“KONUT VE EMLAK, EN CANLI VE YOĞUN SEKTÖR”
Batman Tüm Emlakçılar Birliği Dayanışma Derneği Başkanı M. Emin Değirmenci, gayrimenkul, konut ve emlak sektörünün, gelişen ve büyüyen ilimizin en canlı sektörlerin başında geldiğini belirtti. Başkan Değirmenci, “Haliyle bu sektörde değişimler, yeni yasalar, kanunlar ve herkesi ilgilendiren gelişmeler yaşanmaktadır. Bizler de bu konuda hem bilgi sahibi olmak hem de kamuoyunu haberdar edip bilgilendirmek için buradayız” dedi.
“YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAYCAK”
Batman Ticaret İl Müdürlüğü temsilen toplantıya katılan memur Sibel Suna, yetki belgesi konusunda emlakçıları bilgilendirdi. Suna, “Yetki belgesi olmayan hiç kimse emlakçılık yapamayacak. Yani vergi kaydınızın olması bir şeyi değiştirmiyor. Bakanlık, yetki belgesi olmayan hiç kimsenin emlakçılık yapmasını istemiyor. Peki bu şartlar nelerdir? Öncelikle gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmak gerekiyor. Meslek odasına kaydınızın olması gerekiyor. Şirket yetkilisinden birinin de seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi ve en az 3 saatlik eğitim belgesinin olması gerekiyor” dedi.
“400 KÖYÜMÜZÜN SADECE 12 TANESİNİN İMAR PLANI VAR”
Batman İl Özel İdare Müdürlüğü’nde şehir plancısı Ahmet Yalçın, kaçak ve ruhsatsız yapıların imar mevzuatındaki yeri konusunda bilgi paylaştı. Şuan Batman’da 6 tane ilçe merkezi, 284 köy ve buna bağlı 120 mezra ile birlikte 400’ün üzerinde yerleşim birimi olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Şuana kadar 400 köyümüzden sadece 12 köyümüzün imar planı bulunmaktadır, bu da çok yetersiz bir rakam. Kırsal alanlarda kaçak ve ruhsatsız yapıların denetimi ile ilgili olarak imar planının 32. ve 42. maddeleri uygulanmaktadır. 42. Maddede para cezası, 32. Maddede ise daha çok yıkım kararları ile ilgili uygulamalar yapılmaktadır” dedi.
“OSB KONTROLSÜZ ŞEKİLDE BÜYÜYOR”
Batman’da tarım arazileri üzerindeki yapılaşma konusundaki bir eleştiriye yanıt veren Yalçın, “Kentte imar planlarını korumak için de bazı şeyleri feda etmek gerekiyor. Mesela Tilmiz 1. sınıf tarım arazisi ama orada kontrolsüz bir yapılaşma olduktan sonra belli bir alandan belli bir aks vererek yapılaşma yoluna gidiliyor. Organize Sanayi Bölgesi imar planı olmayan bir bölge ve orası da tarım arazisi, imar planı yapılmadığı için şuan orası kontrolsüz bir şekilde büyüyor” dedi.
“BATMAN’DA İKİ OVA VAR”
Batman Tarım İl Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Uğur Manap, Batman Büyük Ova Kanunu alanında bulunan tarım arazilerinin izinlendirme işlemleri ve kullandırılması, cezai işlemler ile ilgili bilgiler verdi. Ziraat Mühendisi Manap, “Herkesin malumu sit alanı dediğimiz, 81 ilde Cumhurbaşkanlığın kararıyla ilan edilen ovalar var ve bu ovalardan iki tanesi Batman’da var. Birisi yaklaşık 400 bin dekarlık Batman ovası ve diğeri de yaklaşık 30-35 bin dekarlık Gercüş ovasıdır. Buralarda belirli yerlerde kamu yararına alınan plan ve yatırımlar Valilik başkanlığında gerçekleştirilir” dedi.
“81 İLDE HOBİ BAHÇELERİ SORUNU VAR”
Hobi bahçeleri konusunda da açıklama yapan Manap, “Hobi bahçeleri konusunda Türkiye geneli 81 ilde büyük bir sorun var. Baya mağduriyetler de ortaya çıkacak. Çünkü mevzuat kesinlikle hobi bahçelerine izin vermiyor. Parselin tamamının etrafını duvar ile çitle çevirebilirsin ama ne zaman ki parsel içinde parsel oluşturdun mu o zaman suç başlıyor, ceza başlıyor. Şuanda da birkaç yerden gelen şikayetler üzerine jandarmanın yakaladığı, bize bildirilen oluşumlar var, bunlarla ilgili olarak gerekli cezai işlemleri uyguladık. İlkinde 1. cezayı yazıyoruz, ikincisinde eğer eski haline getirilmezse bu ceza üç katına çıkıyor. Artı, eğer bu durum ovada teşkil ederse ceza iki ceza ödeniyor.”diye konuştu. Haber-Recep Akın