ve sağlıkta yaşanan şiddet ve gerilimden dolayı hekimlerin kamu sağlık sektöründen kaçtığını, hatta ülkeyi terk ettiklerini belirtti. Dr. Gündoğdu “yaşatırken yaşamak istiyoruz” diyerek sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının hekimler üzerinde yaşattığı tahribata dikkat çekti.
“ÇALIŞMA ŞEVKİMİZ KIRILIYOR”
Hekimlerin artan iş yükleri, angarya görevler ve kışkırtılmış sağlık talebinin oluşturduğu yığılmanın işyerlerinde gerilimlere yol açtığına dikkat çeken Gündoğdu, “Bu gerilimden dolayı hekimler darp ediliyor tehdit ediliyor çalışma şevkleri kırılıyor. Son günlerde şehrimizin en büyük ve en yoğun hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere, İluh Devlet hastanesi ve diğer sağlık kuruluşlarında biz hekimlere yönelen bir öfke bir saldırı var. Kimi zaman sözel şiddet kimi zaman fiziki şiddet ve kimi zamanda ölüm tehditleri yapılmaktadır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Hiçbir hekim güvende değil ve bu güvensiz ortam hem hekime hem hastaya zarar vermektedir” dedi.
“Hiçbir hekim robot veya makine değil”
7/24 Halkın sağlığı için ayakta olan, insanüstü çalışan bir meslek grubu olduklarını belirten Tabip Odası yönetim kurulu üyesi Dr. İhsan Gündoğdu, “Hiçbir hekim robot veya makine değil. Hiçbir hekim çelikten yapılmamıştır. Bizler sizler gibi etten kemikten yapılmış, duyguları olan, yeri geldiğinde yorulan, aşırı stres altında gerilebilen insanlarız. Sistemin tıkandığı bir noktada bütün yük hekimlerle beraber tüm sağlık çalışanlarına üzerine adeta yığılmışken ve tüm bu ağır iş yüküne rağmen toplum sağlığını korumak adına insanüstü bir gayretle çalışmamıza rağmen artık ölümle tehdit edilmeyi, fiziki ve sözlü saldırıya uğramayı kabul etmiyoruz” diye konuştu.
“KARŞIMIZDA DEĞİL, YANIMIZDA OLUN”
Yetkililere seslendiklerini kaydeden Dr. Gündoğdu, “Sağlıkta şiddet üreten aşırı iş yüküne, 5 dakikada muayene garabetine, angarya işlere ve tıkanma noktasındaki kamu sağlık sektörüne acilen bir çözüm bulmanızı talep ediyoruz. Yetkililerden bu şiddet ve tehdide karşı bir an önce tedbir almasını bekliyoruz. Düşük ücretler ve aşırı iş yükünden dolayı kamu sağlık sektöründen hekim istifaları verilen hizmeti durma noktasına getirmiştir. Bir an önce bizlerin hakkını ve çalışma koşullarımızı düzeltmenizi talep ediyoruz. Yoksa bu sistem gerilim üretmekte ve bu gerilim biz sağlık çalışanlarına şiddet olarak yansımaktadır. Buradan sevgili halkımıza sesleniyoruz. Emin olun biz hekimler sizlerin sağlığı için sizlerin hasta olmamanız için, hastalandığınızda sizi en iyi şekilde tedavi etmek için uğraşıyoruz. Sağlık sisteminin tüm olumsuzlukları ile mücadele ederken sizlerden anlayış ve destek talep ediyoruz. Sizlerde bizlere yardıma olunuz ki tüm bu olumsuzlukları beraber aşalım. Ekonomik / Özlük haklarımız ile toplumun sağlık hakkı mücadelesini ayırmaksızın aynı hassasiyet ile birlikte sürdüren mesleğin temsilcileri olarak siz halkımızı da elbette karşımızda değil yanımızda görmek istiyoruz” dedi. Haber-Recep Akın